Neder-L, no. 0909.a

Subject: Neder-L, no. 0909.a
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Sun, 13 Sep 2009 00:00:50 +0200
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Achttiende-jaargang------ Neder-L, no. 0909.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0909.01: Evenementenagenda, met:                |
|          01. Amsterdam: Boekpresentatie 'Vanuit de Zuidas', do |
|            17 september 2009                 |
|          02. Amsterdam: Burgerhartlezing (Werkgroep 18e Eeuw) |
|            door prof. dr. Peter-Andre Alt: 'Schiller and   |
|            Politics: Perspectives of an Aesthetic      |
|            Enlightenment', do 1 oktober 2009         |
|          03. Beveren: Premiere van 'Reynaert! Rossestreken',  |
|            zo 27 september 2009               |
|          04. Groningen: Boekpresentatie Jan Glas 'Zo is t nait |
|            gaon - Zo is het niet gegaan', vr 25 september  |
|            2009                       |
|          05. Leiden: Presentatie 'De boeken van Velthem', vr  |
|            25 september 2009                 |
| (2) Vac: 0909.02: Vacature onderzoekshoogleraar discourse, cognitie en |
|          communicatie, Universiteit Utrecht (deadline: vr 19  |
|          september 2009)                    |
| (3) Med: 0909.03: Het nieuwe programma najaar 2009 Vlaams Cultureel   |
|          Kwartier Nijmegen                   |
| (4) Med: 0909.04: Programma van Het Beschrijf voor nieuw literair    |
|          seizoen                        |
| (5) Med: 0909.05: Letterenhuis Antwerpen verwerft archief van Willem  |
|          Elsschot                       |
| (6) Med: 0909.06: Arthur Japin gastschrijver aan de RUG         |
| (7) Web: 0909.07: Nieuwe titels van de DBNL, september 2009       |
| (8) Web: 0909.08: Taalschrift 64 verschenen               |
| (9) Lit: 0909.09: Pas verschenen: Ons Erfdeel 2009/3          |
|(10) Lit: 0909.10: Pas verschenen: Nieuwe Parmentier 18/3 over geld   |
|(11) Lit: 0909.11: Pas verschenen: Arjan van Dixhoorn en Susie Speakman |
|          Sutch (red). The Reach of the Republic of Letters   |
|          Literary and learned societies in late medieval and  |
|          early modern Europe. (Leiden 2009)          |
|(12) Sym: 0909.12: Workshop 'Het boek in de handpersperiode', vr 25   |
|          september 2009 te Amsterdam              |
|(13) Sym: 0909.13: IBS-colloquium 2009: '75 jaar Wij slaven van     |
|          Suriname: de turbulente biografie van een boek',   |
|          Amsterdam, za 7 november 2009             |
|(14) Sym: 0909.14: Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe |
|          Geschiedenis 'Propaganda en spektakel: Intochten en  |
|          festiviteiten in de Nieuwe Tijd', Maastricht, vr 28  |
|          september 2009                    |
|(15) Sym: 0909.15: Congres 'Die sichtbare Welt' Visualitaet in der    |
|          niederlaendischen Literatur und Kunst des 17.     |
|          Jahrhunderts, Keulen, do 1 - vr 2 oktober 2009    |
|(16) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           ------za-12-september-2009-*
             *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 september 2009
From: F.Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090901.html
Subject: Rub: 0909.01: evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amsterdam, 23e verdieping ABN-Amro gebouw, Mahlerplein

Boekpresentatie ‘Vanuit de Zuidas’, donderdag 17 september 2009, 17.00-19.00 uur

 • Het Virtueel Museum Zuidas nodigt u van harte uit om op 17 september 2009 de presentatie bij te wonen van het boek ‘Vanuit de Zuidas’ van de auteurs K. Schippers, Dirk van Weelden, Jan Rothuizen, Mileta Prodanovic, K. Michel & Melle Hammer. ‘Vanuit de Zuidas’, is een project van de Vrije Ruimten Zuidas AIR, het Artists-In-Residence rogramma van het Virtueel Museum Zuidas. Uitgeverij: Bas Lubberhuizen. Van januari tot en met maart 2009 hebben de auteurs hun intrek genomen in het voormalig Sint Nicolaasklooster op de Amsterdamse Zuidas, waar de residencies van het Virtueel Museum Zuidas gevestigd zijn. Vanuit deze basis hebben zij de Zuidas verkend om er hun bevindingen en gedachten over op te tekenen. Ieder verhaal is een persoonlijke zoektocht naar dit nieuwe deel van de stad. ‘Men zegt dat een stad pas een echte stad wordt wanneer het zijn eigen literatuur krijgt, zijn eigen romans en verhalen.’ (citaat uit ‘De Groene Papegaai’ van Mileta Prodanovicī). Voor het bijwonen van de presentatie is reservering verplicht: info@virtueel-museum.nl Zie voor meer informatie: http://www.virtueel-museum.nl.

Amsterdam, Felix Meritis, Keizersgracht 324

Burgerhartlezing door prof. Dr. Peter-Andre Alt ‘Schiller and Politics: Perspectives of an Aesthetic Enlightenment’, 20.00 uur

 • In samenwerking met Felix Meritis organiseert de Werkgroep 18e Eeuw ook dit jaar de Burgerhartlezing. Deze zal gehouden worden op donderdag 1 oktober 2009 door Prof. dr. Peter-Andre Alt van de Freie Universitaet Berlin in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. Het onderwerp van deze tweede Bugerhartlezing is: ‘Schiller and Policits: Perspectives of an Aesthetic Enlightenment’. De voertaal is Engels; na afloop van de lezing is er gelegenheid tot discussie. Deze discussie zal geleid worden door Arnold Heumakers, journalist bij het NRC Handelblad. Voor meer informatie en reservering: http://www.felixmeritis.nl

Beveren, Schouwburg CC Ter Vesten, Gravenplein 2

Premiere van ‘Reynaert! Rossestreken’, zondag 27 september, 15.00 uur

 • Op zondag 27 september nodigt het cultuurcentrum u uit om gratis naar de premiere van ‘Reynaert! Rossestreken’ te komen kijken. De tekst voor deze van de voorstelling is gebaseerd op de Vosical en wat meer is: de regisseur van toen, Johan De Paepe, speelt de hoofdrol. Meer info op: http://www.grupetto.be

Groningen, Provinciehuis, Statenzaal, Martinikerkhof 12

Boekpresentatie Jan Glas ‘Zo is t nait gaon – Zo is het niet gegaan’, vrijdag 25 september 2009, 16.00-19.00 uur

 • Het Belcampo Stipendium is een door de Provincie Groningen ingestelde, tweejaarlijkse prijs met een daaraan verbonden opdracht tot het schrijven van een essay, novelle of dichtbundel, bij voorkeur verband houdend met Groningen. In 2008 won Jan Glas deze prijs. De uitgave wordt op 25 september gepresenteerd. Zie voor meer informatie: http://www.philipelchers.nl/

