Esso Bloemlezingenreeks

Geopend: De Esso Bloemlezingenreeks, 1954-1971. Een online-expositie
www.nederlandsepoezie.org/esso

Mede mogelijk gemaakt door ExxonMobil/Esso Nederland B.V.

Esso Nederland N.V. verraste haar relaties van 1954 t/m 1971 jaarlijks met een bijzonder geschenk: een poëziebloemlezing. De oplage bedroeg aanvankelijk 12.000, later meer dan 17.000 exemplaren, die in fraai vormgegeven enveloppen werden verstuurd.

De samenstelling en vormgeving werden verzorgd door gerenommeerde uitgevers en vormgevers. De inhoud bestond uit toegankelijke verzen van bekend tot vers dichttalent: van Achterberg, Vasalis, Slauerhoff en J.C. Bloem tot de toen nog jeugdige Judith Herzberg, Bernlef en Fritzi Harmsen van Beek.

De omslagen en inhoudsopgaven van alle achttien deeltjes uit de reeks, contemporaine krantenverslagen, afbeeldingen van de enveloppen en meer zijn nu te zien in de nieuwe online-expositie: De Esso Bloemlezingenreeks 1954-1971.

De Esso Bloemlezingenreeks expositie is:
Geopend op: 16-09-2012
Geopend tot en met: – (dit is een blijvende expositie)
Dagelijks, 24 uur per dag, gratis toegang

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door ExxonMobil / Esso Nederland B.V. en onderdeel
van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie (NPE), hét naslagwerk over professionele Nederlandstalige dichtkunst, dichters, dichtbundels en bloemlezingen, vanaf 1900: www.nederlandsepoezie.org.