Neder-L, no. 0708.a

Subject: Neder-L, no. 0708.a
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Tue, 14 Aug 2007 04:59:47 +0200
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Zestiende-jaargang------- Neder-L, no. 0708.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0708.01: Evenementenagenda, met:                |
|          - Amsterdam: Boekenmarkt 'Boeken langs de Amstel', zo |
|           19 augustus 2007                  |
|          - Joure: Romantische markt Joure, vr 17 augustus 2007 |
|          - Nijmegen: Literair-culinair programma 'Vlaamse   |
|           Tongen 1' met Geert van Istendael, zo 9 september |
|           2007                        |
|          - Rotterdam: Festival 'De Wereld van Witte de With!', |
|           vr 7, za 8 en zo 9 september 2007          |
|          - Tilburg: Boekenmarkt 'Boeken rond het paleis', zo  |
|           26 augustus 2007                  |
| (2) Med: 0708.02: Tijdschrift Tiecelijn wordt jaarboek         |
| (3) Med: 0708.03: Marathon-interview Vitalski (twintig uur non-stop),  |
|          Antwerpen, vr 17 augustus 2007            |
| (4) Med: 0708.04: Drieluik rond Gilles (de Rais) van Hugo Claus,    |
|          Nijmegen op ma 17, ma 24 en za 29 september 2007   |
| (5) Med: 0708.05: Schrijfwedstrijd 'Write Now!'             |
| (6) Med: 0708.06: Boekenbeurs 'Manuscripta', de feestelijke opening van |
|          het nieuwe boekenseizoen, Amsterdam, zo 2 en ma 3   |
|          september 2007                    |
| (7) Med: 0708.07: Van Eyck-cd van Camerata Trajectina met liederen uit |
|          de Gouden Eeuw opnieuw uitgebracht          |
| (8) Ten: 0708.08: Tentoonstelling 'Held', Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam, |
|          t/m zo 11 november 2007                |
| (9) Lit: 0708.09: Pas verschenen: Gijs van der Ham (red.). Held.    |
|          (Amsterdam 2007)                   |
|(10) Lit: 0708.10: Pas verschenen: Foekje Reitsma. Nederlands voor    |
|          buitenlanders. De beste manier om snel Nederlands te |
|          leren. (Utrecht 2007)                 |
|(11) Lit: 0708.11: Pas verschenen: Voortgang, jaarboek voor de      |
|          neerlandistiek, deel 25. (Amsterdam 2007)       |
|(12) Lit: 0708.12: Pas verschenen: Anton Koch. Zwarte kunst in de    |
|          Bisschopstraat. Boek en Druk te Deventer in de 15de  |
|          eeuw. (Deventer 2007)                 |
|(13) Sym: 0708.13: International conference 'Myth and Reality of     |
|          Anabaptist/Mennonite Women', Amsterdam, vr 31     |
|          augustus en za 1 september 2007            |
|(14) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           -------ma-13-augustus-2007-*
             *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 12 augustus 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070801.html
Subject: Rub: 0708.01: Evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amsterdam, Amstel (bij het Muziektheater/Waterlooplein)

Boeken langs de Amstel, zondag 19 augustus 2007, 10.00 – 17.00 uur

 • Boekensnuffelaars in de regio maar ook uit heel Nederland kunnen op deze zondag een grote keuze aan interessante en bijzondere boeken van ruim 100 Nederlandse antiquaren op deze markt aantreffen. Het aanbod varieert van oude kinderboeken tot poezie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenis. Romans, naslagwerken, boekenweekgeschenken, topografische werken, architectuur, kookboeken, oude strip- en jeugdboekjes, Verkadealbums, enz. Het thema van deze boekenmarkt is dit keer ‘Film’. De toegang is gratis.

Joure, centrum

Romantische markt Joure, vrijdag 17 augustus 2007, 10.00 – 21.00 uur

 • Op vrijdag 17 augustus 2007 is de vijfde editie van de grootste, gezelligste en zeker mooiste Verzamelmarkt in Friesland: de Romantische Markt Joure. Van 10 tot 21 uur ligt Centrum Joure dan vol met Verzamelobjecten, Kunst, Antiek, Brocante, Boeken en Curiosa. Bijna 200 kramen zullen dan doorbuigen met een zeer gevarieerd en aantrekkelijk aanbod aan leuke oude spullen en talrijke artikelen uit Moeders en Grootmoeders Tijd. Kom op vrijdag 17 augustus van 10 – 21 uur even een kijkje nemen op deze grootste, gezelligste en mooiste Verzamelmarkt in Friesland: de Romantische Markt Joure, want er is voor een ieder iets te vinden. De toegang is gratis.