Leiden, Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27

Presentatie ‘De boeken van Velthem’, vrijdag 25 september 2009, 16.00 uur

 • Op vrijdag 25 september 2009 verschijnt ‘De boeken van Velthem’. Auteur, oeuvre en overlevering onder redactie van Bart Besamusca, Remco Sleiderink en Geert Warnar. Ter gelegenheid daarvan organiseert de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden in samenwerking met het Scaliger Instituut een feestelijke bijeenkomst in de Leidse Universiteitsbibliotheek, waar het eerste exemplaar van de bundel wordt aangeboden aan de gastspreker, professor Frits van Oostrom. Zie ook: http://www.hum.leidenuniv.nl/pallas-icd/agenda/velthem.html

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 september 2009
From: Ted Sanders <T.J.M.Sanders@uu.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090902.html
Subject: Vac: 0909.02: Vacature onderzoekshoogleraar discourse, cognitie en communicatie, Universiteit Utrecht (deadline: vr 19 september 2009)

==================================================================
Vacature onderzoekshoogleraar discourse, cognitie en communicatie, Universiteit Utrecht
==================================================================

De Universiteit Utrecht, gesticht in 1636, is een van de grootste en meest vooraanstaande universiteiten van Europa. De Faculteit Geesteswetenschappen biedt met bijna 7000 studenten en bijna 900 medewerkers een stimulerende en dynamische werkomgeving. Onze onderwijs- en onderzoeksprogramma’s richten zich op taal, cultuur, geschiedenis, kunsten, literatuur, media, filosofie en theologie, van de Oudheid tot heden. Tot de speerpunten behoren interdisciplinaire en internationale samenwerking, uitmuntende kwaliteit van onderzoek en onderwijs, en het gebruik van nieuwe media. Het onderzoek is ondergebracht in vier instituten:

Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) ZENO (Leids-Utrechts onderzoekinstituut voor Wijsbegeerte) Instituut voor Theologisch en Godsdienstwetenschappelijk Onderzoek (INTEGON)

De Utrecht University Graduate School of Humanities waarborgt de hoogwaardige kwaliteit van het onderwijs voor onderzoeksmasterstudenten en promovendi.

Bij de faculteit is plaats voor een:

Profielhoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie (1,0 fte)

Functie-inhoud

Het onderwijs en onderzoek van de leerstoel concentreert zich op het domein Taal en Communicatie, en focust zich op vorm en functie van het taalgebruik. Het zal uw verantwoordelijkheid zijn voor het Utrecht Institute of Linguistics OTS innovatief onderzoek te genereren en te initieren, in het bijzonder voor de onderzoeksgroepen ‘Discourse representation and processing’ en ‘Readability and Comprehension’. U begeleidt promotieonderzoek, geeft leiding aan onderzoeksprojecten, en bent bereid en in staat zowel binnen als buiten de universiteit daarvoor de middelen te genereren.

U geeft onderwijs aan studenten op bachelor- en masterniveau. Op het bachelorniveau betreft het onderwijs in de opleidingen Nederlands en Communicatie- en Informatiewetenschappen. Op het masterniveau is het onderwijs vooral gericht op het programma Communicatiestudies en de Research Master Linguistics.

U wordt geacht samenwerkingsverbanden te kunnen aangaan en te onderhouden met collega’s binnen en buiten de faculteit, zowel nationaal als internationaal. U bent bereid en in staat organisatorische en bestuurlijke taken te verrichten op verschillende niveaus binnen de Faculteit Geesteswetenschappen. U bent een teamspeler.

Functie-eisen

Wij vragen iemand die een taalwetenschapper, cognitive scientist of communicatiedeskundige is, met een sterk disciplinaire achtergrond, expertise en onderzoeksambitie. We denken aan empirisch onderzoek naar taalgebruik en communicatie in discourse. U bent gepromoveerd en hebt vervolgens ruim internationaal gepubliceerd op dit terrein. U bent aantoonbaar succesvol in het verwerven en leiden van onderzoeksprojecten, en in het ontwikkelen van een eigen vernieuwende onderzoekslijn.

U hebt ervaring in het ontwikkelen en geven van academisch onderwijs. U hebt een internationale orientatie en bent in staat een internationaal en interdisciplinair netwerk te initieren en te onderhouden. U beheerst de Nederlandse taal of bent in staat deze binnen een periode van twee jaar te beheersen.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een profielleerstoel voor aanvankelijk 5 jaar. Na een positieve evaluatie kan de aanstelling permanent worden. De omvang van de functie is 1,0 fte. Uw salaris bedraagt, afhankelijk van kennis en ervaring, minimaal EUR 4.904,- en maximaal EUR 7.142,- bruto per maand bij een volledige aanstelling (CAO Nederlandse Universiteiten, Hooglerarenschaal 2).

Inlichtingen

Heeft u belangstelling? U kunt het profiel opvragen bij de afdeling P&O, telefoonnummer (030) 253 6102 of per e-mail Humanitiesjobs.gw@uu.nl
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met prof. dr. T.J.M. Sanders, telefoon (030) 253 6080, e-mail t.j.m.sanders@uu.nl

Solliciteren

Uw schriftelijke sollicitatie, vergezeld van een curriculum vitae, kunt u voor 19 september 2009 richten aan de afdeling Personeel & Organisatie van de Faculteit Geesteswetenschappen, t.a.v. Mw. M. Kluver, Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht, onder vermelding van vacaturenummer 68921, of per e-mail: Humanitiesjobs.gw@uu.nl

Het geven van een proefcollege, het indienen van een onderzoeksplan evenals een assessment kunnen deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Gesprekken met geselecteerde kandidaten zullen worden gevoerd in week 46.

Refereert u in uw schrijven alstublieft aan het medium waarin u deze advertentie voor het eerst gezien hebt.

Geen acquisitie naar aanleiding van deze advertentie.

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 28 augustus 2009
From: VCK Nijmegen <vcknijmegen@gmail.com>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090903.html
Subject: Med: 0909.03: Het nieuwe programma najaar 2009 Vlaams Cultureel Kwartier Nijmegen

==========================================================
Het nieuwe programma najaar 2009 Vlaams Cultureel Kwartier
==========================================================

Het Vlaams Cultureel Kwartier bestaat dit najaar 5 jaar! Reden voor een feestelijke opening van het seizoen op 20 september a.s., met een nieuwe serie ‘Vlaamse Tongen’. Voor alle activiteiten 2009-2010 kunt u zich (bij voorkeur) inschrijven via de website http://www.vcknijmegen.nl/programma

Voor dit najaar staan gepland:

zo 20 september 2009: ‘Vlaamse Tongen’ met Annelies Verbeke. Leon Gommers interviewt de schrijfster/columniste en bereidt haar favoriete gerecht: waterzooi

wo 23 september 2009: Presentatie ‘Groot Verzenboek’ (samengesteld door Jozef Deleu), avond met gesprek en voordrachten i.s.m. deBuren (Brussel)

do 1 oktober 2009: ‘De Wereld van Katherina’: lezing bij de tentoonstelling in Museum het Valkhof, door conservator Ruud Priem

zo 18 oktober 2009: ‘Vlaamse Tongen’ met Joke van Leeuwen

zo 15 november 2009: ‘Vlaamse Tongen’ met Saskia de Coster

za 21 november 2009: ‘Boon-lezing’ met Erwin Mortier

vr 27 november 2009: ‘Vanheste-lezing’ met Dorian van der Brempt, directeur van het Vlaams-Nederlandse Huis in Brussel

Voor het voorjaar 2010 staan onder meer gepland: film en filosofie in de serie Denk-beelden i.s.m. LUX; een nieuw festival Vlaamse Polyfonie; en een nieuw wielrenprogramma.

