Middelnederlands in de deeltjesversneller

Remco Sleiderink is een onderzoeker die nieuws uit de Middeleeuwse literatuur brengt. Kan dat dan? De Middeleeuwen zijn toch voorbij? Nou en of dat mogelijk is. Zo ontdekte hij in 2010 een paar nieuwe fragmenten van Jacob van Maerlant – ik geef toe dat dit vooral bij mediëvisten spectaculair nieuws was, maar dat het grote publiek er niet echt koud of warm van werd. 

Twee jaar eerder had Sleiderink daarentegen een echte vondst: erotische poëzie uit de veertiende eeuw. Oftewel tweehonderd verzen nieuwe porno uit de Middeleeuwen. Deze vondst grijpt in in de literatuurgeschiedenis.
Ik zie dan ook uit naar een teksteditie van deze gedichten. Daar zit ‘m de kneep, een goede teksteditie maak je niet zo maar, je moet heel goed weten wat er staat.

De moderne techniek helpt hier de oude letterkunde, aan de universiteit worden de bladen met de gedichten onderworpen aan XFR-scanning. Met deze vorm close reading techniek lichten de ijzerdeeltjes in de inkt op, zodat de letters beter leesbaar worden. Toch zijn de onderzoekers nog niet honderd procent tevreden, ze denken aan een deeltjesversneller. De zoektocht naar het Higgsdeeltje en Middelnederlandse erotiek gaan blijkbaar hand in hand.