Nijmegen, Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6

Vlaamse Tongen 1 met Geert van Istendael, zondag 9 september, 15.00
uur

 • Een literair-culinair programma waarin Vlaamse auteurs door schrijver Leon Gommers aan de tong worden gevoeld over hun relatie met eten, het belang van eten in de literatuur, de zintuigen en de geur en smaak van het verleden. De Vlaamse gast schrijft op basis van een streekgerecht een nieuwe tekst en draagt die voor. En u kunt zelf heerlijke Gelderse streekproducten proeven! In de eerste aflevering is schrijver, dichter, essayist en vertaler Geert van Istendael te gast. Hij werd vooral bekend met zijn essaybundel Het Belgisch labyrint (1989). Momenteel is hij een van de vier stadsdichters van Brussel. De tweede en derde aflevering volgen in oktober en december. Entree: EUR 10,00 (inclusief hapjes!) Meer informatie: http://www.vcknijmegen.nl

Rotterdam, de Witte de Withstraat

De Wereld van Witte de With!, vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september 2007

 • Drie dagen lang is de Witte de Withstraat en omgeving het podium voor beeldende kunst, theater, fotografie, film, muziek, literatuur, dans, mode, debat en performances. Het festival biedt de kunstinstellingen, city-dressers, galeries, kunstenaars en mode-intiatieven een podium om hun nieuwe en bestaande publiek op een andere manier kennis te laten maken met hun programmering. Kijk voor meer informatie op http://www.festivalwww.nl/cms/index.php of http://www.passionate.nl/. Gratis toegang!

Tilburg, centrum

Boekenmarkt, zondag 26 augustus, 10.00 – 17.00 uur

 • Op zondag 26 augustus 2007 vindt de 10e editie van de Grootste Boekenmarkt van Zuid-Nederland in het centrum van Tilburg plaats, met ruim 250 kramen. Boekensnuffelaars uit de regio en heel Nederland kunnen deze zondag op deze markt een grote keuze aan interessante en bijzondere boeken aantreffen van Nederlandse antiquaren, maar ook van particulieren. Op de Katterug standnummer 192 zijn b.v. alle nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse en andere Plaatjesalbums van verzamelaar Anton Siedsma uit Hoofddorp te bewonderen. Iedereen wordt geadviseerd om plakalbums, plaatjesalbums, voetbalplaatjes in schoolschriften geplakt, enz. die doelloos op zolder liggen, onder het stof vandaan te halen en deze verzamelwaar mee te nemen om de waarde ervan te vernemen of het materiaal te ruilen of te verkopen. De toegang is gratis.

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 31 juli 2007
From: Rik Van Daele <tiecelijn.reynaert@online.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070802.html
Subject: Med: 0708.02: Tijdschrift Tiecelijn wordt jaarboek

====================================
Tijdschrift Tiecelijn wordt jaarboek
====================================

Begin juli 2007 verscheen het 75ste nummer van het driemaandelijkse literair-(historische) tijdschrift Tiecelijn. Dit nummer was het 2de van de 20ste jaargang van dit tijdschrift dat zowel door de liefhebbers als door vakgenoten wordt geprezen.

Dit nummer 75 bevat de eerste letterlijke prozavertaling van Van den vos Reynaerde. Dr. Andre Bouwman (conservator afd. Westerse handschriften UB Leiden) en Prof. Dr. Bart Besamusca (Universiteit Utrecht) vervaardigden de tekst als opstapje naar een Engelse vertaling van de Reynaert die binnenkort verschijnt Deze prozavertaling zal aan vele vertalers (naar andere talen en naar het moderne Nederlands) onschatbare diensten bewijzen. Lieneke Verheijen (Amsterdam) schreef haar doctoraalscriptie over Reynaert I en vat enkele stellingen samen in een knappe bijdrage over poeticale aspecten van Van den vos Reynaerde (o.a. naar aanleiding van het briefmotief).

Dat de Reynaertmaterie hoogdagen beleeft, wordt geillustreerd door drie recensies. Jen de Groeve (Leeswelp) bespreekt de knappe illustraties van Klaas Verplancke in Henri van Daeles prozabewerking naar Reynaerts historie. Drie prenten worden in kleur gepubliceerd. Geert Claassens (KU Leuven) analyseert de vertaling van Reynaerts historie in het Duits door Paul Wackers (Utrecht) en Rita Schlusemann (Leipzig). Yvan de Maesschalck (Europese school Luxemburg en literair recensent) wijdt een diepgaande bespreking aan de recente roman Het leugenverhaal van Paul Verhuyck en Corine Kisling bij uitgeverij De Arbeiderspers, een bijzonder boeiend verhaal waarin de graal en de Reynaert ingenieus in elkaar worden verweven.