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 september 2009
From: Het beschrijf <info@beschrijf.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090904.html
Subject: Med: 0909.04: Programma van Het Beschrijf voor nieuw literair seizoen

===========================
Programma van Het Beschrijf
===========================

Het Beschrijf is helemaal klaar voor het nieuwe literaire seizoen. Ons hoofdkwartier, het internationale literatuurhuis Passa Porta, bestaat vijf jaar en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire ontmoetingsplekken in Europa. Dat vieren we op vrijdag 25 september: de prestigieuze Bulgaars-Duitse schrijver Ilija Trojanow houdt bij die gelegenheid de allereerste Passa Porta Lezing. Andere grote blikvanger is de Clausmarathon op zondag 4 oktober. Het wordt een meertalige hommage, 10 uur lang, waarin tientallen lezers hun favoriete teksten uit het oeuvre van Claus brengen. Meer over onze literaire ontmoetingen dit najaar in en buiten Passa Porta vindt u op onze website http://www.beschrijf.be. Wij hopen u de komende maanden opnieuw talrijk te mogen ontmoeten.


Eugene Bervoets leest w.g. Sebald in Oostende
ZON 06.09 – Vrijstaat O., Oostende – 17:00

Acteur Eugene Bervoets brengt nu zondag in Oostende een van de grootste auteurs van onze tijd opnieuw tot leven. Hij leest een persoonijke keuze uit W.G. Sebalds verhalen tussen feit en fictie, tussen herinnering en vergeten, levenskracht en diepe melancholie. Een buitenkans voor wie de Passa Porta Monoloog in Brussel heeft gemist.

Locatie: ‘in de Droge Coo’, Koninklijke Gaanderijen, Oostende
Info & reserveren: 059 26 51 27, info@vrijstaat-o.be, http://www.vrijstaat-o.be


5 jaar Passa Porta / Ilija Trojanow
VRIJ 25.09 – Passa Porta – 20:00
SEIZOENSOPENING

Voortaan opent ieder literair seizoen in Passa Porta met een Passa Porta Lezing: een unieke reflectie over literatuur en maatschappij door een vooraanstaande internationale schrijver. Voor ‘5 jaar Passa Porta’ brengt de Bulgaars-Duitse auteur Ilija Trojanow een intrigerende tekst over de eeuwenoude kracht van migratie. Trojanow vluchtte met zijn familie via Joegoslavie en Italie naar Duitsland, waar hij politiek asiel kreeg. Hij is een reiziger tussen werelden en culturen, die informatie over geschiedenis, architectuur en religies verbindt met persoonlijke observaties. In ons taalgebied werd Trojanow voornamelijk bekend met zijn roman ‘De wereldverzamelaar’ (De Geus).

Een expo biedt een overzicht van de grote literaire momenten in Passa Porta de afgelopen 5 jaar.

ORG: Het beschrijf, Passa Porta, Entrez Lire
Meer info en reserveren: http://www.beschrijf.be/index.php?q=beschrijf/nl/podium_archives/event/271


Clausmarathon
ZON 04.10 – passa porta – 12:00 – 18:00 en 19:00 – 22:00
LEZERSHOMMAGE AAN HUGO CLAUS

Na Borges (2007) en Kafka (2008) gaat de ‘Nobele Prijs van Passa Porta’ dit jaar naar de onlangs overleden Belgische grootmeester Hugo Claus. Tientallen lezers brengen tien uur lang favoriete teksten uit zijn oeuvre in meerdere talen. Aan het slot van de avond neemt Veerle Claus de Nobele Prijs in ontvangst uit de handen van de Belgische auteurs Jean-Pierre Verheggen en Stefan Hertmans, die hem hulde brengen met een laudatio. Met Jan Fabre, Thomas Gunzig, Pol Hoste, Caroline Lamarche, Astrid Lampe, Jef Lambrecht, Chris Lomme, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en vele, vele anderen. De Clausmarathon is het slotevenement van het kunstenfeest BRXL BRAVO (zie: http://www.brxlbravo.be).

ORG: Het beschrijf; Entrez Lire en deBuren
Meer over het volledige programma binnenkort hier: http://www.beschrijf.be/index.php?q=beschrijf/nl/podium_archives/event/267.

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 8 september 2009
From: <pers.musea_erfgoed@stad.Antwerpen.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090905.html
Subject: Med: 0909.05: Letterenhuis Antwerpen verwerft archief van Willem Elsschot

=====================================================
Letterenhuis verwerft het archief van Willem Elsschot
=====================================================

Dankzij de verenigde inspanningen van de stad Antwerpen en van de Vlaamse Minister van Cultuur is nu, bijna een halve eeuw na zijn overlijden, de literaire nalatenschap van Willem Elsschot aan het Letterenhuis overgedragen. Vandaag overhandigden de erven van Willem Elsschot het archief symbolisch aan Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur, Philip Heylen, schepen voor cultuur en toerisme stad Antwerpen en Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis.

Willem Elsschot (1882 – 1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, is een schrijver die tot het Vlaamse collectieve geheugen behoort. Hij is een van de belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebeid en de auteur van een weinig omvangrijk, maar uiterst invloedrijk literair oeuvre.

Dankzij de verenigde inspanningen van de stad Antwerpen en van de Vlaamse Minister van Cultuur heeft nu, bijna een halve eeuw na zijn overlijden en na jaren van onzekerheid, het archief van Elsschot een definitieve bestemming gevonden. Vanmiddag droegen zijn erfgenamen het archief over aan de Vlaamse Gemeenschap en de stad Antwerpen. Zij overhandigden het op hun beurt aan het Letterenhuis. Hiermee is de wens van de schrijver en zijn zopas overleden dochter Ida de Ridder vervuld.

Het archief omvat naast de literaire nalatenschap ook het persoonlijke en zakelijke archief van Alfons de Ridder / Willem Elsschot, zoals het tot op de dag van vandaag door de erven werd bewaard. Door zijn aard, authenticiteit en omvang is dit archief van groot cultuurhistorisch belang. Het is onmisbaar voor voortgezet onderzoek naar het leven en werk van Willem Elsschot. Bovendien vormt het de basis voor de studie van Elsschot als schrijver en als zakenman, en van de relatie tussen beide hoedanigheden.

De vrees dat dit unieke archief opgedeeld en versnipperd zou raken, is dankzij deze gemeenschappelijke aankoop definitief van de baan. De verzameling blijft als een ondeelbaar geheel samen en wordt voor bewaring toevertrouwd aan het Letterenhuis, waar het ter beschikking staat van onderzoekers.

