Neder-L, no. 0801.a

Subject: Neder-L, no. 0801.a
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Thu, 17 Jan 2008 04:02:28 +0100
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Zestiende-jaargang------- Neder-L, no. 0801.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0801.01: Evenementenagenda, met:                |
|          01. Arnhem: Gedichtendag, do 31 januari 2008: optreden|
|            trio Drie Eilanden (poezie op muziek) en     |
|            voordrachten door Ted van Lieshout en Koos van  |
|            Zomeren, do 31 januari 2008            |
|          02. Brussel: Opnames radioboeken van Caroline Lamarche|
|            en Kamiel Vanhole, do 17 januari 2008       |
|          03. Brussel: 'Uitgever op Bezoek': Rubinstein, wo 23 |
|            23 januari 2008                  |
|          04. Den Haag: Literair festival 'Het Voorwoord', zo 9 |
|            maart 2008                    |
|          05. Den Haag: Eerbetoon aan Hella S. Haase (90e    |
|            verjaardag), vr 1 februari 2008          |
|          06. Groningen: Hans Renders in gesprek met Olf    |
|            Praamstra over Praamstra's biografie over C.   |
|            Busken Huet, di 15 januari 2008          |
|          07. Groningen: Poezieontbijt, do 31 januari 2008   |
| (2) Med: 0801.02: Overleden: Elisabeth Eybers (1915-2007)        |
| (3) Med: 0801.03: Overleden: Hendrik Willem de Kooker (1950-2007)    |
| (4) Med: 0801.04: Overleden: Carel Beke (1913-2007)           |
| (5) Vac: 0801.05: Vacature voor een taaladviseur bij de         |
|          Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal te Den |
|          Haag (deadline: ma 21 januari 2007)          |
| (6) Vra: 0801.06: Biografische informatie gezocht over Pieter Rixtel  |
|          (1643-1673) van de Haarlemse rederijkerskamer De   |
|          Wyngaertranken                    |
| (7) Rub: 0801.07: Hora est!: promotie Rene Karels, Amsterdam, do 24   |
|          januari 2008                     |
| (8) Med: 0801.08: Persbericht Onze Taal: 'Begrijpelijke' taal soms te  |
|          simpel                        |
| (9) Med: 0801.09: Oprichting Der Mouwgenootschap            |
|(10) Med: 0801.10: Sigrid Bousset volgt Paul Buekenhout op als directeur |
|          van 'Het beschrijf'                  |
|(11) Med: 0801.11: Programma Groningse Poeziemarathon, op Gedichtendag, |
|          do 31 januari 2008, bekend              |
|(12) Med: 0801.12: KB Den Haag ontvangt verzameling zeldzame       |
|          centsprenten uit schenking              |
|(13) Med: 0801.13: Postacademische cursus 'Recente Nederlandse en    |
|          Vlaamse literatuur' aan de Radboud Universiteit    |
|          Nijmegen; aanvang: wo 23 januari 2008         |
|(14) Med: 0801.14: Nederland Leest 2008: 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch|
|(15) Ten: 0801.15: Tentoonstelling 'In de ban van boeken: grote     |
|          verzamelaars uit de 19de eeuw in de Koninklijke    |
|          Bibliotheek van Belgie', Brussel, KB van Belgie, van |
|          vr 1 feb. 2008 t/m zo 24 augustus 2008        |
|(16) Med: 0801.16: Iraanse studente Farinaz Aryanfar nieuwe       |
|          UvT-campusdichter                   |
|(17) Web: 0801.17: De nieuwe titels van de DBNL, januari 2008      |
|(18) Sym: 0801.18: Studiedag 'Geschiedenis van het particulier      |
|          boekenbezit in Belgie: 1750-1850', Brussel, do 31   |
|          januari 2008                     |
|(19) Sym: 0801.19: Symposium 'Achter de verhalen 2. Nederlandse     |
|          literatuur van de 19e en 20e eeuw', Nijmegen, wo 26 - |
|          vr 28 maart 2008                   |
|(20) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           --------wo-17-januari-2008-*
             *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 januari 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080101.html
Subject: Rub: 0801.01: Evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Arnhem, Bibliotheek Centrum, Koningsstraat 26

Gedichtendag 31 januari 2008 – Optreden trio Drie Eilanden (poezie op muziek) en voordrachten door Ted van Lieshout en Koos van Zomeren, 20:00-22:00

 • Ted van Lieshout is een dubbeltalent. Hij is tekenaar en dichter maar vanavond gaat het vooral om zijn gedichten. Koos van Zomeren is vooral schrijver maar sinds kort ook dichter. Naast Van Lieshout en Van Zomeren is ook het trio Drie Eilanden present. Zij larderen de avond met gezongen gedichten van Marsman, Vestdijk, Slauerhoff en Lucebert. Het trio bestaat uit Dick Vestdijk (gitaar en zang), Jos Gebbinck (bas) en Maarten Luitwieler (percussie). De avond is een coproductie van Boekhandel Ongerijmd en de bibliotheek. Kosten: leden EUR 6.50, niet-leden EUR 7.50 Enkele nummers zijn te horen via http://www.myspace.com/triodrieeilanden

Brussel, deBuren, Leopoldstraat 6

Radioboeken: Caroline Lamarche en Kamiel Vanhole, donderdag 17 januari 2008, 20.00 – 21.30 uur

 • De Radioboeken worden vanaf 2008 op donderdagavond opgenomen in plaats van op zondagmorgen. Op 17 januari kunt u aanwezig zijn bij de opnamen van de Radioboeken van Caroline Lamarche en Kamiel Vanhole. Het verhaal van Lamarche wordt gelezen in het Frans, dat van Vanhole in het Nederlands. Caroline Lamarche (Luik, 1955) schreef poezie, verhalen, radiohoorspelen, een theaterstuk en vijf romans, waaronder ‘Le jour du chien’ (1996, Prix Rossel), ‘Lettres du pays froid’ (2003), ‘Carnets d’une soumise de province’ (2004) en ‘Karl et Lola’ (2007). Haar werk verschijnt bij uitgeverij Gallimard. Kamiel Vanhole (Etterbeek, 1954) publiceerde in 1990 verschijnt zijn eerste boek, ‘Een demon in Brussel’. Vanhole ontwikkelt zich als een actief, geengageerd schrijver en samen met Koen Peeters en Elvis Peeters zet hij meerdere literaire projecten op touw. Naast romans en verhalen schrijft hij ook nog toneelstukken en kritieken en is hij actief als vertaler. Zie ook: http://www.deburen.eu.

Brussel, deBuren, Leopoldstraat 6

Uitgever op Bezoek: Rubinstein, woensdag 23 januari 2008, 20.00 – 21.30 uur

 • deBuren organiseert in samenwerking met Het Beschrijf een reeks waarin uitgeverijen u een blik achter de schermen gunnen. Waarom wordt de ene tekst een boek en belandt een ander manuscript in de prullenmand? Hoe maken uitgeverijen een keuze uit het enorme buitenlandse aanbod? Hoe werkt de relatie tussen een auteur en zijn redacteur? Uitgeverij Rubinstein bijt de spits af. Zie ook: http://www.deburen.eu.

