Lezing historicus Harold Cook – 16 januari in de KB Den Haag


Drs. J.S.M. Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, nodigt u van harte uit voor de lezing van historicus prof.dr. Harold Cook op woensdag 16 januari 2013, ter afsluiting van zijn fellowship bij de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences).

Harold Cook (Brown University) is een autoriteit op het gebied van de zeventiende-eeuwse medische en handelsgeschiedenis. In zijn lezing onder de titel: “Assessing the Truth. Correspondence and Information at the End of the Golden Age gaat hij in op de vermeende overeenkomsten tussen de zeventiende-eeuwse ‘Republiek der letteren’ en het moderne streven naar Open Access.


Cook stelt hierbij de correspondentie van de Deventer hoogleraar en politicus Gisbert Cuper (1644 -1716) centraal. Hij laat zien hoe Cuper zijn netwerk van correspondenten aanlegt en gebruikt om informatie te verzamelen, en hoe hij deze informatie vervolgens toetst op zoek naar de waarheid.
Sinds 1854 is de Koninklijke Bibliotheek in het bezit van het persoonlijke archief van Cuper dat uit 140 banden bestaat. Deze correspondentie is de omvangrijkste die uit deze periode is overgeleverd.

Harold Cook is de negende gerenommeerde onderzoeker die zich sinds 2005 aan de KB en het NIAS verbonden heeft. Meer informatie over Harold Cook en het fellowship vindt u op http://www.kb.nl/fellowship.

Vanaf 19.30 uur bent u welkom voor de ontvangst met koffie en thee in de Foyer. Tevens kunt u de vrij toegankelijke topstukkententoonstelling van de KB en het Nationaal Archief bezoeken, alwaar onder meer enkele opmerkelijke documenten uit de Cupercollectie te zien zullen zijn. De lezing begint om 20.00 uur in de Aula. Rond 21.00 uur start de afsluitende borrel.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad.
U kunt zich tot maandag 14 januari 2013 aanmelden, bij voorkeur per e-mail via activiteiten@kb.nl, maar u kunt ook bellen naar 070-3140217.

De KB hoopt u op woensdag 16 januari te mogen begroeten.