De nalatenschap, die in de loop der jaren een haast mythische status heeft aangenomen, heeft een erg hoge symboolwaarde voor Vlaanderen. De verwerving van dit literaire topstuk verrijkt de “collectie Vlaanderen” op substantiele wijze.

Specifiek voor de stad Antwerpen heeft de figuur van Elsschot een bijzondere waarde: hij is er geboren en getogen en bouwde er zijn zakelijk leven uit. In een aantal van zijn boeken is de stad Antwerpen het decor, en zelfs een hoofdrolspeler.

De verwerving van dit archief gebeurde daarom gezamenlijk, door de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap. Beide partners betalen voor de verwerving van dit archief elk 250.000 euro. Het archief wordt vanaf vandaag bewaard in het Letterenhuis.

Voor het Letterenhuis betekent de verwerving een bekroning van vele jaren inspanningen ter vrijwaring van dit archief. Als literaire archiefinstelling had het Letterenhuis al een aantal handschriften en vele brieven van Elsschot in zijn bezit. Het Letterenhuis zal het Elsschotarchief volgens de regels van de archivistiek bewaren, beschrijven, ontsluiten en ter beschikking stellen van het onderzoek.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden Willem Elsschot plant het Letterenhuis, op basis van dit archief, een spraakmakende expo over het leven en werk van de schrijver. Vanaf 30 mei 2010 kan hierdoor een breed publiek uit Vlaanderen en Nederland vernieuwd kennis maken met deze bijzonder markante figuur in de Nederlandse letteren.

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 september 2009
From: <communicatie@rug.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090906.html
Subject: Med: 0909.06: Arthur Japin gastschrijver aan de RUG

=====================================
Arthur Japin gastschrijver aan de RUG
=====================================

Arthur Japin is komend najaar gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf eind september verzorgt hij werkcolleges over geschiedenis en fictie en geeft hij publieke lezingen over zijn schrijverschap en de rol daarin van werkelijkheid en fictie. Het gastschrijverschap van Arthur Japin begint met een openbaar interview door Coen Peppelenbos. De openbare optredens vinden plaats op de maandagavonden 28 september, 5 en 12 oktober in het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 te Groningen en beginnen om 20.00 uur.

Programma

Maandag 28 september 2009 – Openbaar interview
Schrijver en literair journalist Coen Peppelenbos spreekt met Arthur Japin over zijn schrijverschap, leven en werk.

Maandag 5 oktober 2009 – Lezing: ‘Over Liefde in de Archieven’
Vanaf het moment dat de romanschrijver valt voor zijn hoofdpersoon vult hij de hiaten in de geschiedenis op met zijn eigen fantasie. Hoe creeer je door middel van dit samengaan van feit en fictie nieuwe mogelijkheden?

Maandag 12 oktober 2009 – Lezing: ‘De Vierde Wand’
Een auteur staat te midden van zijn materiaal als een toneelspeler in een decor en moet zich dwingen zijn eigen bedenksels voor waar aan te nemen. Over de oorsprong en noodzaak van de verbeeldingskracht als stijlmiddel.

Werkcolleges: ‘De Waarheid verzonnen’
Fictie biedt zowel de schrijver als de lezer de gelegenheid een geschiedenis weer tot leven te doen komen. In de werkcolleges gaat Arthur Japin met een geselecteerde groep studenten op zoek naar de mogelijke bronnen van hun eigen schrijverschap. Op welke manier zijn die het beste aan te boren?

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 september 2009
From: <nieuws@dbnl.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090907.html
Subject: Web: 0909.07: Nieuwe titels van de DBNL, september 2009

=============================================
De nieuwe titels van de DBNL, september 2009
=============================================

