PowerPoint-Karaoke

Vorige week presenteerden Nathan de Groot en Robert Proost de eerste Tilburgse kampioenschappen PowerPoint-Karaoke. Het principe achter PowerPoint-Karaoke is even simpel als hilarisch: het is een wedstrijd waarin diverse presentatoren onvoorbereid een PowerPoint voor hun kiezen krijgen. Het gaat als volgt:

  • De presentator staat voor een dia met de tekst Welkom. Hij / zij vertelt waarover de presentatie zal gaan. Bijvoorbeeld: ‘Vanavond zal ik het met u hebben over entertainment. In vogelvlucht zal ik de geschiedenis van de entertainment met u doornemen: het verleden, het heden en de toekomst. Ook implicaties voor de mensen die het entertainment ondergaan zullen de revue passeren, net als plaatsen waar veel entertainment voorkomt.’
  • Dan volgen er tien dia’s waarbij de presentator zijn belofte waar moet maken. Aangezien hij deze dia’s niet eerder gezien heeft, moet hij improviseren om de dia’s te koppelen aan zijn onderwerp. De dia’s kunnen een onderdeel uitmaken van een bestaande PowerPoint, zoals deze en deze, maar het kunnen ook tien lukraak achter elkaar gezette afbeeldingen zijn, zoals deze en deze. De presentatie mag maximaal zes minuten duren.
  • Op de laatste dia staat de tekst Zijn er nog vragen? Het kan zijn dat er inderdaad nog vragen zijn, maar meestal klinkt er applaus.
  • Als alle presentaties geweest zijn, trekt de jury zich terug. Na enkele minuten keert de jury terug om de winnaar bekend te maken.
PowerPoint-Karaoke is een taalvaardigheidsoefening om ‘U’ tegen te zeggen en is perfect om je presentatievaardigheden te verbeteren. Want als je kunt PowerPoint-Karaoken, dan kun je iedere presentatie aan.
Overigens is Andrew Cartwright Tilburgs kampioen geworden met een presentatie over de betekenis van dromen na het eten van een bord Brinta op zolder.