Deze 75ste Tiecelijn is meteen de laatste ‘gewone’ Tiecelijn. Jaargang 20 wordt eind september immers afgesloten met een liber amicorumachtig dubbelnummer (3/4), waaraan diverse dichters en auteurs meewerken. Erik Spinoy, Emma Crebolder, Norbert De Beule, Frank Pollet, Peter Holvoet-Hanssen, Herr Seele en vele anderen beloofden hun medewerking.

Vanaf 2008 wordt Tiecelijn een jaarboek (o.a. als gevolg van de gewijzigde subsidie-politiek van het Vlaams Fonds voor de Letteren). Een elektronische nieuwsbrief zorgt voor een blijvende band met liefhebbers en vakgenoten.

Tot slot willen wij u erop wijzen:

 • dat eind juni een 2de druk verscheen van het Reynaertstripverhaal van Ryssen/De Roover,
 • dat op 15 september om 15 uur in het stadhuis van Sint-Niklaas een belangwekkende wetenschappelijke publicatie wordt voorgesteld waarin Hans Rijns alle gedrukte Nederlandse Reynaertteksten tot 1700 verzamelt (uitg. Verloren, Hilversum),
 • dat op 23 oktober in het Cultureel Centrum van Lokeren een coproductie tussen de Ast Foteynestichting en het Davidsfonds wordt voorgesteld over ‘Ast Fonteyne en de Reynaert’ (Dr. Lucien De Cock, Dr. Rik van Daele, Hilaire Liebaut en Hugo Govaert),
 • dat jeugdauteur en dichter Frank Pollet in de herfst een Reynaertjeugdboek publiceert (uitgeverij Abimo).

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 6 augustus 2007
From: vitalski <vitalski@pandora.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070803.html
Subject: Med: 0708.03: Marathon-interview Vitalski van twintig uur op vrijdag 17 augustus 2007 te Antwerpen

===========================
Marathon-interview Vitalski
===========================

Vrijdag 17 augustus 2007 wordt in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, Grote Markt 40, Antwerpen, ’s lands Nachtburgemeester Vitalski maar liefst twintig uur lang, van acht uur ’s morgens tot vier uur ’s nachts, non-stop geinterviewd, met name door een veertigtal eigentijdse denkers, die ieder om beurt een halfuur vragenstellen voor rekening nemen. Het marathoninterview wordt geopend door Burgemeester Patrick Janssens, en vanaf dan wisselen aankomende performers als Sammy Deburggraeve en Simon Van Buyten naadloos af met bekendere interviewers als Rick De Leeuw, Diane Broeckhoven, Deborah Ostrega, Marc Van Peel en voornamelijk een onuitputtelijke resem professionele journalisten uit alle denkbare Vlaamse media.

Voor Vitalski zelf is het effectief de bedoeling om zijn positie van superster te verdedigen, al wordt hij in dit marathon-interview meer nog gedreven door zijn oprechte liefde voor welsprekendheid en conversatie. Tevens wil dit voor ieder gratis toegankelijke, veelvuldig live gefotografeerde en gefilmde live-interview een milde kritiek leveren op alle talloze interviews die dagdagelijks het licht zien, waarin tot op de seconde wordt uitgerekend hoeveel tijd de spreker heeft voor zijn boodschap.