http://www.dbnl.org/nieuws/2009_09.php

 • A.L.G. Bosboom-Toussaint, De Delftsche wonderdokter. Deel 1
 • A.L.G. Bosboom-Toussaint, De Delftsche wonderdokter. Deel 2
 • A.L.G. Bosboom-Toussaint, Frits Millioen en zijne vrienden Mejonkvrouwe De Mauleon en Diana
 • A.L.G. Bosboom-Toussaint, Verspreide verhalen
 • James Boswell, ‘Een Beytie Hollansche’ (ed. C.C. Barfoot en K.J. Bostoen)
 • John Bowring, Brieven
 • Cor van Bree, Het dialect in deze tijd
 • Jan ten Brink, Geschiedenis der Noord-Nederlandsche letteren in de XIXe eeuw. Deel 1
 • Jan ten Brink, Geschiedenis der Noord-Nederlandsche letteren in de XIXe eeuw. Deel 2
 • Jan ten Brink, Geschiedenis der Noord-Nederlandsche letteren in de XIXe eeuw. Deel 3
 • Bernard Canter, Kalverstraat
 • Frans Coenen, Bleeke levens
 • Frans Coenen, Een zwakke
 • Hendrik Conscience, Baes Gansendonck
 • Louis Couperus, Eline Vere
 • Louis Couperus, Oostwaarts (eds. H.T.M. van Vliet, J.B. Robert en Gerard Nijenhuis)
 • Pieter de la Court, Interest van Holland, ofte gronden van Hollands-Welvaren
 • Bruno Daalberg, Jan Perfect of De weg der volmaking, vertoond in het leven en de zonderlinge lotgevallen van een voornaam wijsgeer
 • Bruno Daalberg, Willem Hups. Eene anecdote uit de XVII eeuw; ongelooflijk zelfs in de onze
 • Lodewijk van Deyssel, Over literatuur, (de heer F. Netscher)
 • W. Drop, Verbeelding en historie. Verschijningsvormen van de Nederlandse historische roman in de negentiende eeuw.
 • Pieter Ecrevisse, De bokkenryders in het land van Valkenberg
 • Frederik van Eeden, De kleine Johannes. Deel 1
 • Frederik van Eeden, De kleine Johannes. Deel 2
 • Frederik van Eeden, De kleine Johannes. Deel 3
 • Frederik van Eeden, Lioba
 • Laurens van Elstland, Jan onder de deecken
 • Guus Extra, Etnische minderheden
 • Anne Frank, Het Achterhuis
 • Jac. van Ginneken, De geschiedenis der Middel-Nederlandsche letterkunde in het licht der ethnologische literatuur-wetenschap
 • Jacob Haafner, Lotgevallen op eene reize van Madras over Tranquebaar naar het eiland Ceilon
 • Henri Hartog, Brieven aan Van Deyssel
 • Betsy Hasebroek, Te laat
 • Willem van Hogendorp, Kraspoekol, of de droevige gevolgen van eene te verre gaande strengheid, jegens de slaaven
 • Samuel van Hoogstraten, Inleyding tot de hooge schoole der schilderkonst: anders de zichtbaere werelt
 • Cornelie Huygens, Barthold Meryan
 • Jacob Carel Willem le Jeune, Letterkundig overzigt en proeven van de Nederlandsche volkszangen sedert de XVde eeuw
 • Gert-Jan Johannes, De lof der aalbessen
 • A.M. de Jong, Merijntje Gijzen’s jeugd: Het verraad. Deel 1
 • A.M. de Jong, Merijntje Gijzen’s jeugd: Flierefluiters oponthoud. Deel 2
 • A.M. de Jong, Merijntje Gijzen’s jeugd: Onnozele kinderen. Deel 3
 • A.M. de Jong, Merijntje Gijzen’s jeugd: In de draaikolk. Deel 4
 • Jan Willem Kals, Neerlands hooft- en wortelsonde
 • Mary G. Kemperink, Van observatie tot extase
 • Willem Kist, Het leven, gevoelens en zonderlinge reize van den landjonker Govert Hendrik Godefroi van Blankenheim tot den Stronk (2 delen)
 • Dolph Kohnstamm, Ik hoop dat de spelling veranderd-t wordt-t
 • R.A. Kollewijn, Verweghe en zijn vrouw (onder ps. C.P. Brandt van Doorne)
 • Thijmen Koopmans, De toekomst van het Nederlands als wetenschapstaal
 • Etsko Kruisinga, Het Nederlands van nu
 • Pieter Langendijk, Spiegel der vaderlandsche kooplieden (ed. C.H.Ph. Meijer)
 • Pieter Langendijk, Quincampoix en Arlequin Actionist (ed. C.H.Ph. Meijer)
 • P. van Limburg Brouwer, Het leesgezelschap te Diepenbeek
 • P. van Limburg Brouwer, Romantische werken. Deel 2: Diophanes
 • P. van Limburg Brouwer, Romantische werken. Deel 1: Een leesgezelschap te Diepenbeek Een ezel. Eenig speelgoed
 • P. van Limburg Brouwer, Romantische werken. Deel 3: Charicles en Euphoprion. Grillus
 • Adriaan Loosjes Pzn., Het leven van Maurits Lijnslager
 • Adriaan Loosjes Pzn., Het leven van Hillegonda Buisman
 • Virginie Loveling en Rosalie Loveling, Novellen
 • Willem Meerman, Comoedia vetus
 • Ileen Montijn, Leven op stand 1890-1940
 • Joan Frederik van Oordt, Mooi Annie of de schipbreukelinge
 • Allard Pierson, Adriaan de Merival
 • Wim Rutgers, Schrijven is zilver, spreken is goud
 • Arthur van Schendel, Een zwerver verliefd
 • J.J. Slauerhoff, Het verboden rijk
 • Hendrik de Veer, Frans Holster
 • Hendrik de Veer, Malthusia
 • Adriaen van de Venne, VVoudt van vvonderlicke sinne-fabulen der dieren (ed. Lucie Roobrouck)
 • Adriaen van de Venne, Tafereel van de belacchende werelt (ed. M. Van Vaeck)
 • Annes Johan Vitringa, Darwinia
 • Jan J.F. Wap, Nieskruid voor den heer J.L. Nierstrasz, Jr.
 • Beclach van Joncheer Jan van Hembyse
 • Commissie Nederlands als wetenschapstaal, Nederlands, tenzij… Tweetaligheid in de geestes- en de gedrags- en maatschappijwetenschappen
 • Het godshuis van Sint-Jan & Sint-Pauwel te Gent, bijgenaamd de Leugemeete
 • Jaarboek Letterkundig Museum 1
 • Jaarboek Letterkundig Museum 2
 • Jaarboek Letterkundig Museum 3
 • Jaarboek Letterkundig Museum 5
 • Ongelukkige levensbeschrijving van een Amsterdammer (ed. Marius J. Dekker)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 1: Boek A (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 2: Boek B (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 3: Boek C (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 4: Boek D (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 5: Boek E (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 6: Boek F (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 7: Boek G (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Trou moet blijcken. Bronnenuitgave van de boeken der Haarlemse rederijkerskamer ‘de Pellicanisten’. Deel 8: de boeken I, N, M en R (eds. W.N.M. Huesken, B.A.M. Ramakers, F.A.M. Schaars)
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1777
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1778
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1797
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1798
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1799
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1800
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1809
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1810
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1873
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1874
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1875
 • Vaderlandsche letteroefeningen. Jaargang 1876

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 september 2009
From: <redactie@taalschrift.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090908.html
Subject: Web: 0909.08: Taalschrift 64 verschenen

=========================
Taalschrift 64 verschenen
=========================

Het nieuwe nummer van Taalschrift staat online.

Deze maand:


Reportage: Waarom een yankee (g)een Nederlander is…

Dit jaar is het precies vierhonderd jaar geleden dat Nederlanders voet aan wal zetten op het eiland Manhattan, waar zij het latere New York stichtten. Het Nederlands werd een invloedrijke taal in de VS. Zelfs indianen namen Nederlandse woorden over. Wist u dat tegenwoordig niet minder dan 130.000 Amerikanen nog onze taal spreken? In haar boek ‘Yankees, Cookies en Dollars’ gaat woorddeskundige Nicoline van der Sijs op zoek naar de Nederlandse roots van woorden in de VS. Lees meer: http://taalschrift.org/reportage/004922.html


Discussie: Schaf taaltoetsen voor studenten af!

Regelmatig komen ze in het nieuws: taaltoetsen voor aspirant-leraren of voor eerstejaars studenten van hogescholen of universiteiten. Vaak deugen ze niet, en ze hebben ongewenste effecten, betoogt de Taalprof. Afschaffen dus. Mee eens? Lees meer en reageer: http://taalschrift.org/discussie/004952.html


En verder:

Taalclip: Nieuw: de taaloverval! Vanaf nu pleegt Taalschrift elke maand een taaloverval: een filmploeg strijkt neer op de markt, in uw zetel of in uw favoriete winkelstraat en zoekt met een knipoog naar taalvariatie. Deze maand: “Ullewuppers te koop!”
http://taalschrift.org/

Tip: Welke literaire tijdschriften bestaan er in Vlaanderen en Nederland? Waarover hebben ze het en hoe komt u eraan? De nieuwe website literairetijdschriften.org biedt u een overzicht: over elk tijdschrift krijgt u algemene informatie, de inhoud van het nieuwste nummer, eventuele weblinks, enz.
http://taalschrift.org/

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 september 2009
From: Ons Erfdeel <onserfdeel@onserfdeel.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090909.html
Subject: Lit: 0909.09: Pas verschenen: Ons Erfdeel 2009/3

==============
Pas verschenen
==============

Ons Erfdeel 2009/3

Een interview met PIETER BROERTJES (de Volkskrant) en PETER VANDERMEERSCH (De Standaard, Het Nieuwsblad, De Gentenaar) over kranten in crisis.

LUDO BEHEYDT over de vraag: Hoe Nederlands is Mondriaan?

CYRILLE OFFERMANS over Remco Campert

MARC VAN OOSTENDORP over de zwanenzang van het dialect in Nederland

Essays over Anneke Brassinga, de Vlaamse film, armoede in Belgie en Nederland, schrijversresidenties in de Lage Landen enz.

