Verschenen: Syntax of Dutch. Nouns and Noun Phrases

De afgelopen vijftig jaar zijn er talloze wetenschappelijke en vaak specialistische werken over grammatica verschenen. In diezelfde periode is echter niet alleen de discussie over grammatica veranderd, maar ook de presentatie van formele structuren en de interpretatie van informatie. Gedegen antwoorden over de structuur van een bepaalde taal zijn daarom niet eenvoudig te vinden. Syntax of Dutch slaagt hier echter uitstekend in.

Het werk richt zich op één enkel kernaspect van de Nederlandse grammatica: de zinsbouw of de syntaxis. Ondanks het specialistische onderwerp bestaat het uit maar liefst zeven delen, waaraan in totaal meer dan tien jaar is gewerkt. Het resultaat is een uniek naslagwerk voor taalkundigen én geïnteresseerde leken die meer willen weten over de syntactische eigenschappen van de Nederlandse taal.

Deze week verschenen de eerste twee delen, die zelfstandig naamwoorden en zelfstandignaamwoordgroepen behandelen. Deel I is geschreven door Hans Broekhuis (Meertens Instituut) en Evelien Keizer (Universiteit van Wenen); deel II door Hans Broekhuis en Marcel den Dikken (New York University). Beide delen verschijnen bij Amsterdam University Press.