Verloop van het marathon-interview zelf

08.00 patrick janssens, – burgemeester
08.27 irene vervliet, – ex-operazangeres
08.54 martin hofman, – tv-visie
09.21 aad van maanen, – belga
09.48 michael vandebril, – antwerpen boekenstad
10.15 joris gerits, – hoogleraar neerlandistiek, ua
10.42 mark cloostermans, – de standaard
11.09 clara vankerschaver, – manager
11.36 diane broeckhoven, – auteur/journalist
12.03 aza declercq, – actrice
12.30 marc verstappen, – directeur villanella
12.57 geert de weyer, – de morgen
13.24 dominique piedfort, – zone03
13.51 rudy van schoonbeek, – uitgever the house of books
14.18 stijn vranken, – weekup magazine
14.45 tony rombouts, – dichter
15.12 geert beullens, – diversen
15.39 didi de paris!, – auteur
16.06 els moors, – dichteres
16.33 an van de voorde, – gazet van antwerpen
17.00 walter devos, – o radio
17.27 peter haex, – gazet van antwerpen
17.54 peter van de velde, – radio skorpio
18.21 valerie lempereur, – tv familie
18.48 jan mattys, – zap magazine
19.15 lieven bax, – antwerpen apart
19.42 karel michiels, – diversen
20.09 maarten gulden, – poeziecriticus, meander
20.36 sofie truyen, – actrice
21.03 kees meerman, – conferencier
21.30 christian lapinne, – voorzitter vzw zinloos geweld
21.57 deborah ostrega
22.24 manuel haezebrouck, – cutting edge
22.51 chris michel, – directeur exqi
23.18 simon van buyten, – acteur
23.45 sacha de backer, – conferencier
00.12 marc ruyters, – (h)artmagzine
00.39 filip janssens, – hof ter lo
01.06 mischa bludts, – rifraf01.33 sammy deburggraeve, –
conferencier
02.00 rick de leeuw
02.27 filip marsboom, – het laatste nieuws
02.54 jowan petit, – conferencier
03.21 sarah debosschere, actrice
03.48 (coda) katia vlerick, humo

Stand-ins:

Indien een interviewer niet tijdig opdaagt, staan twee personen
twintig uur lang paraat als invallers: Manu Bruynscheraede, auteur,
en Koen Bogaerts, acteur.

Fotografen:

Precies tijdens het integrale verloop van het marathon-interview, neemt om de twee uur een nieuw, professioneel fotograaf een live portretsessie van het gebeuren voor rekening. Op het affiche worden deze fotografen, naar analogie met festivalaffiches, aangekondigd als een act:

08.00: philip goldface
10.00: marion kahane
12.00: brigitte cornelis
14.00: kris verdonck
16.00: joris hermans
18.00: wim beddegenoots
20.00: christophe dewit
22.00: pierre moeremans
24.00: caro leriche
02.00: charlie dekeersmaeker

Non-stop interne filmploeg:

twee jonge, professionele kunstfilmmakers leggen ieder een helft van het interview vast op camera:

08.00: leen dewaele
18.00: bert lezy

in februari 2008 grijpt er opnieuw een marathon-interview plaats, maar dan in utrecht. daar zal deze film dan integraal worden afgespeeld op een locatie nabij.

Filmvertoning in de “blaastaal”-kelderbar, curator: Bert Lezy “Ma Vie En Douze Heures” – Vitalski interviewt Jan Bucquoy twaalf uur lang non-stop, een film van Bert Lezy en Vitalski Om enigszins vertrouwt te geraken met de consequenties van een langdurig interview, nam Vitalski op 10 juni 2007 een twaalf uur durend non-stop interview af van Jan Bucqouy in de dolle mol, Brussel. De evenzolang durende verfilming van dit hypnotische gebeuren, wordt integraal uitgezonden in de kelderbar van het perscentrum, waar bezoekers tevens iets kunnen drinken en relaxen. Bovendien stelt Bert Lezy hier andere films van zijn ondergrondse “blaastaal”-label voor.

Inkomhal: Vitalski schilderijen-expo, curator: Daan Rosseels

Van de gelegenheid terloops gebruikmakend, stelt curator Daan Rosseels, meester in de grafische kunst sinds 2006, een selectie en presentatie samen uit de verzameling schilderijen die Vitalski de voorbije zeven jaar bijeen vervaardigde. Deze tentoonstelling duurt, net als het interview, slechts twintig uur lang, van acht a.m. tot vier p.m.

De zwijgzaamheid van deze veelal duistere, tragikomische schilderwerken complementeren vitalski’s oneindige spreken twee verdiepingen daarboven. Een bezoek aan het marathon-interview gebeurt zowel bij het binnenkomen als bij het naar buitengaan middels een sprakeloze dialoog tussen de bezoeker als individu en dit schilderwerk dat, in Vitalski’s afwezigheid, sprakeloos blijft.

Mezzanine: non-stop tekensessie studio Vitalski, curator: Serge Baeken

Twee jaar lang, sinds januari 2005, is Vitalski intens bezig geweest met het runnen van een eigen striptekenstudio; “studio vitalski”. Het resultaat hiervan, een ruim 240 pagina’s tellend, full color stripavontuur getiteld “Reis Naar Het Vrouweneiland”, dat pas in juni 2007 werd voltooid, wordt hier voor het eerst aan de mensheid voorgesteld door middel van een expositie, maar ook door een live demonstratie van hoe deze striptekenstudio in zijn werk gaat. Deze studiosessie wordt geleid door de bekende broer van Vitalski, Serge Baeken, winnaar van diverse stripprijzen. live tekenaars van dienst zijn Jan-Bart de Bruyne, Tim Knapen, Dimitri Sakelaropolus, Bert Lezy, Kim en Daan Rosseels.