Den Haag, Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3

Het Voorwoord, zondag 9 maart 2008, 15.00 tot 21.30 uur

 • Op zondag 9 maart 2008 vindt in de Koninklijke Schouwburg de derde editie van Het Voorwoord plaats, een festival van de organisatie van Crossing Border. Het Voorwoord geeft aandacht aan Nederlandstalige literatuur; voordrachten van auteurs en interviews worden afgewisseld door muzikale entr’actes (15.00 – 21.30 uur). Zie voor het complete programma en de kaartverkoop: http://www.hetvoorwoord.nl

Den Haag, Nieuwe Kerk, Spui 175

Eerbetoon aan Hella S. Haase, vrijdag 1 februari 2008, 18.00-24.00 uur

 • Hella Haase wordt negentig jaar. Reden voor het museum om met de Haagse Openbare Bibliotheek, de Haagse Kunstkring en de Gemeente Den Haag aandacht aan deze schrijfster te besteden. Als eerbetoon aan haar zullen zeven acteurs op vrijdag 1 februari, een dag voor Haasses verjaardag, in een vier uur durend ‘hoorspel’, voordragen uit haar boek ‘Berichten van het Blauwe Huis’. Componist Wolfert Brederode speelt daarbij passende improvisaties op de piano. U bent van harte welkom om deze literaire, theatrale en muzikale avond bij te wonen! Entree: EUR 16, incl. broodje, hapje en drankje, Kaartverkoop: UITburo: 0900-828 29 99 / http://www.haagsuitburo.nl.

Groningen, Athena’s Boekhandel, Oude Kijk in ’t Jatstraat 42

Hans Renders in gesprek met Olf Praamstra, dinsdag 15 januari 2008, 20.15 uur.

 • Op dinsdag 15 januari 2008 om 20.15 uur gaat Hans Renders in gesprek met biograaf Olf Praamstra over zijn biografie over C. Busken Huet. Deze avond is i.s.m. het Literair dispuut Flanor en vindt plaats in onze boekhandel. U kunt direkt kaarten reserveren door te mailen naar: info@athenas.nl. Voor meer informatie: http://www.athenas.nl.

Groningen, Athena’s Boekhandel, Oude Kijk in ’t Jatstraat 42

Poezieontbijt, donderdag 31 januari 2008, 8.00 uur.

 • Als vanouds organiseert Athena’s Boekhandel op donderdag 31 januari, de Landelijke Dag van de Poezie, het Poezieontbijt, vanaf 08.00 uur s’ochtends. Dit jaar is de Groninger dichter Jan Glas te gast, die graag dichteres Suze Sanders wil voorstellen aan het publiek. De presentatie is deze ochtend in handen van Coen Peppelenbos, dichter, publicist, redacteur van het literair tijdschrift ‘Tzum’ en uitgever (Uitgeverij Kleine Uil). U bent van harte welkom vanaf 08.00 uur. Uiteraard zijn er broodjes, koffie en thee. De entree bedraagt EUR 5,00. Reserveren is van harte aanbevolen! Voor meer informatie: http://www.athenas.nl.

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 januari 2008
From: Ena Jansen <e.jansen@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080102.html
Subject: Med: 0801.02: Overleden: Elisabeth Eybers (1915-2007)

======================================================
Elisabeth Eybers – 26 Februarie 1915 – 1 Desember 2007
======================================================

Waar begin jy om die digteres te gedenk wie se oeuvre in 1936 begin het toe sy op 21-jarige leeftyd met ‘Belydenis in die skemering’ gedebuteer het en die eerste vrou geword het om ’n bundel gedigte in Afrikaans te publiseer? Dat sy sewentig jaar lank konsekwent uitstekende gedigte sou bly skryf, is ’n verstommende gegewe. Bowendien is die feit dat sy in ’n ‘ander’ taalgebied, die Nederlandse, ook so geliefd sou wees en alle belangrike literere pryse sou kry vir haar gedigte wat steeds in Afrikaans geskryf is, is uniek. Sy laat ’n verstommende oeuvre agter. Presies die helfte van haar lewe het sy in Suid-Afrika gewoon en die ander 46 jaar in Amsterdam: ’n lewe in ’n uitsonderlike balans.

Elisabeth Eybers het dit aangedurf om die grens tussen lewe en dood skerp onder oe te sien. Dit sou ons nie geweet het as sy nie sulke goeie gedigte oor hierdie verkenningstogte geskryf het nie. ’n Begrafnis is een so ’n grenssituatie wat Eybers op haar ironiese, soms selfs makabere wyse onder oe durf sien het.

Een van haar beroemdste Suid-Afrikaanse gedigte heet ‘Wespark’. Die gedig begin so:

Geagte leser, die geleentheid
bied hom slegs een keer in ’n leeftyd:
geen waglys en geen woningnood
al is die aanvraag nog so groot.

Vir Eybers het die ‘geleentheid van ’n leeftyd’ op 6 Desember 2007 aangebreek. Hoe skerp en ironies het sy nie al vyftig jaar gelede in Johannesburg besef hoe onafwendbaar die dood is nie:

Hier voel die eensames nooit alleen
in die wit broederskap van been,
hier kan die digter sonder skroom
hom blywend toespin in sy droom.

In 1994 het sy, nadat sy toe al meer as dertig jaar lank in Amsterdam gewoon het en self byna tagtig jaar oud was, weer ’n begrafnis-gedig geskryf.

Vreemd

Hoeveel kere het ek nie met jou,
mede-toeskouer, dit bygewoon:
die stoisynse vertoon
van georganiseerde rou.

En telkens het ek dan daarna
chauvinisties en plegtig verklaar:
wel, in my geboorteland doen
ons dit beter en onverbloem
dis daar nooit so ’n stywe gedoe
en teen trane bestaan geen taboe.

Vandag is dit sover. Elisabeth Eybers is nou nie meer ’n mede-toeskouer van ’n vertoon van rou nie, maar die sentrale figuur, die een gedagvaar om te verdwyn, terwyl ons ander voorlopig nog hier is. Troos bied was nooit een van haar sterk eienskappe nie, daarvoor soek sy te meedoenloos na die kern, hou sy geen illusie in stand nie en sien sy elke stekelrigheid en mankement skerp onder oe. Van die mees troostende reels in haar oeuvre is tog in die slot van hierdie gedig te vind:

op een of ander manier [sal]
wat ooit heel was nooit […] vergaan …

Laat ons loof wat ons nie kan verstaan.

Hoe ouer Elisabeth Eybers geword het en hoe moeiliker sy die ‘porseleindun bord’ van die lewe vasgehou het, hoe onvermydeliker het hierdie dag geword: die dag van haar eie onherroeplike rus, waarop sy van verdere inspanning af mag sien, van houvas ontdaan is, tot ’n akkoord met tekortkoming geraak.

U merk dit – ek kan dit nie laat om Eybers self aan te haal nie.

Elisabeth Eybers het die ultieme grens oorgesteek op 1 Desember. Agtien jaar gelede het sy al ’n gedig getitel ‘1 Desember’, geskryf, een van die baie min eksak gedateerde gedigte in haar oeuvre. Die slotreel is ‘Dan hemelse manna: ’n hoeveldse Julienag.’ Suid-Afrika het altyd vir haar ’n soort hemel gebly, die vergestalting van lig en haar jeug; ’n ruimte en stilte waarna sy altyd verlang het en waarna haar gedigte dikwels oopgewaaier het.

Zorgvlied is duisende kilometers noord van die hoeveld en van die begraafplaas Wespark in Johannesburg. Dit is aan die einde van die ekspansiewe negentiende eeu aangele deur die firma Zocher wat ook verantwoordelik was vir die aanleg van die Vondelpark. Oor die park het sy waarskynlik haar beroemdste Amsterdamse gedig geskryf: ‘Twee kleuters in die Vondelpark’. Daaruit onthou ons vandag veral die reel: ‘maar sy sien webbe onderwater roer’.

Nes die Vondelpark is Zorgvlied ontwerp sonder al te veel strak geometriese vorme en al te veel kortgesnoeide heininkies. Die mini-lineale land waarteen Eybers haar dikwels verset het, voel hier ’n bietjie ruimer. Hier is verspreide boomgroepe, hier sal in die voorjaar baie krokusse bloei en voels sal kom nes maak, hopelik ook ’n merel of twee sal te hoor wees. Alles dinge wat sy so dikwels geobserveer het van agter haar raam, voor die venster met sy uitsig op die kade. Die ontwerpers van Zorgvlied wou juis he dat hier ‘eene smaakvolle beplanting’ sou wees, ‘om daarmede het schrikbeeld weg te nemen, hetwelk veler vooroordeel nog aan een stille verblijfplaats der doden hechtte’.

