Nederlands voor beginners

Eergisteren stond ik een dagje voor Onze Taal op de 50PlusBeurs in Utrecht (die beurs is inmiddels afgelopen, u kunt er niet meer naartoe). De bedoeling was om abonnementen te verkopen aan de van heinde en verre toegestroomde kwieke bejaarden, maar dat viel ondanks de zeer aantrekkelijke beursaanbieding een beetje tegen. 

Wel kreeg ik er door het publiek een idee aangereikt dat eigenlijk zou moeten worden uitgevoerd. Dat kwam onder andere doordat de beurs ook bezocht werd door een aantal heren met hun Oost-Europese of -Aziatische bruiden.
Af en toe kwam zo’n echtpaar naar de kraam, omdat de man het woord ‘taal’ of ‘taaladvies’ had gezien en dacht dat hier mensen waren die zijn echtgenote konden helpen. Er blijkt een gebrek te bestaan aan eenvoudig, actueel materiaal voor dit soort mensen, voor beginners. Er zijn natuurlijk wel wat aangepaste boekjes, maar een tijdschrift of een website is er niet, met name niet een die buiten de klas gebruikt kan worden.

Ik kan me voorstellen dat er een markt zou zijn voor dit soort materiaal. Het zijn niet alleen maar armlastige heren die hun vrouw uit het oosten halen en bovendien zijn er ook natuurlijk andere beter gesitueerde migranten en studenten in het buitenland. Een aantrekkelijk maandblad waarin een mengeling staat van artikelen over Nederlandse en Vlaamse actualiteiten (politiek, roddels, sport, wetenschap) die geschreven zijn in een aangepast Nederlands – laten we zeggen, bruikbaar voor een cursus op niveau B1 met af en toe ook een stukje dat op een wat lager niveau bruikbaar is.

Daarnaast moet er iedere keer ook aandacht voor taalonderwerpen, ook weer toegespitst op beginners. (Een serie over de ‘taal van de liefde’ met aandacht voor verkleinwoordjes, een uitleg over de het woordje hun, enz.)

Maar eigenlijk moet zoiets natuurlijk niet commercieel. Er zou een groep vrijwilligers aan moeten werken, mensen die het leuk vinden om zo’n weblog te maken, te ontdekken hoe je de afgelopen verkiezingen en de kabinetsformatie uitlegt aan buitenlanders. Mensen die inzien hoe belangrijk en tegelijkertijd onbereikbaar het Nederlands voor veel mensen is en hoe bevredigend het is om het Nederlands bereikbaar te maken.

Wie durft?