Voor de volledige inhoud: http://www.onserfdeel.be/nl/uit_act.asp?pub=3&jr=2009&nr=3&taal=NL

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 6 september 2009
From: Parmentier info <info@literairtijdschriftparmentier.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090910.html
Subject: Lit: 0909.10: Pas verschenen: Nieuwe Parmentier 18/3 over geld

==============
Pas verschenen
==============

Nieuwe Parmentier 18/3 over geld

Deze week verscheen het nieuwe nummer van literair tijdschrift Parmentier, jaargang 18, nummer 3. Thema is deze keer ‘Pecunia’. Hoofdredacteur Arnoud van Adrichem stelde samen met Sven Vitse een dossier samen waarin de relatie tussen literatuur en geld onderzocht wordt.

Literatuur en economie hebben een moeizame relatie. Volgens het romantische cliche hebben de beide fenomenen zelfs helemaal niets met elkaar te maken: schrijvers moeten zich niet bezighouden met triviale zaken als geld verdienen, maar dienen te mikken op de ‘hogere’ waarden van de kunst die zich niet laten uitdrukken in het begrippenapparaat van de econoom. Of deze gemeenplaats nog steeds resoneert in het denken over literatuur en geld, is een van de vragen die aan bod komt in het dossier ‘Pecunia’, samengesteld en ingeleid door Sven Vitse en Arnoud van Adrichem. Tegen de achtergrond van de internationale kredietcrisis vroegen zij enkele financieel-literaire experts na te denken over de verhouding tussen literatuur en geld.

Jaap Goedegebuure opent het dossier en belicht de geldzaken in het werk van Honore de Balzac, Emile Zola en Frans Kellendonk. Kevin Absillis maakt enkele notities over schrijverschap en armoede. Voorts schrijft Matthijs de Ridder over de zegeningen van het bankroet in de kunst. Joyce Goggin herleest Jane Austens Pride and Prejudice, een roman die eerder over geld gaat dan over liefde. Gaston Franssen buigt zich over de economische lessen van de poezie. Sven Vitse belicht de economie van de roman Zwerm van Peter Verhelst. Alain Meynen leidt L’Anti-OEdipe. Capitalisme et schizophrenie van Gilles Deleuze en Felix Guattari in.

Naast essays biedt dit dossier ook proza en poezie. In haar kortverhaal ‘Vlerken’ vertelt Josien Laurier over een mysterieuze ontmoeting tussen twee door geld gefascineerde mannen. Ondanks (of juist dankzij?) de huidige financiele crisis wil het lyrisch ik van Peter van Lier graag geloven in het adagium dat geld moet rollen. De beursspeculant en de kredietverstrekker in de gedichten van Nachoem M. Wijnberg lijken de financiele wereld vooral te beschouwen als een fictie, waarin we maar al te graag willen geloven. De tekeningen in dit dossier zijn van Ewoud van Rijn.

Buiten het dossier een Berlijns essay van Lucas Huesgen over onder anderen Dieter M. Graef, een Duitse dichter van wie hij gedichten vertaalde voor Parmentier 18-1.

Parmentier 18-3; Pecunia

Prijs: EUR 9,- / abonnement (4 nummers per jaar): EUR 25,-

Voor bestellingen en meer informatie zie: http://www.literairtijdschriftparmentier.nl

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 25 augustus 2009
From: <netwerk-rederijkers-bounces@zeus.ugent.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090911.html
Subject: Lit: 0909.11: Pas verschenen: Arjan van Dixhoorn en Susie Speakman Sutch (red). The Reach of the Republic of Letters. Literary and learned societies in late medieval and early modern Europe. (Leiden 2009)

==============
Pas verschenen
==============

Arjan van Dixhoorn en Susie Speakman Sutch (red): ‘The Reach of the Republic of Letters. Literary and learned societies in late medieval and early modern Europe. Leiden: Brill, 2009. EUR 149,00; ISBN 978-90-04-16955-5.

‘The Reach of the Republic of Letters. Literary and learned societies in late medieval and early modern Europe’ betreft een vergelijkende studie met hoofdstukken gewijd aan verschillende lokale typen en regionale clusters van literaire organisaties, waaronder de rederijkers, de Puys, de compagnies joyeuses, de Basoches, de Meistersingergilden en de academies.

Zie voor meer informatie: http://www.brill.nl/default.aspx?partid=210&pid=25672

De bundel kan rechtstreeks via Arjan van Dixhoorn besteld worden: arjan.van.dixhoorn@telenet.be.

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 26 augustus 2009
From: Piet Verkruijsse <p.j.verkruijsse@planet.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090912.html
Subject: Sym: 0909.12: Workshop 'Het boek in de handpersperiode', vr 25 september 2009 te Amsterdam

==========================================
Workshop ‘Het boek in de handpersperiode’,
vrijdag 25 september 2009 te Amsterdam
==========================================

De workshop – een vervolg op de succesvolle serie van vijf antiquarenbijeenkomsten bij de Bijzondere Collecties in oktober 2008 – wordt georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam in samenwerking met de Leerstoelgroep Boekwetenschap & Handschriftenkunde van de UvA en de Nederlandse Vereeniging van Antiquaren (NVvA). Docenten zijn dr. Paul Dijstelberge, dr. Piet Verkruijsse en prof. dr. Frans Janssen; ook is een uitgebreide demonstratie van de handdrukpers die opgesteld staat bij de Leerstoelgroep B & H in het programma opgenomen, dat er als volgt uitziet:

Programma

09.30-10.00 Koffie in het Museumcafe
10.00-10.15 Welkom door Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties
10.15-12.00 Demonstratie handdrukpers door Paul Dijstelberge
12.00-13.30 Lunch in het Museumcafe
13.30-15.00 De archeologie van het boek door Piet Verkruijsse
15.00-15.15 Thee in het Museumcafe
15.15-16.45 Typografische vormgeving 1500-1900 door Frans Janssen
16.45-17.30 Borrel

Minimum aantal deelnemers is 15 personen, maximum aantal deelnemers 22. Datum: vrijdag 25 september, van 10.00 tot 17.30 uur Adres: Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam Contactpersoon: Astrid Balsem, a.c.balsem@uva.nl

Kosten

Per persoon: EUR 95
Student Leerstoelgroep met vermelding van collegekaartnummer: EUR 25
Bij de kosten zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en borrel na afloop.

Inschrijving

Op volgorde van binnenkomst door opgave per post aan Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam, t.a.v. Astrid Balsem, Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam; of per e-mail naar a.c.balsem@uva.nl o.v.v. Workshop Boekenpers.

Opgave verplicht tot betaling. U kunt het verschuldigde bedrag overmaken naar ABN AMRO 62.09.35.294, o.v.v. C.4310.0007.25 Workshop Boekenpers.