Elisabeth Eybers was nie bang vir die dood nie, dit het vir haar geen skrikbeeld ingehou nie. ‘Voortdurend het sy – byvoorbeeld in ‘Swymelrym’ – gewonder ‘hoe sal ons eendag doodgaan/ hoe haal ons daardie paal?’ Haar begeerte was al lank ‘om leeg genoeg te loop om vol te loop met wat vanuit hierbuite binnevloei.’ Sy wou ‘grondig vergaan’, ‘die stilte betrek’, haar blywend toespin in ’n droom.

Sy laat meer as 800 gedigte na. Ons wat minder begenadig is in die vind van woorde, weet dat sy daarom nie sal vergaan nie. En daar is ons haar dankbaar voor.

 • Teks uitgespreek tydens die begrafnisdiens op Zorgvlied, 6 Desember 2007.

Sien vir ander huldeblyke en oorsigte van haar lewensloop en digkuns: http://www.dieburger.com/Stories/Features/By/16.0.3420319962.aspx http://www.litnet.co.za/cgi-bin/giga.cgi?cmd=cause_dir_news_item&cau se_id=1270&news_id=29077&cat_id=293

Ena Jansen

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 januari 2008
From: K.J.S. Bostoen <K.J.S.Bostoen@let.leidenuniv.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080103.html
Subject: Med: 0801.03: Overleden: Hendrik Willem de Kooker (1950-2007)

===============================================
Overleden: Hendrik Willem de Kooker (1950-2007)
===============================================

Op vrijdag 14 december 2007 is Henk de Kooker op 57-jarige leeftijd te Leiden overleden.

Henk heb ik in het academiejaar 1977-78 leren kennen. Niet lang daarvoor was Bert van Selm erin geslaagd om hem via de WSW-regeling aan de Vakgroep Nederlands te verbinden. Henk volgde colleges bij Bert en ontpopte zich weldra als diens rechterhand op bibliografisch gebied. Zo publiceerde hij in 1981 een fotomechanische herdruk van Muller/ De Vries/ Scheepers, d.w.z. de oude antiquariaatscatalogi van populair proza uit de 17de en 18de eeuw, en in 1986 gaf hij een facsimile uit van de ‘Catalogus universalis (1640-1652)’ van Broer Jansz. Sinds de jaren tachtig werkte Henk mee aan een boekhistorisch project dat door Bert van Selm was opgestart. Daarin zouden de Nederlandse gedrukte boekveilingcatalogi uit de vroegmoderne tijd worden geinventariseerd. Na Berts overlijden in 1991 heeft Henk rustig verder gewerkt aan dit project. Tot nu toe had hij ongeveer 13.000 exemplaren weten te traceren in veelal buitenlandse bibliotheken. Bij de Leidse firma IDC zijn inmiddels 3748 exemplaren verfilmd. Henk maakte ook de gedrukte afleveringen van de Book Sales Catalogues of the Dutch Republic die sinds 1997 zijn verschenen. De laatste jaren heeft hij met financiele steun van de Leidse Faculteit der Letteren onderzoeksreizen kunnen maken naar bibliotheken in St. Petersburg, Kopenhagen, Upsala en Boedapest. Sinds IDC door de firma Brill was overgenomen, was men met behulp van Henks expertise begonnen om de verfilmde catalogi via het Internet toegankelijk te maken.

In 1993 publiceerde hij de bibliografie van publicaties over particulier boekenbezit in Noord- en Zuid-Nederland, verschenen voor 1991, onder de titel: ‘Boekcultuur in de Lage Landen 1500-1800’. Als auteur van dit boek wordt hij terecht samen met zijn leermeester Bert van Selm vermeld. Het was immers voornamelijk zijn werk geweest. Voorts publiceerde Henk artikelen over boekhistorische onderwerpen en recensies.

Henk had veel kwaliteiten: de spraakdeficientie waar hij al sinds zijn vierde aan leed, wist hij te compenseren doordat hij schriftelijk heel helder en secuur kon formuleren, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels. Verder was hij buitengewoon behulpzaam, wat ieder kan getuigen die hem ooit om informatie verzocht. Hij toonde grote inzet, had een enorm doorzettingsvermogen en een groot gevoel voor precisie terwijl hij tegelijk zijn acribische vaardigheden met gepaste ironie wist te relativeren. Maar wellicht nog zijn grootste kwaliteit was zijn trouw aan zijn drie kinderen, zijn familie, vrienden en werk. Ook met De Zijlbedrijven, bij wie hij feitelijk in dienst was, had hij een goed contact. Voor hun blad heeft hij zelfs nog eens een interview weggegeven over zijn bezigheden.

Hoe het met zijn databank nu verder zal gaan, is vooralsnog onduidelijk. Het zal niet makkelijk, ja wellicht zelfs onmogelijk, zijn om adequaat in Henks vervanging te voorzien. Niet alleen voor de boekwetenschappers, maar ook voor ieder die zich beweegt op het terrein van de Nederlandse cultuur in de vroegmoderne tijd betekent Henk de Kookers heengaan een gevoelig verlies. Dit zal iedereen al beamen die de moeite neemt om op Internet de Book Sales Catalogues of the Dutch Republic, 1599-1800 te raadplegen, men zie: http://bsc.idcpublishers.info.

Karel Bostoen

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 januari 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080104.html
Subject: Med: 0801.04: Overleden: Carel Beke (1913-2007)

=================================
Overleden: Carel Beke (1913-2007)
=================================

Op 27 december 2007 is op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Velp kinderboekenschrijver Carel Beke overleden. Beke werd geboren in Alkmaar en begon zijn carriere als onderwijzer. Vanaf de jaren veertig combineerde hij het lesgeven met het schrijven van voornamelijk kinderboeken. Het meest bekend werd zijn jeugdboekenserie Pim Pandoer, die bij uitgeverij Malmberg verscheen tussen 1953 en 1969. Begin jaren zeventig legde Beke zijn pen neer. Na een kleine honderd titels had hij er naar eigen zeggen ‘tabak van’. De laatste tijd van zijn leven bracht Beke door in verzorgingshuis De Biesdel in Velp.

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 januari 2008
From: Taaladviesdienst - Wouter van Wingerden <taaladvies@onzetaal.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080105.html
Subject: Vac: 0801.05: Vacature voor een taaladviseur bij de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal te Den Haag (deadline: ma 21 januari 2007)

=================
Vacature Den Haag
=================

Taaladviseur gezocht
standplaats: Den Haag

De Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal zoekt vanwege uitbreiding van de werkzaamheden met een groot vijfjarig project een

TAALADVISEUR (m/v)
voor 20 tot 24 uur per week

Afhankelijk van uw werkervaring zijn uw voornaamste taken:

 • het beantwoorden van schriftelijke en telefonische vragen over de Nederlandse taal;
 • het corrigeren van uiteenlopende teksten;
 • het geven van cursussen over details van het Nederlands;
 • het leveren van bijdragen aan het tijdschrift Onze Taal en aan diverse andere schriftelijke en elektronische uitgaven.

Uw profiel:

 • een relevante universitaire opleiding, bijvoorbeeld Nederlands;
 • relevante werkervaring;
 • perfecte beheersing van het Nederlands en zeer grote kennis van spelling en grammatica;
 • perfectionisme en oog voor detail;
 • plezier en geduld in het uitleggen van taalkwesties aan een divers publiek;
 • gevoel voor taalontwikkelingen en trends;
 • teamgeest en werklust;
 • inzicht in de theorie, maar vooral passie voor de praktijk.

