Webdienst tijdschriften.kb.nl zet 1,5 miljoen pagina’s van 80 tijdschriften uit 1850-1940 online

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag vindt dat alle boeken, kranten en tijdschriften die sinds 1470 in Nederland zijn verschenen, digitaal beschikbaar moeten komen. Er is weer een stap gezet op deze weg, nu de webdienst Tijdschriften 1850-1940 (http://tijdschriften.kb.nl/) vandaag, 15 februari 2013, is gelanceerd.

80 titels beschikbaar

Vanaf 15 februari zijn 1,5 miljoen pagina’s van 80 Nederlandse tijdschriften gratis online in te zien. Het zijn tijdschriften uit de periode 1850–1940 op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. Ze komen uit de collecties van de KB, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie. Met deze nieuwe webdienst krijgen onder meer Sport in Beeld, Advocatenblad en Nieuwsblad voor den Boekhandel een tweede leven.

Pareltjes

Veel van de opgenomen tijdschriften zijn vooral voor onderzoekers uit verschillende disciplines interessant, maar iedereen die belangstelling heeft voor de negentiende-eeuwse en vroegtwintigste-eeuwse geschiedenis kan aan deze tijdschriften zijn hart ophalen.

Een van de pareltjes onder de tijdschriften is De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad, dat zich als doel stelde ‘den kring van Joodsche lezers aangenaam toebereid “kosjer” geestesvoedsel (te willen) verschaffen’. Een schat aan informatie over joods leven uit de late jaren twintig is hierin te vinden.

Een ander interessante publicatie uit dezelfde periode is Ons eigen tijdschrift, een gezinsmaandblad dat werd uitgegeven door de firma Van Houten en Zoon. Het was niet in de handel verkrijgbaar, maar alleen te verkrijgen op ‘Van Houten-punten’.

Tijdschriften aangevuld via Metamorfoze

De webdienst zal geregeld aangevuld worden met tijdschriften die gedigitaliseerd worden binnen Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed. Eind 2012 zijn 74 nieuwe titels uit zo’n twintig instellingen door Metamorfoze (http://www.metamorfoze.nl/ geselecteerd voor digitalisering. Op termijn komen deze alle beschikbaar via de webdienst 1850-1940.

—-

Bron van dit bericht: http://www.kb.nl/nieuws/nieuwsarchief-2013/eerste-tachtig-tijdschriften-1850-1940-online. Zie ook het artikel: http://www.kb.nl/nieuws/nieuwsarchief-2013/kb-en-rechtenorganisaties-werken-samen-bij-toegang-cultureel-erfgoed-tijdschriften-1850-1940-krijgen

Een vrij willekeurige greep uit overige interessante websites/webdiensten van de KB: