Ad de Bont wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2012

Ad de Bont kreeg maandagavond voor zijn stuk Mehmet de Veroveraar de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012. ‘Ad de Bont slaagt er met welhaast Shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven’, vindt de jury. De prijs bedraagt € 10.000.
Maandagavond reikte Judith Herzberg in de Rotterdamse Schouwburg de Taalunie Toneelschrijfprijs uit aan Ad de Bont. Dat is de prijs voor de beste theatertekst van het afgelopen seizoenHerzberg hield die avond ook de jaarlijkse Taalunie Toneellezing.
Mehmet de Veroveraar is een theatermarathon uitgebracht ter gelegenheid van Ad de Bonts afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij Amsterdam. Het stuk gaat over deTurkse prins Mehmet II die op zijn twaalfde sultan van het Ottomaanse Rijk wordt en het christelijke Constantinopel wil veroveren. De jury koos de tekst uit ruim 50 inzendingenZij noemt het stuk ‘een gelaagd, rijk en verfijnd epos, bevolkt door een twintigtal personages dat zonder uitzondering kleurrijk en rond is’.

Mehmet de Veroveraar kreeg ook de Prijs van de Studentenjury. Voor het vierde jaar op rij maakten studenten van Nederlandse en Vlaamse theateropleidingen hun keuze uit de drie genomineerde stukken.
De twee andere genomineerden waren Peter De Graef en Willem de Wolf. De Graefs stukStanley is een muziektheatermonoloog over identiteit waarin de hoofdpersoon een trauma uit zijn jeugd verwerkt. Krenz, de gedoodverfde opvolger van De Wolf is een monoloog die een communistische jeugd in de jaren zeventig verknoopt met de geschiedenis van de Oost-Duitse Egon Krenz.
De Nederlands-Vlaamse jury bestaat dit jaar uit José Kuijpers, actrice bij Het Zuidelijk Toneel Tilburg, regisseur Jo Roets, artistiek leider bij Laika Antwerpen en dramaturg Joris van der Meer die o.a. werkt met Thibaud Delpeut bij Toneelgroep Amsterdam en met Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool. Dramaturg en theaterprogrammeur Steven Peters is secretaris.
Aan de studentenjury namen de volgende opleidingen deel: ArtEZ Theaterschool Zwolle, Erasmus Hogeschool Brussel RITS, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, KASK Hogeschool Gent, KULEUVEN Master culturele studies, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Toneelacademie Maastricht, Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel.
De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en de Rotterdamse Schouwburg.
De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunie.org.