Wij bieden:

 • een plaats in een enthousiast en hecht team van zes taaladviseurs;
 • een contract voor een jaar, met mogelijk een verlenging tot in elk geval vijf jaar;
 • een salaris van minimaal EUR 2297,- en maximaal EUR 3769,- bruto per maand (2007) bij een aanstelling van 38 uur, afhankelijk van uw kennis en ervaring.

Geschikte kandidaten moeten een taaltest afleggen. Voor meer informatie kunt u vanaf 2 januari contact opnemen met Peter Smulders of Wouter van Wingerden: 070-356 12 20. Uw sollicitatie kunt u tot 21 januari sturen naar: Genootschap Onze Taal, t.a.v. de heer P.H.M. Smulders, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag, of per e-mail naar: ps@onzetaal.nl.

Informatie over de Taaladviesdienst kunt u vinden op http://www.onzetaal.nl/advies.

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 januari 2008
From: klaas de jong <k.kdejong@kpnplanet.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080106.html
Subject: Vra: 0801.06: Biografische informatie gezocht over Pieter Rixtel (1643-1673) van Haarlemse rederijkerskamer De Wyngaertranken

===========================================
Info gezocht over Pieter Rixtel (1643-1673)
===========================================

Momenteel doe ik onderzoek naar Pieter Rixtel (1643-1673), toneelschrijver en factor van de Haarlemse rederijkerskamer De Wyngaertranken. Met name ben ik geinteresseerd in zijn biografische achtergrond. Belangstellende reacties zijn welkom.

Met vriendelijke groeten,

drs Klaas de Jong
Willem de Zwijgerlaan 15
2012 SB Haarlem
e-mail k.kdejong@kpnplanet.nl

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 januari 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080107.html
Subject: Rub: 0801.07: Hora est!: Rene Karels, Amsterdam, do 24 januari 2008

=========================================
Rene Karels, 24 januari 2008 te Amsterdam
=========================================

Donderdag 24 januari 2008, 12.00 uur, Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231
R.B. Karels: Mijn aardse leven vol moeite en strijd. Raden Mas Noto Soeroto. Javaan, dichter, politicus 1888-1951
Promotor: prof. dr. A.N. Paasman

Politieke ambities van dichter Noto Soeroto bleken onuitvoerbaar

Rene Karels reconstrueert het persoonlijke leven, de politieke idealen en het dichterschap van Raden Mas Noto Soeroto (1888-1951). Deze bijzondere Javaan komt in 1906 naar Nederland om in Leiden rechten te studeren. Hij ontmoet een Nederlandse vrouw, met wie hij twee zonen en een dochter krijgt. Noto Soeroto’s leven vormt een aaneenschakeling van ups en downs. Hij is de bejubelde schrijver van zeven dichtbundels, de bevlogen ijveraar voor de toenadering van oost en west en de onvermoeibare strijder voor de ontwikkeling van Java. Maar hij is ook de uitgever-boekhandelaar in voortdurende geldnood en de gedesillusioneerde politicus, gewantrouwd en verguisd door zijn landgenoten, omdat hij zich tegen het militante nationalisme verzet. Noto Soeroto’s alternatief was een sterk persoonlijk uitgewerkte vorm van het zogenoemde ‘associatie-ideaal’ (waarin de kolonie zich mocht ontwikkelen tot een zelfstandige eenheid binnen het koninkrijk en de Indonesische elite zich de Nederlandse cultuur eigen maakte zonder de eigen culturele achtergrond te verloochenen). Zijn ideeen, gepubliceerd in tientallen artikelen in onder andere zijn eigen tijdschrift ‘Oedaya’ (opgang), krijgen relatief veel publiciteit. Hij maakt echter geen school. In 1932 keert hij, zonder zijn gezin, teleurgesteld terug naar Java. Als particulier secretaris van Mangkoenegoro VII van Solo zet hij zich in voor de bevordering van de Midden-Javaanse cultuur. Noto Soeroto’s politieke ambities blijken ook op Java onuitvoerbaar. Eenzaam en arm sterft hij in 1951 in Solo.

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 4 januari 2008
From: Onze Taal <redactie@onzetaal.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080108.html
Subject: Med: 0801.08: Persbericht Onze Taal: 'Begrijpelijke' taal soms te simpel

=================================================================
Persbericht: ‘Begrijpelijke’ taal soms te simpel.
Deskundigen waarschuwen in Onze Taal voor te veel vereenvoudiging
=================================================================

De versimpeling van overheids- en bedrijfscommunicatie dreigt door te schieten. Tot die conclusie komen enkele vooraanstaande wetenschappers in het januarinummer van Onze Taal, dat dit weekend verschijnt. De kritiek is opvallend omdat de roep om begrijpelijke taal juist steeds luider klinkt. Zo benadrukte het kabinet-Balkenende IV vorig jaar in het regeerakkoord het belang van “eenvoudig en zorgvuldig” Nederlands. De deskundigen die aan het woord komen in Onze Taal vinden dit een lovenswaardig streven, maar waarschuwen dat vereenvoudiging niet altijd de oplossing is.

Soms kan simpele taal niet. Bij vereenvoudiging gaan er soms noodzakelijke nuances verloren. De onlangs verschenen Grondwet in eenvoudig Nederlands bijvoorbeeld is in vergelijking met de gewone grondwet echt te onnauwkeurig, zo laat tekstwetenschapper Jan Renkema zien in Onze Taal. Renkema, auteur van de Schrijfwijzer en sinds jaar en dag betrokken bij het verbeteren van de overheidscommunicatie (bijvoorbeeld in de Commissie Duidelijke Taal), stelt dat de eis van juridische precisie altijd op gespannen voet blijft staan met de eis ‘begrijpelijk voor iedereen’.

Soms werkt simpele taal niet. Bij tekstvereenvoudiging gaat het vaak om het verkorten van zinnen en het kiezen van makkelijke woorden. Maar minstens zo belangrijk is dat een tekst aansluit op de voorkennis van de lezer. Omdat die voorkennis moeilijk in formules is te vatten, is het meten van de moeilijkheidsgraad van een tekst ook veel lastiger dan vaak wordt gedacht, betogen de taalwetenschappers Carel Jansen en Leo Lentz. Ze ontdekten dat volgens een recente meetmethode slechts 15 procent van de volwassen Nederlanders het kinderboek Pinkeltje zou begrijpen.

Soms past simpele taal niet. Bij een formele tekst als de Troonrede is volgens toespraakdeskundige Jaap de Jong “Nijntje-taal” niet op zijn plaats. Volgens De Jong klinken zinnetjes als “Dat is mooi”, zoals in een vereenvoudigde versie van een Troonrede stond, “al snel enigszins belachelijk uit de mond van de vorstin”.

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 4 januari 2008
From: Jos Damen <JDamen@ascleiden.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080109.html
Subject: Med: 0801.09: Oprichting Der Mouwgenootschap

==============================
Oprichting Der Mouwgenootschap
==============================

Onlangs is, op initiatief van de dichters Co Woudsma en Patty Scholten, het Der Mouwgenootschap opgericht. Aanleiding tot de oprichting is het ontbreken van de dichter Der Mouw in de canon van de Nederlandse literatuur, een afgelopen voorjaar door het Letterkundig Museum gepubliceerde lijst van de honderd grootste dode Nederlandstalige schrijvers en dichters. De gecanoniseerde auteurs zullen de komende jaren de permanente expositie van het Letterkundig Museum vormen.

Het Der Mouwgenootschap beschouwt Johan Andreas der Mouw (alias Adwaita, 1863-1919) als een van de grootste Nederlandse dichters aller tijden en ziet het feit dat hij niet in de canon is opgenomen als symptomatisch voor het gebrek aan waardering voor Der Mouw.

Door ludieke acties wil het Der Mouwgenootschap bereiken dat Der Mouw alsnog in de canon wordt opgenomen, dat Der Mouws poezie in Nederland en Vlaanderen veel bekender wordt dan zij nu is en dat Der Mouw een internationaal bekende dichter wordt.

