Aankondiging: Lezen & cetera

7 december 2012

Maandelijkse literaire live talkshow waarin Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, drie schrijvers en/of vertalers interviewt over hun recent verschenen boeken. Tijd: 17.00-18.30. Locatie: Spui25 in Amsterdam.
Op vrijdag 7 december zal Pieter Steinz in gesprek gaan met Christiaan Weijts, Saskia Goldschmidt en Peter Delpeut over hun nieuwe romans Euforie (De Arbeiderspers), De hormoonfabriek (Cossee) en Kruisverhoor (Atlas Contact).

Peter Delpeut (1956) is filmmaker en schrijver van romans en essays zoalsPleidooi voor het treuzelen. Kleine filosofie van de vertraging (Augustus). In oktober won hij op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf met zijn documentaire Immer Fernweh, een kunstfilm waarin tekst en typografie een bijzondere rol kregen. In zijn nieuwe roman Kruisverhoor speelt Delpeut met het genre van de politieroman. Het lijkt Delpeut echter niet alleen om het verhaal – in de Noord-Hollandse Bollenstreek wordt een babylijkje gevonden – en de afloop te gaan. Via rechercheur Martin Jansen zet hij een tragische held neer die tot het besef moet komen dat ‘niet handelen’ ook een vorm van ‘handelen’ is. Wat maakte het genre van de policier voor Delpeut tot de juiste verpakking voor zijn verhaal over verlies en rouw?
Theaterdocent Saskia Goldschmidt (1954) publiceerde vorig jaar bij Cossee haar eerste boek, Verplicht gelukkig, een familiegeschiedenis waarin ze de niet vertelde verhalen van haar vader en zijn joodse familie probeert te achterhalen. Tijdens de research voor dit non-fictieboek stuitte ze op een bericht over seksueel misbruik, gepleegd door een directielid van de farmaceutische fabriek Organon in Oss. Verder onderzoek leerde dat twee joodse broers deel uitmaakten van de directie. Een van hen misbruikte zijn werkneemsters en werd daarvoor veroordeeld en gevangengezet. Na zijn vrijlating in 1940 werd hij vermoord in Auschwitz. De andere broer wist te ontkomen en bleef ook na de oorlog een invloedrijk industrieel. Saskia Goldschmidt herschreef dit verhaal tot een roman over twee personages, De hormoonfabriek. Een gesprek over geschiedenis en fictie.
Christiaan Weijts (1976) wist met Art. 285b direct zijn naam als romanschrijver te vestigen; het debuut werd bekroond met de Max Pam Award, de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor. Ook zijn tweede roman, Via Cappello 23werd geprezen en bekroond. Onlangs verscheen bij De Arbeiderspers zijn derde grote roman, Euforie. Een verhaal over een architect, een terroristische aanslag in Den Haag en de generatie van de jaren negentig die opgroeide met de explosieve bloei van technologie, welvaart en globalisering. Pieter Steinz spreekt met Christiaan Weijts over architectuur als metafoor voor het bedwingen en ordenen van chaos, en over schrijven en het begrijpen van onze tijd.
Letteren &cetera; is gratis toegankelijk. Reserveren via de website van Spui25is echter verplicht.

Letteren &cetera; in 2013

Volgend jaar verhuist Letteren &cetera; van de vrijdag naar de laatste donderdag van de maand. De eerstvolgende edities van de maandelijkse literaire live talkshow vinden plaats op donderdag 31 januari, donderdag 28 februari, donderdag 28 maart, &cetera.; Tijd en plaats, zoals voorheen: 17.00-18.30 in (en op) Spui25 in Amsterdam. Noteert u de data alvast in uw agenda?http://www.letterenfonds.nl/nl/entry/221