Schaduwbingo

Ik weet een fijn gezelschapsspel voor tijdens de komende verkiezingscampagne: we gaan tellen hoe vaak politici zeggen dat ze over hun eigen schaduw stappen of springen. De uitdrukking speelt al een tijdje een rol in het politieke taalgebruik (zie bijvoorbeeld dit stukje op de website van HP/De Tijd van bijna twee jaar geleden), maar de afgelopen dagen hoorde ik hem gebruikt worden door in ieder geval de fractieleiders van de VVD, de PVV en het CDA in de Tweede Kamer.

Ik vermoed verder dat hij ook de komende maanden veel gebruikt gaat worden, Het is onwaarschijnlijk dat er na de verkiezingen een regering komt met minder dan drie partijen, dus zullen er compromissen gesloten worden om te bezuinigen. En daarbij komt dus die wonderlijke metafoor van ‘de eigen schaduw’ kijken.

Dat gaan we nu de komende maanden in kaart brengen. Ik roep bezoekers van dit weblog op om hieronder in het commentaarveld te melden wanneer u een politicus de uitdrukking hebt horen gebruiken. Liefst hebben we iedere keer de volgende informatie: naam, politieke functie en politieke partij en een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving wanneer en waar de uitdrukking gebruikt werd. Na de verkiezingen gaan we dat allemaal analyseren; dan maken we ook bekend wie zich de Schaduwstper van 2012 mag noemen. Ook voor degene die de meeste schaduwspringers gespot heeft, stellen we een mooie prijs ter beschikking.