Meldpunt Taal

We hebben hem iets meer dan twee jaar geleden gelanceerd en sindsdien is de media-aandacht ervoor wat geluwd. Er zijn sindsdien ook tientallen meldpunten op internet gekomen, waarvoor de aandacht inmiddels ook weer geluwd is (wat was dat ook weer met die Midden- en Oost-Europeanen?).

Maar dat betekent zeker niet dat er niets meer gebeurt op het Meldpunt taal, de website waarop we sindsdien meldingen verzamelen die taalgebruikers doen: opvallende woorden, vreemde zinsconstructies, anekdotes. Als je regelmatig op het Meldpunt komt, voel je de taal leven:

Bijna druipend komen mijn NT2-leerlingen binnen: het stortregent en er wordt flink geklaagd. “Maar”, probeer ik te troosten, “vanmiddag breekt de zon door.” Een Zuid-Amerikaanse roept “O nee! Wordt het dan nóg erger?” Ineens realiseer ik haar verwarring als gevolg van het feit dat wij maar de helft van de uitdrukking gebruiken, want eigenlijk bedoelen we: vanmiddag breekt de zon door de wolken.

Op internet komen nieuwe “Top Level Domains”. In plaats van .com of .nl kun je je eigen .achtervoegsel verzinnen. De nederlandse overheid vroeg bij de voorinschrijving .politie aan, maar ook (en dat is de observatie) .overheidnl Waarom staat daar die “nl”? Waarom niet gewoon “.overheid”? Je zou haast denken dat “nl” als bijbetekenis “op internet” heeft gekregen en dat de aanvragers “.overheid” niet duidelijk genoeg vonden. Oh ja, een aanvraag kost $185.000 (honderdvijfentachtigduizend dollar), dus de aanvraag zal vast niet lichtvaardig gedaan zijn.

Er zijn in die twee jaar 5000 meldingen binnengekomen. Dat begint een aardige indruk te geven. Het is nu nog een beetje vroeg om het soort onderzoek te doen dat ik er in ieder geval graag mee wil doen – zien hoe de meldingen veranderen in de loop van de tijd, ik denk dat we daar over een jaar of drie mee kunnen beginnen.

Als iemand ondertussen er ander onderzoek mee wil doen: ga uw gang.

Hier staat een interviewtje dat ik vorig jaar gaf over het Meldpunt Taal.