Om de vier uur stipt verwisselt de antwerpse nachtburgemeester van gepaste kledy om tegemoet te komen aan de visuele verlangens van filmers en fotografen, maar ook als een milde parodie op de velerlei uitgeholde rituelen van showbusiness, mode en theater, verwisselt Vitalski tijdens het marathon-interview zelf om de vier uur van kledij, dit dankzij het kledingsmerk CLOSED, dat begin augustus 2007 zijn eerste zaak in Belgie opende. Het kleden zelf gebeurt achter een paravent en brengt geen enkele onderbreking in het gesprek met zich mee.

Gratis toegang

het marathon-interview is voor iedereen gratis toegankelijk. men hoeft geen twintig uur te blijven, maar kan discreet aankomen en weer vertrekken naar believen.

De verdere voorontwikkelingen van dit nooit eerder geziene marathon-interview kunnen dagelijks worden gevolgd op Vitalski’s zeer levendige weblog: http://www.bloggen.be/vitalski/

Voor meer uitleg kan men terecht bij vzw ysfabrik – 0477365617

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 augustus 2007
From: Vlaams Cultureel Kwartier <vlaamscultureelkwartier@yahoo.com>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070804.html
Subject: Med: 0708.04: Drieluik rond Gilles (de Rais) van Hugo Claus te Nijmegen op ma 17, ma 24 en za 29 september 2007

=======================
Drieluik Gilles de Rais
=======================

Een drieluik in samenwerking met het Vrijdagtheater, gebaseerd op de monoloog Gilles! van Hugo Claus over de beruchte kindermoordenaar Gilles de Rais. In een bijzondere uitvoering leest regisseur en acteur Ad Beukering deze monoloog voor, bijgestaan door een koor van drie monniken in pij. In de weken voorafgaand aan de uitvoering vinden twee lezingen plaats. In de eerste bespreekt theatercriticus Johan Thielemans het toneelwerk van Claus en in de tweede gaat Ad Beukering zelf in op de historische achtergrond van het stuk en de dramaturgische vertaling daarvan door Claus en hemzelf.

maandag 17 sept.: lezing toneelwerk Claus door Johan Thielemans

maandag 24 sept.: lezing toneelstuk Gilles! door Ad Beukering

zaterdag 29 sept.: uitvoering toneelstuk Gilles! (ook op 27 okt. en 1 dec.)
Aanvang: 20.00 uur. Entree: per lezing EUR 10,- / toneelstuk EUR 15,- / passe-partout EUR 30,-.

De lezingen vinden plaats in het Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6 te Nijmegen. De toneeluitvoering vindt plaats in het Vrijdagtheater, 3de Walstraat 98 in Nijmegen. Reserveren voor lezingen en uitvoering: 024-365 67 87 of werkplaats@vrijdagtheater.nl

Reserveren & meer informatie:

e-mail: werkplaats@vrijdagtheater.nl of tel: 024-365 67 87
internet: http://www.vcknijmegen.nl

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 6 augustus 2007
From: Passionate < Passionate@passionate.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070805.html
Subject: Med: 0708.05: Schrijfwedstrijd 'Write Now!'

=============================
Schrijfwedstrijd ‘Write Now!’
=============================

Amsterdam – Maandag 3 september 2007 wordt het officiele startschot voor Write Now! 2007 gegeven tijdens boekenfestijn Manuscripta in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het begin van de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse Taalgebied gaat vergezeld met optredens van diverse jonge schrijftalenten.

Passionate organiseert de schrijfwedstrijd Write Now! voor de achtste keer. De organisatie motiveert jongeren om meer met literatuur bezig te zijn, in elke mogelijke vorm. In 2006 deden maar liefst 950 jongeren in de leeftijd van 15 t/m 24 jaar mee aan de schrijfwedstrijd, waarbij Maarten Naafs uit Utrecht de juryprijs van Write Now! en Vicky Franken uit Nijmegen de Sp!ts publieksprijs wonnen. De eerste bijdragen voor Write Now! 2007 stromen al binnen, maar officieel gaat de wedstrijd pas van start op Manuscripta. Zo zullen o.a. Oscar Kocken, juryvoorzitter 2007 en Theo Henk Streng, jurywinnaar 2005, optreden.