De medeoprichters van het genootschap zijn Hans van den Bergh en Marcel Fresco (beiden bezorger van het Volledig dichtwerk van Der Mouw), Gerrit Komrij (samensteller van de Der Mouwbloemlezing ‘K ben Brahman, maar we zitten zonder meid), Jan Kuijper (dichter en redacteur), Jos Damen (bestuurslid van het Letterkundig Museum) en Elisabeth Kaldas (Der Mouwfan).

Het eerste voortbrengsel van het Der Mouwgenootschap is een onlangs verschenen, door gastredacteuren Patty Scholten en Co Woudsma samengestelde Der Mouwspecial van het literaire tijdschrift De Tweede Ronde. Het Winternummer van dat blad bevat talrijke artikelen over Der Mouw, een aantal bekende dichters schreef op verzoek van het genootschap een op Der Mouw geinspireerd gedicht en bekende Nederlandse en Vlaamse (strip)tekenaars tekenden portretten van Der Mouw.

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 8 januari 2008
From: Het beschrijf <info@beschrijf.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080110.html
Subject: Med: 0801.10: Sigrid Bousset volgt Paul Buekenhout op als directeur van 'Het beschrijf'

================================
Nieuwe directeur ‘Het beschrijf’
================================

Na negen intensieve jaren neemt Paul Buekenhout afscheid van ‘Het beschrijf’, de literaire vereniging die hij in 1998 oprichtte en sindsdien heeft geleid.

‘Het beschrijf’ vulde van meet af aan een leegte op in de Brusselse en Vlaamse culturele wereld: de literaire manifestatie ‘Het groot beschrijf’ bracht bij elke editie duizenden bezoekers naar de hoofdstad om te genieten van een internationale staalkaart van de hedendaagse literatuur. De vereniging ondernam verscheidene grote en kleine acties ter promotie van de Vlaamse literatuur in het buitenland. Paul Buekenhout was vanuit ‘Het beschrijf’ de initiatiefnemer van het internationale literatuurhuis ‘Passa Porta’, dat in 2004 werd opgericht. Op initiatief van ‘Het beschrijf’ ging in 2004 ook een uniek residentieprogramma van start, dat sindsdien vele prestigieuze internationale auteurs naar Brussel en Vlaanderen brengt. ‘Het beschrijf’ realiseert momenteel ook het meerjarenproject ‘Vers Brussel. Poezie in de stad’, een internationaal poezieparcours met een permanent karakter.

Sigrid Bousset is sinds het eerste uur een van de drijvende krachten van ‘Het beschrijf’. Ze realiseerde de voorbije jaren talloze literaire programma’s en bouwde de internationale werking uit: ze trad op als coordinator van belangrijke promotionele acties voor de Nederlandstalige literatuur in Londen (1999), Turijn (2001), Parijs (2003) en Berlijn (2004). Ze initieerde en gaf vorm aan het residentieprogramma voor buitenlandse auteurs, en ontwikkelde een stevig internationaal netwerk.

Sigrid Bousset (*1969) startte haar loopbaan als dramaturge in het Kaaitheater (1990-1992), bij Troubleyn (1992-1995) en Victoria (1996-1998). Ze heeft samengewerkt met kunstenaars als Jan Fabre, Anne-Teresa de Keersmaeker en Jan Lauwers. Voor uitgeverij De Bezige Bij was ze gedurende enkele jaren talentscout. De voorbije vier jaar volgde ze het Vlaamse cultuurbeleid op de voet als ondervoorzitter van de Raad voor Cultuur. Momenteel bereidt ze voor De Bezige Bij een boek voor met gesprekken met Ivo Michiels.

Paul Buekenhout verlaat het actieterrein niet: hij gaat deeltijds werken en wordt de coordinator van de werkplaatsactiviteiten van ‘Passa Porta’ en van het ‘Passa Porta Festival’, een samenwerking tussen ‘Passa Porta’, en vaste partners ‘Het beschrijf’ en ‘Entrez Lire’.

Het bestuur dankt Paul Buekenhout voor de inspirerende, gedreven en onvermoeibare wijze waarop hij met Het beschrijf negen jaar lang pionierswerk voor de letteren heeft verricht. We zijn ervan overtuigd met Sigrid Bousset een waardige opvolger te hebben die zijn werk continueert, de organisatie verder professionaliseert en tegelijk vernieuwing brengt. Ze zal als directeur worden omringd door het vaste team van collega’s Petra Broeders, Manu Devriendt, Ilke Froyen, Piet Joostens, Brigitte Neervoort en Kristien Thielemans. Wij wensen haar veel succes bij deze uitdaging.

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 januari 2008
From: Anton Scheepstra <passuit@xs4all.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080111.html
Subject: Med: 0801.11: Programma Groningse Poeziemarathon, op Gedichtendag 31 januari 2008, bekend

===============================
Programma Poeziemarathon bekend
===============================

Als vanouds vindt er in Groningen op de landelijke Gedichtendag een Poeziemarathon van meer dan 24 uur plaats. Vandaag maakt de Stichting Poeziemarathon op haar nieuwe website (http://www.poeziemarathon.nl) het programma bekend. Een grote rol is weggelegd voor de Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen. Hij kreeg van de Stichting de vrije hand om te laten zien wat volgens hem belangwekkende poezie is. Eindelijk kan hij zich dus uitspreken over hoe hij poezie ziet. Daartoe nodigde hij vier voor hem belangrijke dichters uit. De Poeziemarathon zal dit jaar plaatsvinden op 30 en 31 januari.

Ook dit jaar toont de Poeziemarathon poezie in de volle breedte. Beginnende dichters en gerenommeerde namen, ze vinden allen hun plek. Het geheel levert een breed, gevarieerd en vooral boeiend programma op. Vele literaire organisaties in de stad leveren een bijdrage aan het programma. Zelf organiseert de Stichting Poeziemarathon, die een nieuwe website heeft waarop het totale programma te vinden is, vier onderdelen:

 1. Op woensdag 30 januari start om 22.00 uur in Vera: De Gedignag. Hier een hip programma waar cross-over activiteiten tussen poezie en andere kunstvormen gestalte zullen krijgen. Er zullen verrassende acts en optredens zijn van Kamagurka, The Lau (maar dan uiteraard als dichter) en onze stadsdichter Rense Sinkgraven komt met een bijzondere bewerking van zijn eigen poezie. Hierbij wordt hij ondersteund door het Vocaal Ensemble Groningen, Wil Schmal, Lielian Tan en Ruud Vleij. Het Haagse talent Boozy zal zijn opwachting maken en er is muziek van de Bond tegen Harries. Jan Klug treedt op als vj en er is dj Pepr.
 2. Op donderdag 31 januari is er een Poetische rondvaart. Tijdens dit uur varen door de diepenring zal de poetische omlijsting verzorgd worden door de oud-stadsdichter Ronald Ohlsen en de huidige stadsdichter Rense Sinkgraven. Historicus Beno Hofman zal zorgen voor het historische kader. Er is plek voor ca. 100 personen, reserveren: antonscheepstra@uitgeverijpassage.nl, entree: 7 euro (de normale prijs voor een rondvaart).
  Afvaart 14.00, rondvaartbedrijf Kool, Stationsweg 1012.
 3. Daarna zullen er van 15.30-17.00 in het Groninger Museum literaire activiteiten plaatsvinden rond Russische Sprookjes. In het Groninger Museum is al enige tijd de prachtige tentoonstelling over Russische sprookjes te bewonderen, een mooi poetisch onderwerp. Dus hebben de Schrijversschool en de Openbare Bibliotheek voor hun jaarlijkse dichtwedstrijd gekozen voor dit thema. De jury, bestaande uit Liesbeth Annokkee, Paul Janssen, Coen Peppelenbos en Minke Schat, zal vanmiddag de prijswinnaars bekend maken. Daarvoor zijn er optredens van Rutger Kopland en Albertina Soepboer.
 4. Ook dit jaar zal de Slotmanifestatie plaatsvinden in het Grand Theatre van 20.30-23.00. Dichter des Vaderlands Driek van Wissen is gevraagd om dichters uit te nodigen die hij belangrijk vindt. Zijn keuze is gevallen op dichters van naam en faam: Ivo de Wijs, Rob Schouten, Neeltje Maria Min en Tjebbe Hettinga. Het zijn poeten die nu al klassiek te noemen zijn. Daarnaast wil de Stichting ruimte bieden aan spraakmakende jonge dichters en dat zijn deze editie: Vrouwkje Tuinman, Daniel Dee en Marlies Somers. Muziek is er van Egbert Meyers. De presentatie is in handen van Tjitse Hofman.

