Gerrit Komrij-prijs

Afgelopen donderdag overleed Gerrit Komrij, een man met een scherp oog voor poëzie. Behalve dichter was hij ook bloemlezer; juist daar kwam dat oog goed van pas. Komrij richtte meesterlijk de spotlights op gedichten die min of meer vergeten waren. Zijn magnum opus is uiteraard het overzicht van duizenden gedichten uit de Nederlandse literatuur, Komrij was snugger genoeg om daarin ook een eigen gedicht op te nemen. 

Wat maakte Komrij uniek? Hij kon als geen ander gedichten uit het verleden populariseren, want wie anders dan hij zou het aangedurfd hebben om 1263 pagina’s ter beschikking te stellen voor de poëzie tot het jaar 1600? Door deze inspanning hebben veel Middelnederlandse gedichten een groter publiek gekregen, vooral de poëzie van de rederijkers! Voor Komrij las niemand refereijnen, na Komrij bijna niemand (procentueel een enorme stijging).

Moeten we niet de Gerrit Komrij-prijs in het leven roepen? Jazeker, een prijs voor de publicatie die het best de oudere letteren populariseert. Dat kan een tekstuitgave zijn, een studie, een TV-programma, of iets anders. Geheel in rederijkersstijl maken we van literatuur een wedstrijd – wie wint de Gerrit Komrij-prijs van 2012?

De jury bestaat uit de redacteurs van Neder-L en de prijs is een spuuglelijke bokaal. De inzendtermijn om te nomineren loopt tot 1 september, op 1 november wordt de short-list bekendgemaakt en in december kiest de jury de winnaar.

Als eerste wil ik deze pipo nomineren.