Letteren &cetera

Pieter Steinz, de directeur van het Nederlands Letterenfonds, interviewt iedere laatste donderdag van de maand in Letteren &cetera; drie auteurs die op verschillende manieren door het fonds gesteund zijn.
Op donderdag 28 februari aandacht voor drie gloednieuwe boeken: De Afvalligevan Jan van Aken (verschijnt 19 februari bij Querido), De vergeting van Daan Heerma van Voss (21 februari, De Bezige Bij) en La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer (26 februari, De Arbeiderspers). Wees welkom! De talkshow begint om 17.00 uur in Spui25 in Amsterdam.

Jan van Aken specialiseert zich sinds zijn debuut Het oog van de Basilisk (2000) in historische romans die de geschiedenis van de Romeinse oudheid tot de vroege Middeleeuwen belichten. Met zijn nieuwste boek De Afvallige treed hij in de voetsporen van een indrukwekkende reeks auteurs die de van zijn geloof gevallen Romeinse keizer Julianus (331-363) tot onderwerp nemen. Van Aken weeft verschillende gebeurtenissen – waaronder de ‘moord’ op Julianus tijdens een veldslag in Perzië en de vlucht van tienduizenden Goten richting het Romeinse Rijk – tot een historische whodunit en een fascinerende vertelling over de opkomst van de christelijke kerk. Pieter Steinz praat met Van Aken over zijn fascinatie voor de vroege geschiedenis en de actualiteit van het verleden.
Bij het schrijven van De vergeting nam Daan Heerma van Voss een autobiografisch gegeven – op een dag wordt hij wakker en weet niets meer – als startpunt voor een roman waarin wordt onderzocht wat een mens zich wil herinneren en wat het betekent om te vergeten. Typografie, tekeningen en teksten uit de (medische) literatuur dragen aan het verhaal bij. Stof voor een gesprek over angst en creatie, de verhalen die we over onszelf vertellen, en over voetnoten.
Het oeuvre van Ilja Leonard Pfeijffer omvat vele literaire genres –gedichten, essays, toneelteksten en reisverslagen – en werd voor vele prijzen genomineerd. Binnenkort verschijnt zijn vierde roman La Superba, een combinatie van reisgids, liefdesverhaal en ode aan de stad Genua, waar Pfeijffer al vijf jaar woont. Een interview over onverbloemd schrijven en de illusie van een mooier, echter en romantischer leven elders.
De entree is gratis, wel verzoeken we u te reserveren via de website van Spui25. Tijd: 17.00-18.30.
De volgende editie van Letteren &cetera; vindt plaats op donderdag 28 maart.