Voor het volledige programma verwijzen wij naar onze website: http://www.poeziemarathon.nl

Stichting Poeziemarathon

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 januari 2008
From: NBV <NBV-L@NIC.SURFNET.NL>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080112.html
Subject: Med: 0801.12: KB Den Haag ontvangt verzameling zeldzame centsprenten uit schenking

===============================================
KB ontvangt zeldzame centsprenten uit schenking
===============================================

Op 19 december 2007 is een belangrijke collectie van ruim 1000 centsprenten uit de periode 1730 tot 1900 aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag geschonken door het echtpaar Borms-Koop. De oplagen van deze massaal geproduceerde volks- en kinderprenten waren destijds erg hoog; helaas is ervoor latere generaties slechts weinig bewaard gebleven. De KB is dan ook zeer verheugd met deze geweldige aanwinst!

Centsprenten rapporteerden – voor een of enkele centen – in woord en beeld over belangrijke gebeurtenissen, zoals rampen, misdrijven en veldslagen. Prenten met de levens van heiligen of Bijbelse taferelen gaven uiting aan devotie en religieuze overtuigingen. Er werd spot gedreven met kwakzalvers, oude vrijsters, pantoffelhelden en slachtoffers van oplichterij. Fantasieen kwamen tot leven op prenten met thema’s als Luilekkerland en sprookjes.

Centsprenten werden gedrukt op goedkoop papier iets groter dan het huidige A3-formaat en bevatten een of meer afbeeldingen, meestal voorzien van summiere tekst. De centsprenten werden vaak slordig ingekleurd en waren vooral bestemd voor een publiek met geringe koopkracht. Ze werden in het verleden ook wel betiteld als kinderprenten, volksprenten, oortjesprenten, heiligen of mannekesblaren. De naam ‘centsprenten’ legt het accent op een economisch aspect: centsprenten waren lange tijd in Nederland het goedkoopste geillustreerde drukwerk.

Aernout Borms en Leny Borms-Koop verzamelen deze oude en zeldzame prenten al vele jaren en hebben er een grote deskundigheid over opgebouwd. Het echtpaar Borms-Koop streeft er naar de centsprent – die eeuwenlang zowel boek als krant was voor brede lagen van de bevolking – meer bekendheid te geven. Zij hebben dat gedaan door de prenten te digitaliseren en op cd’s beschikbaar te stellen, door er over te publiceren, lezingen te geven en ze op de website http://www.hetoudekinderboek.nl te tonen. En met deze schenking brengen zij het oudste deel van hun collectie over in openbaar bezit.

Deze prachtige verzameling centsprenten, merendeels op handgeschept papier gedrukt, geeft een goed beeld van de onderwerpen waar de bevolking belangstelling voor had. Voor onderzoekers en mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederland is dit een ware schatkamer met beelden en teksten uit het verleden. De KB zal zich inzetten voor de ontsluiting van dit bijzondere erfgoed, zodat iedereen er kennis van kan nemen. Zie voor meer informatie ook http://www.kb.nl/centsprenten

Beluister het interview met Aernout Borms op Tros Nieuwsradio op 29 december 2007 (http://www.nieuwsshow.nl/PHP/items.php) .

Zie voor meer informatie: http://www.kb.nl/uitgelicht/kinderboeken/centsprenten/index.html

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 januari 2008
From: Jos Muyres <j.muyres@let.ru.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080113.html
Subject: Med: 0801.13: Postacademische cursus Recente Nederlandse en Vlaamse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen; eerste cursus op wo 23 januari 2008

================================================================
Postacademische cursus Recente Nederlandse en Vlaamse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen
================================================================

De Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de RU organiseert in samenwerking met de reunistenvereniging Nederlands voor het derde achtereenvolgende jaar voor docenten, alumni en alle andere belangstellenden een cursus waarin recent verschenen romans en verhalen centraal staan.

Op acht woensdagavonden komen aan bod: de romans Tirza van Arnon Grunberg, Lucifer van Connie Palmen, Held van Saskia de Coster, De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, Poolijs van Ruth Lasters, Kamermuziek van Paul Mennes en Datumloze dagen van Jeroen Brouwers.

De cursussen worden verzorgd door Esther Op de Beek, Jos Joosten, Jos Muyres, Mathijs Sanders en Rob van de Schoor. Het openingscollege, ‘Literatuur in tijden van terreur en telecommunicatie; schrijven en lezen in de 21ste eeuw’, wordt gehouden door Jaap Goedegebuure.

De cursus begint op 23 januari. De andere cursusdata zijn: 30 januari; 13 en 20 februari; 5, 12 en 26 maart; en 2 april. De kosten bedragen EUR 125,- voor 8 colleges. Opgeven bij Jos Muyres (e-mail: j.muyres@let.ru.nl). Daar kan ook een folder worden aangevraagd.

(14)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 januari 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080114.html
Subject: Med: 0801.14: Nederland Leest 2008: 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch

======================================================
Nederland Leest 2008: ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch
======================================================

Het boek ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch staat centraal in de derde editie van ‘Nederland Leest’ (17 oktober t/m 14 november 2008). Dit maakte de Stichting CPNB, de organisator van Nederland Leest, vandaag bekend. De roman wordt gratis uitgedeeld aan de leden van de openbare bibliotheken. De lezers worden daarbij uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over dit boek. In 2007 stond ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen centraal. Hiervan zijn 957.500 exemplaren uitgereikt. Nederland Leest is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de grootste leesbevorderingcampagne van Nederland.

De roman ‘Twee vrouwen’ (Uitgeverij De Bezige Bij, 1975) draait om twee vrouwelijke hoofd-personen, de oudere Laura en de jonge Sylvia. Op meeslepende wijze verhaalt Mulisch over hun maatschappelijk niet-geaccepteerde liefde. De roman legt verbanden met ouder/kindrelaties en man/vrouwverhoudingen. En de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes zijn in het verhaal verweven. Het in het Amsterdam van de jaren zeventig gesitueerde verhaal werd sinds de publicatie in 1975 in 10 talen uitgebracht. In 1979 verfilmde regisseur George Sluizer het boek met o.a. de acteurs Bibi Andersson, Kitty Courbois en Anthony Perkins.

