De Jan Roelands-club

Het is inmiddels al 23 jaar geleden dat Jan Roelands overleed, de man met de mooiste spreekstem ooit, de man die jarenlang op de radio een taalprogramma maakte, dat onder meer De Taalshow, Wat een Taal en NOS Taal heette — een programma dat mij in ieder geval op het spoor van de taalwetenschap zette. (Ik heb er hier, hier en hier over geschreven.)

We kunnen geloof ik niet zeggen dat hij nog een belangrijke rol speelt in het publieke debat, maar er zijn meer liefhebbers. Ik kreeg deze week een mail van een van hen:

Geachte Marc,
Na lang zoeken op het internet heb ik eindelijk een geluidsopname gevonden met de stem van Jan Roelands. Zijn stem resoneert allerlei jeugdsentimenten. Het fragment: http://www.youtube.com/watch?v=rNXJl-L4RvE
Weet je of er nog meer te vinden is? Liefst saaie natuurfilms met zijn commentaar ofzo.
Getuige jouw site weet je meer van hem.
Jeroen

Door Jeroen aangestoken (u moet die link echt even aanklikken, Jan Roelands rijdt in een busje van Amsterdam naar Utrecht met de Surinaamse band The Twinkle Stars met Oscar Harris, en dat is om allerlei andere redenen ook de moeite waard) ben ik ook naar Jan Roelands gaan zoeken, maar tot nu toe zonder resultaat. Zelfs een van Jan Roelands roemruchte Verkadereclames uit de jaren tachtig (‘Gaat er wel eens een dag voorbij zonder Verkade’) heb ik nog niet kunnen opsporen. Wie helpt?