Nieuw boek: Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de 18e eeuw

Het handschrift van schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas

Hertaald door Leendert de Vink. Met medewerking van Korrie Korevaart en Jaap van der Marel en illustraties van Bert van der Meij.

€ 17,50
ISBN 978-90-5997-128-8
144 pagina’s, afbeeldingen in fc/kleur.
Leverbaar via de boekhandel en Primavera Pers.

Op 27 oktober verschijnt bij Primavera Pers Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de achttiende eeuw. De verhalen in dit boek werden in ca. 1780 geschreven door schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas. Het manuscript is binnenkort te zien in het Katwijks Museum.
Twee reisverslagen


Van der Plas doet verslag van twee reizen ter visserij: een reis met de vleet, waarmee de zeelui op haring vissen, en een reis met het schrobnet, om andere vis te vangen. De eerste reis voert naar de kust van Engeland, op de tweede reis blijven ze onder de Hollandse kust. De twee verhalen spelen zich af in de achttiende eeuw, de tijd van de vroege bomschuiten.

De vissers maken allerlei avonturen mee: er steekt een storm op, ze raken een vleet kwijt, er breekt een zwaard in stukken en er zwemmen haaien in net. Bovendien overvaart een groot schip hun netten. Uiteindelijk loopt alles toch nog goed af en keren ze naar Katwijk terug met een volle schuit vis. Eind goed, al goed.

Manuscript

Het manuscript van Leendert Buijsertszoon van der Plas bevindt zich in de kluis van de Leidse universiteitsbibliotheek, die het sinds 1790 bewaart. Het is een uniek handschrift, omdat het het enige overgeleverde ooggetuigenverslag van het Katwijkse vissersleven uit die tijd is. In de uitgave van Leendert de Vink is het achttiende-eeuwse handschrift fotografisch afgedrukt, samen met een transcriptie en hertaling in hedendaags Nederlands, zodat het voor lezers van nu probleemloos te begrijpen is.

Het boek bevat enkele nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen in kleur, zoals een zeekaart met daarop de plaatsen en visgronden die de vissers onderweg aandeden.

Tentoonstelling

Naar aanleiding van de publicatie van het boek wordt het handschrift van Van der Plas van 27 oktober tot en met 26 januari tentoongesteld in het Katwijks Museum, Voorstraat 46, Katwijk.