Zie ook de website van Nederland Leest: http://www.cpnb.nl/nll/site/

(15)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 januari 2008
From: Marita Mathijsen <M.T.C.Mathijsen-Verkooijen@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080115.html
Subject: Ten: 0801.15: Tentoonstelling 'In de ban van boeken: grote verzamelaars uit de 19de eeuw in de Koninklijke Bibliotheek van Belgie', Brussel, KB van Belgie, van vr 1 feb. 2008 t/m zo 24 augustus 2008

==========================================================
Tentoonstelling ‘In de ban van boeken: grote verzamelaars uit de 19de eeuw in de Koninklijke Bibliotheek van Belgie’
==========================================================

Adres: Koninklijke Bibliotheek van Belgie, Kunstberg, Nassaukapel, ingang Gutenberg
Inlichtingen: expo@kbr.be

Op het einde van het ancien regime waren vele handschriften en drukken uit tal van bibliotheken op de dool. Het boekenbezit van de opgeheven kloosters en abdijen raakte op korte tijd verspreid. Het massale boekenaanbod dat zo op de markt kwam, bood de negentiende-eeuwse bibliofielen de kans om prachtige prive-verzamelingen op te bouwen. Na hun dood kwamen de collecties – al dan niet rechtstreeks – terecht in de nieuwe instellingen van het jonge Belgie, vooral in de pas opgerichte nationale bibliotheek. Met deze tentoonstelling wil de Koninklijke Bibliotheek haar pioniersperiode belichten.

Twintig verzamelaars en hun collecties zullen aan het publiek worden voorgesteld. De encyclopedische bibliotheek van Charles Van Hulthem en de gespecialiseerde natuurkundige verzameling van Johann Muller. Boeken als verzamelobject bij Thomas Phillipps (‘I wish to have one copy of every book in the world’) en boeken als studiemateriaal bij filoloog Jan Frans Willems. Middeleeuwse handschriften uit het bezit van Richard Heber en incunabelen verzameld door Fran?ois Xavier Borluut de Noortdonck… Hoewel zeer divers in achtergrond, interesses en opvattingen, waren deze verzamelaars allen in de ban van boeken en hebben zij onmiskenbaar hun stempel gedrukt op het patrimonium van de Koninklijke Bibliotheek.

Zie ook de informatie elders in dit nummer (http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080118.html) over de studiedag ‘Geschiedenis van het particulier boekenbezit in Belgie: 1750-1850’, die op donderdag 31 januari 2008 in Brussel plaatsvindt. Aansluitend op deze studiedag wordt, op dezelfde dag dus, wordt de tentoonstelling geopend.

(16)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 januari 2008
From: UvT <persberichtuvt@uvt.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080116.html
Subject: Med: 0801.16: Iraanse studente Farinaz Aryanfar nieuwe UvT-campusdichter

==========================================================
Iraanse studente Farinaz Aryanfar nieuwe UvT-campusdichter
==========================================================

De Iraanse Farinaz Aryanfar is de nieuwe campusdichter op de Universiteit van Tilburg. Economiestudente en mensenrechtenactiviste Aryanfar zal in 2008 zowel in het Engels als in het Nederlands gedichten schrijven over het campusleven.

‘Melodieus’ en ‘herkenbaar’, typeert de jury de drie gedichten waarmee de 23-jarige Farinaz Aryanfar de tweede editie van de campusdichterwedstrijd heeft gewonnen. In totaal dongen elf medewerkers en studenten mee naar de titel van campusdichter 2008. Studente International Economics and Finance (IEF) Aryanfar heeft als enige inzender alleen Engelse gedichten ingestuurd. Als campusdichter schrijft zij zowel in het Engels als in het Nederlands. Haar poezie krijgt een vaste plek in universiteitsweekblad ‘Univers’ en wordt voorgedragen op podia op de campus en in de stad.

De Iraanse Aryanfar heeft een bewogen achtergrond. Als 11-jarige vluchtte zij met haar moeder en zusje uit Iran, nadat haar vader gearresteerd was. In diverse Nederlandse asielzoekerscentra schreef Aryanfar haar eerste verhalen en gedichten. Op haar 16e werd zij het jongste lid van de actiegroep ‘Women against deportation’. Sindsdien is ze zich blijven inzetten voor de mensrechten, in Iran en elders. Aryanfar heeft een eigen weblog: http://aryanfar.blogspot.com/.

Tijdens de UvT-nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 7 januari is Farinaz Aryanfar officieel ingehuldigd als campusdichter van het kalenderjaar 2008. Daar ontving zij van de vorige campusdichter Ton Linden de bijpassende dichterlijke vrijbrief. Aryanfar droeg zelf twee nieuwe gedichten voor. Op woensdagavond 30 januari staat de winnares samen met ander poetisch en muzikaal talent van de universiteit op het podium van ‘Dichter bij de campus’, een swingend dichterfeestje aan de vooravond van nationale gedichtendag.

(17)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 januari 2008
From: DBNL <nieuws@dbnl.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080117.html
Subject: Web: 0801.17: De nieuwe titels van de DBNL, januari 2008

===========================================
De nieuwe titels van de DBNL, januari 2008
===========================================

 • Anton Bergmann, Ernest Staas
 • Menno ter Braak & E. du Perron, Briefwisseling 1930-1940. Deel 1
 • Menno ter Braak & E. du Perron, Briefwisseling 1930-1940. Deel 2
 • Menno ter Braak & E. du Perron, Briefwisseling 1930-1940. Deel 3
 • Menno ter Braak & E. du Perron, Briefwisseling 1930-1940. Deel 4
 • Galbert van Brugge, De moord op Karel de Goede
 • P.J. Buijnsters, Hieronymus van Alphen (1746-1803)
 • Anton Claassen (samenstelling) , De navelstreng van mijn taal. Poesia bibo di Aruba / Levende poezie van Aruba
 • Louis Davids, De mooiste liedjes
 • Lene Dresen-Coenders, Het verbond van heks en duivel
 • P.A.M. Geurts, De Nederlandse Opstand in de pamfletten 1566-1584
 • De Gids. Jaargang 1843
 • De Gids. Jaargang 1844
 • Bas Heijne, Hollandse toestanden
 • Ph.A. Idenburg, De nadagen van de verzorgingsstaat
 • E. de Jongh, Zinne- en minnebeelden in de schilderkunst van de zeventiende eeuw
 • Dirck Pietersz. Pers, Suyp-stad of Dronckaarts leven
 • Bettina Polak, Het fin-de-siecle in de Nederlandse schilderkunst
 • K.H. Roessingh, De moderne theologie in Nederland
 • Lukas Rotgans, Eneas en Turnus
 • De Schoolmeester, De gedichten van den Schoolmeester
 • C.J.M. Schuyt, Kees Groenendijk en Ben Sloot, De weg naar het recht
 • K.W. Swart, Willem van Oranje en de Nederlandse Opstand 1572-1584
 • W.H. Thijsse, Zeven eeuwen Nederlandse muziek
 • Christiaen van Vaerenbraken, Conste van musike oft vanden Sanghe
 • Isaac van der Velde, De tragedie der werkwoordsvormen
 • Cas Wouters, Van minnen en sterven. Informalisering van omgangsvormen rond seks en dood
 • Johan Yperman, Cyrurgie
  Zie ook: http://www.dbnl.org/nieuws/2008_01.php

Nieuwe gedichten januari 2008

http://www.dbnl.org/gedichten/

Leo Vroman schreef speciaal voor de dbnl ‘Oud Nieuw Jaar’

(18)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 8 januari 2008
From: Ann Kelders <ann.kelders@kbr.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080118.html
Subject: Sym: 0801.18: Studiedag 'Geschiedenis van het particulier boekenbezit in Belgie: 1750-1850', Brussel, do 31 januari 2008

=================================================================
Studiedag:
Geschiedenis van het particulier boekenbezit in Belgie: 1750-1850
=================================================================

Op 31 januari 2008 organiseren Archief- en Bibliotheekwezen in Belgie en de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis in het Auditorium Arthur De Greef een studiedag over de geschiedenis van het particulier boekenbezit in Belgie, 1780-1850.

