Anne Vegter is Dichter des Vaderlands

Met ingang van 31 januari 2013 is de Rotterdamse dichteres Anne Vegter Dichter des Vaderlands. Vegter volgt daarmee Ramsey Nasr op en krijgt een functie voorheen bekleed door Gerrit Komrij en Driek van Wissen. De ambtsperiode van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands loopt tot en met januari 2017.

Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst, toneel- en kinderboekenschrijver. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek De dame en de neushoorn, waarvoor ze de Woutertje Pieterseprijs ontving. Haar tweede boek, Verse bekken (1990), geïllustreerd door Geerten ten Bosch, was het eerste kinderboek dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. De jaren erna verschenen de verhalenbundel Ongekuiste versies (1994) de novelle Harrie’s hoofdingang (1999) en Sprookjes van de planeet aarde (2006). Haar eerste dichtbundel heet Het veerde (1992), later gevolgd door Aandelen en obligaties (2002), Spamfighter (2007) en Eiland berg gletsjer (2011). Spamfighter werd in 2008 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en werd bekroond met de Publieksprijs. In 2004 won Vegter won de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre.

We wensen Vegter veel succes in haar nieuwe rol.