Bij deze editie van Write Now! kunnen voor de eerste maal ook jongeren in Belgie meedoen aan de schrijfwedstrijd. In totaal vinden er in het najaar vijftien voorronden in Nederland en twee voorronden in Vlaanderen plaats. Speciaal geselecteerde regionale jury’s reiken boekenbonnen uit aan de winnaars van de voorronden (EUR 250,- voor de eerste prijswinnaar, EUR 125,- voor de tweede en EUR 75,- voor de derde) Van de ruim duizend verwachte deelnemers plaatsen zich er twintig voor de finale, die op 20 januari 2008 in Off_Corso in Rotterdam plaatsvindt. Dit zijn de winnaars van de zeventien voorronden en drie wildcards. De finalisten schrijven een nieuwe bijdrage die beoordeeld wordt door een uit het Nederlandse taalgebied samengestelde jury. Wie de finale wint, mag zich het grootste Nederlandstalige schrijftalent noemen. Daarnaast wint deze schrijver een laptop, een coachingstraject bij uitgeverij Augustus en een optreden op GDMW Festival dat op 26 en 27 september 2008 in de Rotterdamse Schouwburg plaatsvindt. Daarnaast kan er in de periode voor de finale gestemd worden voor de Sp!ts publieksprijs van Write Now!. Deze zal ook op 20 januari 2008 worden uitgereikt.

Dat Write Now! een opstap kan zijn naar meer blijkt uit de successen die eerdere Write Now! winnaars boekten. Zo debuteerden Write Now! winnaars bij landelijke uitgevers, onder wie Theo-Henk Streng wiens debuutroman De nalatenschap in 2007 bij uitgeverij Holland verscheen, Maurice Buehler met de dichtbundel Grasaap te Water (2003) bij uitgeverij Contact en Yusef El Halal met de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken (2004) bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. Raoul de Jong bracht inmiddels Stinknegers (2004) uit bij uitgeverij Sirene, schreef Het leven is verschrikkulluk (2005) bij uitgeverij Augustus en It’s Amaaazing! (2006) bij uitgeverij Rothschild&Bach. Andere deelnemers aan Write Now!, zoals Vicky Francken (publieksprijs 2006), Anke Scheeren (finalist 2004) en Tonie Mudde (finalist 2002) timmeren aan de weg met publicaties in tijdschriften en optredens.

De voorwaarden om mee te doen: leeftijd 15 t/m 24 jaar, de inzending is in de Nederlandse taal en bedraagt maximaal 2.000 woorden. Voor meer informatie over de voorwaarden zie http://www.writenow.nu

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: Thu, 9 Aug 2007 14:31:27 +0200 [09-08-07 14:31:27 CEST]
From: "Veerle Corstens, CPNB" <V.Corstens@cpnb.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070806.html
Subject: Med: 0708.06: Boekenbeurs 'Manuscripta', de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen, Amsterdam, zo 2 en ma 3 september 2007

=================================================================
Manuscripta, de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen!
=================================================================

Wat is de overeenkomst tussen Harry Mulisch en Harry Potter? Precies: beiden zullen hun gezicht laten zien op Manuscripta, de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen!

Wat is Manuscripta?

Op zondag 2 en maandag 3 september 2007 vindt op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam (Haarlemmerweg 8-10) een nieuw sprankelend boekenevenement plaats: Manuscripta. Hier presenteren de Nederlandse uitgeverijen hun plannen voor het komend najaar. Met boekpresentaties, podiumprogramma’s, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies, boekverfilmingen, spectaculaire buitenacts en nog veel meer. Zo krijgt iedere bezoeker een uniek aandenken van telefoonboekformaat: de eerste hoofdstukken van tientallen nog niet verschenen boeken, als exclusief voorproefje op het komende boekenseizoen!

Auteurs, nieuws en activiteiten

Op speciale stands zullen bekende uitgeverijen als De Bezige Bij, Prometheus, De Arbeiderspers, Contact en Nijgh & Van Ditmar vertellen wat ze dit najaar voor u in petto hebben en u inlichten over alle nieuwtjes op boekengebied. Bovendien zullen veelbekroonde auteurs als Harry Mulisch, Geert Mak, Joost Zwagerman, Nelleke Noordervliet, A. F. Th. van der Heijden en Arthur Japin op Manuscripta aanwezig zijn.
Daarnaast zijn er ludieke optredens zoals muziek en poezie, koken uit de bijbel, wijnproeverijen, een speciaal stripeiland en veel andere opvallende acts. Uiteraard zullen ook kinderboekenuitgeverijen als Querido kinderboek, Holland, Lemniscaat, Ploegsma en Leopold op Manuscripta hun tenten opslaan en u alles vertellen over de Kinderboekenweek en andere dingen die u wilt weten op kinderboekengebied. Ook hier zijn bekende auteurs als Francine Oomen en Paul van Loon aanwezig. En als speciale verrassing wordt op zondag 2 september officieel het omslag gepresenteerd van de Nederlandse vertaling van de nieuwste Harry Potter!