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 6 september 2009
From: Ramsoedh Hans <Hans.Ramsoedh@han.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090913.html
Subject: Sym: 0909.13: IBS-colloquium 2009: '75 jaar Wij slaven van
Suriname: de turbulente biografie van een boek', Amsterdam, za 7 november 2009

====================================================================
IBS-colloquium 2009: ’75 jaar Wij slaven van Suriname: de turbulente biografie van een boek’, zaterdag 7 november 2009, Amsterdam
====================================================================

Het IBS-colloquium 2009 staat in het teken van 75 jaar ‘Wij slaven van Suriname’. Het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS) is samen met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en volkenkunde (KITLV) in Leiden uitgeefster van het wetenschappelijke tijdschrift OSO dat zich richt op Suriname en het Caraibisch gebied.

In 1934 publiceerde Anton de Kom (1898-1945) ‘Wij slaven van Suriname’. Dit boek is een aanklacht tegen het Nederlandse kolonialisme in Suriname en kent een turbulente geschiedenis. Voor het eerst werd de Surinaamse geschiedenis vanuit een antikoloniaal gezichtspunt en de optiek van de onderdrukten geschreven. Zwart zelfbewustzijn, zelfrespect en vertrouwen in proletarische eenheid zijn kernbegrippen in dit boek.

De turbulente biografie van ‘Wij Slaven van Suriname’ hangt ook samen met het linkse verleden van Anton de Kom. De Nederlandse Centrale Inlichtingen Dienst (CID) heeft in 1934 nog getracht publicatie te voorkomen aangezien de Nederlandse regering negatieve repercussies van dit antikoloniaal pamflet in Suriname vreesde. Uiteindelijk verscheen ‘Wij Slaven van Suriname’ in gecensureerde vorm.

Anton de Kom is geboren te Paramaribo op 22 februari 1898 en vertrok in 1920 naar Nederland. Hij bewoog zich in Nederland in linkse kringen en onderhield contacten met Indonesische nationalisten. Eind 1931 vetrok hij naar Suriname. Directe aanleiding was het bericht dat zijn moeder op sterven lag, maar daarnaast om deel te nemen aan de politieke strijd in Suriname waar de arbeidersbeweging sedert het begin van de jaren dertig als gevolg van de slechte sociaal- economische situatie was gepolitiseerd. Al vanaf zijn aankomst in januari 1933 werd hij geschaduwd door de inlichtingendienst in Suriname. De Kom kreeg geen toestemming voor het houden van openbare lezingen en besloot daarom een adviesbureau op het erf van zijn ouders te openen. De toeloop was ongekend. Toen in februari 1933 De Kom de gouverneur verlangde te spreken, werd hij gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld vanwege ‘poging tot omverwerping van het wettig gezag’.

Demonstranten eisten zijn vrijlating en als antwoord riep het koloniaal bestuur de noodtoestand uit. Op 7 februari escaleerde de situatie toen leger en politie de toegestroomde massa trachtten uit een te jagen. Er vielen 2 doden en 22 gewonden. Op 10 mei 1933, na drie maanden gevangenschap, werd De Kom zonder proces naar Nederland verbannen. Door de grote werkloosheid en vanwege zijn radicale imago kon hij geen werk vinden in Nederland. Hij belandt in de steun. Terug in Nederland voltooide hij zijn ‘Wij slaven van Suriname’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het verzetsblad ‘De Vonk’. Op 7 augustus 1944 werd De Kom door de Duitsers gearresteerd, getransporteerd naar het concentratiekamp Neuegamme en tenslotte naar Sandbostel waar hij omstreeks 24 april 1945 overleed. Zijn stoffelijke resten werden in 1960 bijgezet op de erebegraafplaats te Loenen.

De koloniale geschiedenis zou na 1934 De Kom doodzwijgen of hem hooguit aanduiden als een oproerkraaier. In de jaren vijftig en zestig, onder invloed van de Koude Oorlog, rustte er in Suriname een taboe op De Kom, ook onder nationalisten uit vrees uitgemaakt te worden voor communist.

Het zou tot 1971 duren voordat er een herdruk verscheen. Het zijn linkse Surinaamse studenten in Nederland geweest die eind jaren zestig dit boek herontdekten en als inspiratiebron beschouwden voor hun ontluikend politieke bewustzijn. Door deze herontdekking vond dit boek brede ingang onder het Surinaamse en Nederlandse lezerspubliek. In 1999 verscheen inmiddels de 9e druk.

Anton de Kom mag worden beschouwd als de fakkeldrager van het politiek nationalisme in Suriname en ‘Wij Slaven van Suriname’ legde voor veel Surinamers de basis voor een politiek nationalistisch bewustzijn.

In maart 1982 kreeg De Kom postuum van de Nederlandse regering het Verzetsherdenkingskruis. In april 2004 werd het plein bij het stadsdeelkantoor Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) omgedoopt in het Anton de Komplein. 61 jaar na zijn dood, op 24 april 2006, werd eveneens in Amsterdam Zuidoost een bronzen standbeeld van hem onthuld.

Op het colloquium staan de turbulente geschiedenis van dit boek en de invloed ervan op de politieke bewustwording van Surinamers centraal. Nadere info over het programma: http://www.surinamistiek.nl

Locatie van het colloquium: Het Tropentheater – Amsterdam, Linnaeusstraat 2 (vanaf CS Amsterdam tramlijn 9): Tijd: 10.30 – 16.00 uur.

Hans Ramsoedh, hoofdredacteur OSO

(14)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 september 2009
From: <R.J.Wensma@hum.leidenuniv.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090914.html
Subject: Sym: 0909.14: Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis 'Propaganda en spektakel: Intochten en festiviteiten in de Nieuwe Tijd', Maastricht, vr 28 september 2009

========================================================================
Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis
‘Propaganda en spektakel: Intochten en festiviteiten in de Nieuwe Tijd’,
vrijdag 28 september 2009 te Maastricht
========================================================================

De Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis heeft het genoegen u uit te nodigen voor haar achtste Jaarcongres, dat gewijd is aan het thema

‘Propaganda en spektakel: Intochten en festiviteiten in de Nieuwe Tijd’

Het congres vindt plaats op vrijdag 18 september 2009 op de Universiteit Maastricht, in de Turnzaal, Grote Gracht 90-92, zaalnummer A.0. in het gebouw van de universiteit (FdCMW)

10.30 Ontvangst met koffie en thee
10.55 Opening: Simon Groenveld (voorzitter VNVNG)
11.00 Presentatie van de nieuwe bundel van de Vereniging: Maartje van Gelder en Esther Mijers (red.), Internationale handelsnetwerken en culturele contacten in de vroegmoderne Nederlanden.
11.05 Ledenvergadering
11.30 Jac Geurts (Radboud Universiteit Nijmegen): “De ene Blijde Inkomste is de andere niet”. Verschillen in politieke iconografie gedurende de rondreis van Filips II door de Nederlanden in 1549.
12.00 Jonas Goossenaerts (Universiteit Antwerpen): Materiele cultuur van 16e-eeuwse intochten.
12.30 Discussie
12.45 Lunch
13.30 Bezoek Stadsarchief Maastricht
15.00 Luc Duerloo (Universiteit Antwerpen): Ommegangen door de Aartshertogen in de 17e eeuw.
15.30 Joop Koopmans (Rijksuniversiteit Groningen): De verjaardag van stadhouder Willem V in 1788 als publieke manifestatie in de pers.
16.00 Eelco Elzenga (Nationaal Museum Paleis Het Loo, Apeldoorn): Traditie en vernieuwing. De intocht van de Nederlandse koningen en koninginnen voorafgaand aan hun inhuldiging.
16.30 Discussie
17.00 Afsluiting van het Jaarcongres, gevolgd door een receptie

Dit Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van het Vlaams-Nederlands Comite voor Nederlandse Taal en Cultuur (NWO).

