Congres over humor in de literatuur, vrijdag 20 april 2012, Tilburg

Op vrijdag 20 april (15.00-18.00 uur) wordt er op Fontys Lerarenopleiding Tilburg (Prof. Goossenslaan 1-01, Tilburg) een klein congres gehouden over humor in de literatuur. De aanleiding van het congres is de publicatie van het boek Comic Drama in the Low Countries (1450-1560) van Bas Jongenelen &
Ben Parsons.

Het programma van het congres is als volgt:

dr. Hans Dooremalen (UvT): ‘Lachende apen’

dr. Sander Bax (UvT): ‘Humor in de moderne literatuur’

drs. Jan de Jong (Fontys Lerarenopleiding Tilburg): ‘Humor in de negentiende eeuw’

dr. Ben Parsons (University of Leicester): ‘No Laughing At the Back: Reading Comic
Texts in the Medieval Classroom’

drs. Bas Jongenelen (Fontys Lerarenopleiding Tilburg): ‘Middeleeuwse veesten’

Boekpresentatie Comic Drama in the Low Countries, Ben Parsons & Bas Jongenelen

prof.dr. Jaap Goedegebuure (RUL): ‘Even mijn lul strijken’

De dagvoorzitter is dr. Geert van Iersel (Fontys Lerarenopleiding Tilburg). Na afloop is er een borrel (aangeboden door Fontys Lerarenopleiding Tilburg), en is er de mogelijkheid om het
boek met korting te kopen. De toegang is gratis, maar meldt u zich even aan
bij b.jongenelen@fontys.nl.

Comic Drama in the Low Countries

In het boek Comic Drama in the Low Countries (uitgeverij Boydell
& Brewer) presenteren Bas Jongenelen & Ben Parsons tien komische theaterteksten: in het Middelnederlands en vertaald in modern Engels. De selectie bestaat uit vijf theatermonologen en vijf toneelstukken, alle tien in meer of mindere mate ontstaan onder invloed van de rederijkerscultuur. De teksten gaan van scatologische humor in het Spotsermoen van Sint-Niemand via de galgenhumor van de Klucht van de Schuyffman tot de meer gesofisticeerde Klucht van de Visser van Cornelis Everaert.

In de Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd ontwikkelde zich een levendige toneelcultuur in de Nederlanden. Vooral de kluchten die de rederijkers maakten, zijn erg interessant. Je ziet er een mengeling van folklore, volkse rituelen en maatschappijkritiek. Door deze kluchten te bestuderen, kom je meer te weten waarover men zich in die tijd druk maakte, want ze verwijzen naar het humanisme, de reformatie, de economische situatie en politieke roerigheid

Er zijn in het Nederlands meer dan 700 Middeleeuwse toneelteksten bewaard gebleven, meer dan in welke Europese taal ook. Het probleem is dat niemand het niet kan lezen, omdat ze in het Middelnederlands geschreven zijn. Vandaar dat zo’n boek met Engelse vertalingen voorziet in een behoefte. Dat Boydell & Brewer die mening ook toegedaan is, blijkt uit het feit dat zij in
Comic Drama in the Low Countries van Jongenelen & Parsons durft te investeren.

Ben Parsons & Bas Jongenelen, Comic drama in the Low Countries (1450-1560),
Uitgeverij Boydell & Brewer, 256 pagina’s, ISBN 9781843842910.
http://www.boydellandbrewer.com/ en
http://www.boydellandbrewer.com/store/viewitem.asp?idproduct=13871