Ook open voor publiek

U kunt op Manuscripta aanwezig zijn, want op zondag 2 september is Manuscripta niet alleen toegankelijk voor boekenvak en pers, maar ook voor publiek! Deze feestelijke opening van het boekenseizoen zorgt ervoor dat in en om de bijzondere gebouwen van het Westergasfabriekterrein lezers, boekhandelaren, uitgevers, bibliothecarissen, pers en auteurs elkaar ontmoeten. Dat maakt Manuscripta tot het nieuwe boekenevenement van Nederland.

Kaartverkoop

Manuscripta is op zondag 2 september open voor publiek van 11.00 uur tot 18.00 uur. De prijs van een toegangskaartje is slechts EUR 7,50. Het aantal beschikbare kaarten is echter beperkt. Wilt u zeker zijn van een entreebewijs, kijk dan op www.manuscripta.nl en bestel nu! Op zondag 2 september kunt u ook bij de centrale kassa op het Westergasterrein nog kaarten kopen, maar dan geldt: op = op!

Voor mensen uit het boekenvak en de media is Manuscripta beide dagen geopend (op maandag 3 september is het terrein open van 09.30 uur tot 17.00 uur).

Tot ziens bij Manuscripta!

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: Vr, 10 augustus, 2007 12:42 pm
From: "Camerata Trajectina" <productie@camerata-trajectina.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070807.html
Subject: Med: 0708.07: Van Eyck-cd van Camerata Trajectina met liederen uit de Gouden Eeuw opnieuw uitgebracht

===============================
Van Eyck-cd opnieuw uitgebracht
===============================

Verheugend nieuws voor alle fans van Camerata Trajectina!

De al jaren uitverkochte Van Eyck-cd die Camerata Trajectina in 1994 maakte, is ter gelegenheid van het herdenkingsjaar van Jacob van Eyck door Philips opnieuw uitgebracht. U hoort op deze cd liederen uit de Gouden Eeuw, gezongen door Suze van Grootel en Marius van Altena, samen met de blokfuitvariaties, die Van Eyck speelde op het Janskerkhof. In de hoofdrol hoort u uiteraard Saskia Coolen.

Omdat wij bijzonder blij zijn dat deze heruitgave na zoveel tijd toch nog tot stand is gekomen, bieden wij de cd voor de speciale actieprijs van EUR 13,50 aan! Deze aanbieding geldt t/m 15 september 2007. Bestellen kan via de website http://www.camerata-trajectina.nl of http://www.camerata-trajectina.nl/nl/bestelformulier.php

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 12 augustus 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070808.html
Subject: Ten: 0708.08: Tentoonstelling 'Held', Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam, t/m zo 11 november 2007

======================================
Tentoonstelling ‘Held’
======================================

Het Rijksmuseum Amsterdam en De Nieuwe Kerk presenteren gezamenlijk vanaf 11 augustus t/m 11 november 2007 de tentoonstelling HELD in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aanleiding voor HELD is het 400ste geboortejaar van een van de grootste helden uit de Nederlandse geschiedenis: Michiel de Ruyter.

De tentoonstelling draait om helden, heldendom en heldenverering in Nederland met als uitgangspunt: zonder verering geen held. Kan je in Nederland beter je kop niet boven het maaiveld uitsteken? De tentoonstelling laat zien dat Nederland toch echte helden heeft.

Verschillende soorten helden komen aan bod: officiele helden, volkshelden, controversiele helden en persoonlijke helden. Er zijn bekende en onbekende helden, vergeten en gevallen helden, dode helden en levende helden, mannelijke helden en heldinnen, heiligen en idolen, helden van vroeger en helden van nu.

HELD toont verschillende vormen van verering: intochten, begrafenissen, persoonlijke relieken als aandenken aan helden, merchandise en propaganda, standbeelden en portretten, fan-verzamelingen, onderscheidingen en prijzen. Op de tentoonstelling zijn de meest uiteenlopende voorwerpen te zien: schilderijen en tekeningen, televisiebeelden en films, officiele monumenten en kinderboeken, postzegels en gekoesterde niemendalletjes die herinneren aan een eigen held etc. etc.