Inschrijven kan door het overmaken van EUR 17 op een van de volgende rekeningnummers:
Voor Vlaanderen 068-2342528-05 (Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis te Gent, met vermelding “Jaarcongres”);
Voor Nederland 62.48.36.363 (Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis te Nijmegen, met vermelding “Jaarcongres”).

In dit inschrijvingsgeld zijn de lunch, de koffie/thee, en de receptie achteraf inbegrepen. Graag inschrijven voor 10 september 2009.

http://www.let.uu.nl/ogc/nieuwegeschiedenis

(15)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 september 2009
From: Maria Tacheva <tachevam@uni-koeln.de>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2009/09/090915.html
Subject: Sym: 0909.15: Congres 'Die sichtbare Welt' Visualitaet in der niederlaendischen Literatur und Kunst des 17. Jahrhunderts, Keulen, do 1 - vr 2 oktober 2009

====================================================================
Congres ‘Die sichtbare Welt’ Visualitaet in der niederlaendischen Literatur und Kunst des 17. Jahrhunderts, 1-2 oktober 2009 te Keulen
====================================================================

Einige an Medien der Sichtbarkeit orientierte ‘turns’ und die Etablierung – insbesondere in den englischsprachigen Geisteswissenschaften – eines dezidierten Forschungsfeldes ‘visual culture’ haben dazu gefuehrt, dass disziplinaere Grenzen zwischen Kunstgeschichte und diversen Nachbarwissenschaften zunehmend transparent geworden sind. Die traditionelle Naehe zu literaturwissenschaftlichen Perspektiven und die regelmaessig erfolgreiche Kooperation von Literaturwissenschaft und Kunstgeschichte auf dem Gebiet der Niederlandistik sind dabei ein wenig aus dem Blickfeld geraten. Das Symposium strebt an, eine neue Diskussion ueber ueberlappende Foschungsperspektiven der beiden Disziplinen anzuregen, die Ergebnisse aelterer Studien zu Text-Bild-Relationen, zur Narratologie und zur Emblematik fortschreibt und mit neuen Erkenntnissen der ,visual studies’ verknuepft.

Die Teilnahme ist kostenlos. Um Anmeldung wird gebeten: visualitaet.koeln@googlemail.com

Die sichtbare Welt. Visualitaet in der niederlaendischen Literatur und Kunst des 17. Jahrhundert.
Symposium des Instituts fuer Niederlandistik und des Kunsthistorischen Instituts der Universitaet zu Koeln, 1./2. Oktober 2009


DONNERSTAG, 1. OKTOBER 2009

09.30 Uhr Begruessung
Maria-Theresia Leuker, Koeln
Stefan Grohe, Koeln

Sektion I: Visualitaet als Signum der Moderne

10.00 Uhr Erich Kleinschmidt, Koeln: Titel wird noch bekannt gegeben.
10.40 Uhr Peter Bexte, Koeln: Krisen der Anschauung?
11.20 Uhr Thomas Ketelsen, Dresden: Der panoramische Blick im 16. Jahrhundert. Eine Annaeherung auf den Spuren von Roland Barthes
12.00 Uhr Lunchpause

Sektion II: Die Praxis des Visuellen

13.30 Uhr Stefan Grohe, Koeln: Sehen im Gleichgewicht. Ordnungsvorstellungen in der niederlaendischen Malerei
14.10 Uhr Maria-Theresia Leuker, Koeln: ‘Der blinde Seher von Ambon’. Curiositas in den naturkundlichen Werken des Georg Everhard Rumphius
14.50 Uhr Bettina Noak, Berlin: Auctoritas und Imagination. Sichtweise in Olfert Dappers “Naukeurige beschrijvinge der Afrikaensche gewesten” (1668)
15.30 Uhr Kaffeepause

Sektion III: Die Rhetorik des Visuellen

16.00 Uhr Arie Jan Gelderblom, Utrecht: Text, Body, Stone. A few Considerations on Literature, Architecture, and the human Body
16.40 Uhr Claudia Fritzsche, Hannover: Kleine Geschichten und Grosse Geschichte. Erzaehlung in der niederlaendischen Stillebenmalerei des 17. Jahrhunderts
18.00 Uhr Abendvortrag: Hans-Joachim Raupp, Bonn: Sichtbare und unsichtbare Welten – nach der Natur und aus der Fantasie


FREITAG, 2. OKTOBER 2009

Sektion IV: Die Moral des Visuellen

09.00 Uhr Nils Buettner, Stuttgart: Von Malern und Philosophen. Rubens, Vermeer und die Kunstgeschichte
09.40 Uhr Juergen Pieters, Gent: The Consolations of Reading. On Blindness and Insight
10.20 Uhr Almut Pollmer, Muenster: “Invallende Ghedachten”. Gemaelde als Gelegenheiten reformierter Meditation
11.00 Uhr Lunchpause

Sektion V: Die Macht des Visuellen

12.00 Uhr Lia van Gemert, Amsterdam: To see is to feel. The Politics of Visuality in Early Modern Dutch Literature
12.40 Uhr Tanja Michalsky, Berlin: Mimesis und Maskerade. Zur Reflexion visueller Macht in den “Sprichwoertern” und “Kinderspielen” von Pieter Bruegel d.ae.
13.20 Uhr Denise Daum, Trier: Die ‘gemalte Kolonie’. Albert Eckhouts Kopenhagener Gemaeldezyklus
14.00 Uhr Kaffeepause

Sektion VI: Die Technik des Visuellen

15.00 Uhr Karin Leonhard, Eichstaett/Rom: Weisse Erde, oder: Wann beginnt die Sichtbarkeit?
15.40 Uhr Frans Willem Korsten, Leiden: Becoming Aware: Technical Innovations, Literalness and the Theatricality of the World
16.20 Uhr Wibke Larink, Hamburg: Zwischen Kunst und Naturwissenschaft. Die Bilder der niederlaendischen Anatomen Frederik Ruysch (1638-1731) und Godefridus Bidloo (1649-1713)
17.00 Uhr Abschlussdiskussion

Die Teilnahme ist kostenlos. Um Anmeldung wird gebeten: visualitaet.koeln@googlemail.com

Ort: Hauptgebaeude der Universitaet zu Koeln, Hoersaal XVIII

Wegbeschreibung vom Hauptbahnhof Koeln: Mit den Linien 16, 18 bis Neumarkt, dort umsteigen in die Linie 9 bis Universitaet.

(16)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0909.a --------------------------*