Programma

13.15 Onthaal
13.45 Stijn Van Rossem (Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis): Verwelkoming
13.55 Pierre Delsaerdt (Universiteit Antwerpen): Beschouwingen over het boekenbezit in de Zuidelijke Nederlanden tijdens het ancien regime
14.15 Carmelia Opsomer (Universite de Liege): Les bibliotheques de la Principaute de Liege sous l’Ancien Regime
14.45 Bart Op de Beeck (Koninklijke Bibliotheek van Belgie): Verkocht of geplunderd: de lotgevallen van twee Leuvense bibliotheken op het einde van de achttiende eeuw
15.15 Pauze
15.30 Koen Calis & Ludo Vandamme (SOB Brugge): Particuliere en publieke bibliotheken in Brugge in de 19de eeuw
16.00 Claude Sorgeloos (Bibliotheque royale de Belgique): Perennite ou dispersion: bibliotheques privees en Hainaut et a Namur
16.30 Jan Pauwels (Koninklijke Bibliotheek van Belgie): In de ban van boeken: twintig bekende bibliofielen en de verwerving van hun boeken door de jonge nationale bibliotheek (1835-1890)
17.00 Einde

Praktische gegevens

Plaats: Koninklijke Bibliotheek van Belgie Auditorium Arthur De Greef (niveau + 4), Ingang Gutenberg (Kunstberg)
Deelname: gratis, inschrijving verplicht: ann.kelders@kbr.be

Opening tentoonstelling ‘In de ban van boeken’

Aansluitend wordt de tentoonstelling ‘In de ban van boeken: grote verzamelaars uit de 19de eeuw in de Koninklijke Bibliotheek van Belgie’ geopend. Nadere informatie over deze tentoonstelling is elders in dit bulletin (http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080115.html) te vinden.

(19)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 januari 2008
From: Mathijs Sanders <m.sanders@let.ru.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/01/080119.html
Subject: Sym: 0801.19: Symposium 'Achter de verhalen 2. Nederlandse literatuur van de 19e en 20e eeuw', Nijmegen, wo 26 - vr 28 maart 2008

===================================================
Achter de verhalen 2. Nederlandse literatuur van de negentiende en twintigste eeuw
===================================================

Op 26, 27 en 28 maart 2008 organiseert de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen de tweede editie van ‘Achter de verhalen’, het tweejaarlijkse symposium over de (intra- en extramurale) moderne letterkundige neerlandistiek.

Het onderzoek naar de Nederlandse literatuur is volop in beweging. Een blik in onze wetenschappelijke tijdschriften en in de fondscatalogi van uitgevers die letterkundige studies op de markt brengen, leert dat het onderzoeksveld zeer divers en veelkleurig is. Interpretatieve studies verschijnen naast literair-historische beschouwingen, de biografie bloeit naast het lezersonderzoek en intussen ontstaan er steeds meer verbindingen tussen neerlandici en wetenschappers uit andere disciplines binnen en buiten de geesteswetenschappen. Traditionele grenzen in het onderzoek worden overschreden, waardoor vragen over de identiteit en specificiteit van ons onderzoek opnieuw worden gesteld. Ook de relatie tussen de neerlandistiek en de literatuurwetenschap wordt telkens opnieuw bepaald. Hoe kan het letterkundig onderzoek binnen de neerlandistiek profiteren van literatuurwetenschappelijke benaderingen? Welk inzichten uit onder andere ‘New Historicism’, nieuwe filologie, systeemtheorie, mediastudies en institutionele analyse zijn productief te maken voor het letterkundig onderzoek? Hoe verhield en verhoudt de Nederlandse literatuur zich tot die uit andere taal- en cultuurgebieden en hoe kunnen die verhoudingen geinterpreteerd worden?

Programma

Het colloquium ‘Achter de verhalen’ beoogt modern-letterkundige neerlandici eens in de twee jaar bij elkaar te brengen met als doel plannen en resultaten met betrekking tot lopend onderzoek uit te wisselen.

De drie congresdagen zijn gewijd aan drie actuele aandachtsgebieden. Iedere dag wordt geopend door een keynote-lezing en besloten door eenlezing door een referent. Tussen deze twee onderdelen worden korte voordrachten verzorgd in telkens twee parallelsessies, waarin onderzoekers reflecteren op methodologische en theoretische dimensies van het onderzoek dat die dag centraal staat.

Dag 1: Institutioneel en interpretatief onderzoek

9.30 uur Ontvangst met koffie (Foyer)
10.00 – 10.05 uur Opening dag 1 door prof. dr. Jos Joosten
10.05 – 10.15 uur Opening door prof. dr. Paul Sars
10.15 – 11.00 uur Keynotelezing (zaal GN3): prof. dr. Gillis Dorleijn
11.00 – 11.15 uur Koffie (Foyer)
11.15 – 12.30 uur Sessie 1a (zaal GN6): Gruttemeier, Ottenhof
Sessie 1b (zaal GN7): Moenander, Absillis
12.30 – 14.00 uur Lunch (Foyer)
14.00 – 15.30 uur Sessie 1c (zaal GN6): Muyres, Praat, Van der Eerden
Sessie 1d (zaal GN7) Sintobin, Opdebeek, Van Renssen
15.30 – 15.45 uur Thee (Foyer)
15.45 – 16.30 uur Referent (zaal GN3): dr. Odile Heynders

Dag 2: Literatuur en levensbeschouwing

10.00 – 10.15 uur Opening dag 2 door Mathijs Sanders
10.15 – 11.00 uur Keynotelezing (zaal GN3): prof. dr. Geert Buelens
11.00 – 11.15 uur Koffie (Foyer)
11.15 – 12.30 uur Sessie 2a (zaal GN6): Goedegebuure, Rymenants
Sessie 2b (zaal GN7): Bemong, Sergier
Sessie 2c (zaal?): Rovers, [open]
12.30 – 14.00 uur Lunch (Foyer)
14.00 – 15.15 uur Sessie 2d (zaal GN6): Bernaerts, Pint
Sessie 2e (zaal GN7): Bax, Weusten
Sessie 2f (zaal?): Van Mol, Vanasten
15.15 – 15.45 uur Thee (Foyer)
15.45 – 16.30 uur Referent (zaal GN3): prof. dr. Marit Monteiro

Dag 3: Stand van zaken in het onderzoek

10.00 – 10.15 uur Opening dag 3 door Elke Brems
10.15 – 11.00 uur Keynotelezing (zaal GN3): prof. dr. Frans-Willem Korsten
11.00 – 11.15 uur Koffie (Foyer)
11.15 – 12.30 uur Sessie 3a (zaal GN6): Vaessens, Goud
Sessie 3b (zaal GN7): Kets, De Bergh
12.30 – 14.00 uur Lunch (Foyer)
14.00 – 15.15 uur Sessie 3c (zaal GN6): Promovendi-collectief
15.15 – 15.45 uur Thee (Foyer)
15.45 – 16.30 uur Referent (zaal GN3): prof. dr. Dirk De Geest
16.30 – 17.00 uur Slotlezing (zaal GN3): Bart Vervaeck
na 17.00 uur Slotborrel (Foyer?)

Inschrijven

Belangstellenden kunnen zich tot 15 februari 2008 inschrijven door zich aan te melden via het mailadres achterdeverhalen@let.ru.nl en door een bedrag van respectievelijk 25 euro (studenten) of 75 euro (overigen) over te maken op rekeningnummer 2333985 (Postbank) t.n.v. Stg KU – Radboud Universiteit Nijmegen FdL o.v.v. kostplaatsnummer 23/233010 en met de vermelding van ‘Congres Achter de Verhalen’. Studenten verzoeken wij om hun studentnummer in de mail te vermelden. Lunch, diner en borrel zijn inbegrepen.

Organiserend comite:

prof. dr. Jos Joosten (RU Nijmegen), j.joosten@let.ru.nl
dr. Elke Brems (K.U. Leuven), elke.brems@arts.kuleuven.be
dr. Mathijs Sanders (RU Nijmegen), m.sanders@let.ru.nl
dr. Rob van de Schoor (RU Nijmegen), r.v.d.schoor@let.ru.nl

Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Letteren
Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen
http://www.ru.nl/letteren

(20)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0801.a --------------------------*