HELD is het tweede samenwerkingsproject van het Rijksmuseum en De Nieuwe Kerk waarbij het thema identiteit centraal staat. Vorig jaar presenteerden het Rijksmuseum en De Nieuwe Kerk gezamenlijk Fashion DNA.

HELD Thema’s

Via een thematische indeling komen in de tentoonstelling verschillende soorten helden aan bod: officiele helden, volkshelden, controversiele helden en persoonlijke helden.

Held van de staat

Ieder land heeft zijn nationale helden. Ook Nederland heeft ze: de mannen en de vrouwen die zich inzetten voor het land, desnoods door hun leven te geven. Willem van Oranje, Rembrandt, De Ruyter en andere grootheden hebben de identiteit van Nederland mede gekleurd en kregen een plaats in het collectieve geheugen. De staat vereerde hen met geschenken en onderscheidingen. Sommigen werden op schilderijen en prenten afgebeeld. Anderen zijn vooral na hun dood vereerd. Zij kregen een officiele begrafenis, een grafmonument, een standbeeld, en er werden straten naar hen vernoemd.

De verering van officiele helden gebeurt meestal in het openbaar. Ze staan, letterlijk of figuurlijk, op een voetstuk. Zij zijn nationale symbolen. Zij laten zien hoe een land zichzelf graag ziet.

Held van het volk

Om een volksheld te zijn, hoef je niet per se bereid te zijn te sneuvelen voor je ideaal, je kunt ook iets bijzonders doen, iets waarvan anderen slechts kunnen dromen. Volkshelden weerspiegelen wat belangrijk is voor grote groepen. Ze hebben veelal geen politieke of ideologische betekenis. In tijden van oorlog is de volksheld vaak de dappere soldaat, tegenwoordig gaat het eerder om mensen die uitblinken in sport of muziek, bekend zijn van film of televisie: Linda de Mol, Andre Hazes en Johan Cruijff zijn natuurlijk bekende volkshelden.

De volksheld is een publieke held, krijgt volop media-aandacht, wordt massaal toegejuicht, maar kan ook een heel persoonlijke held zijn die thuis in stilte wordt vereerd. Anders dan de officiele staatsheld kan een volksheld ook een niet-Nederlander zijn: populariteit houdt niet bij de landsgrenzen op: de Beatles waren hier net zo populair als overal elders ter wereld.

Held of niet

Sommige helden verdelen het volk: ze hebben fervente aanhangers en overtuigde tegenstanders. Door sommigen worden ze op handen gedragen, door anderen gehaat. Ideologische of politieke tegenstellingen zijn dikwijls de oorzaak. Voor de een is de held de redder des vaderlands, terwijl de ander hem juist beleeft als iemand die het land te gronde richt. Pim Fortuyn in het recente verleden en de broers De Witt in een verder verleden zijn zulke helden.

Controversiele helden roepen agressie en geweld op en dat is te zien in de manier waarop zij vereerd en verguisd zijn. Wanneer zo’n held zijn betekenis verliest, dan raakt hij meestal in de vergetelheid. Controversiele helden zijn tijdelijke helden.

Held van jezelf

Bijna iedereen heeft wel iemand die hij of zij bewondert, een eigen, persoonlijke held. Dat kan een beroemdheid zijn of iemand uit de directe omgeving, een vader of moeder bijvoorbeeld. Sommigen vinden zichzelf een held.

De manier waarop zo’n eigen held wordt vereerd verschilt. Het is een heel persoonlijke aangelegenheid. Een familie koestert de spullen die aan een dierbare herinneren, fans leggen verzamelingen aan, laten soms zelfs een tatoeage met het portret van hun idool zetten. De aandacht voor de eigen held heeft veelal iets intiems.

Michiel de Ruyter

Michiel Adriaanszoon de Ruyter – dit jaar 400 jaar geleden geboren – was tijdens zijn leven al een held doordat hij meer dan eens de Engelsen versloeg, waardoor Nederland een onafhankelijk land kon blijven. Nadat hij in 1676 was gesneuveld, kreeg De Ruyter een grootse begrafenis in Amsterdam. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam bouwde men op de plaats van het voormalige hoofdaltaar een praalgraf voor hem.

De Ruyter is vrijwel altijd een held gebleven, al ging het na verloop van tijd niet meer zo om zijn specifieke heldendaden maar meer in het algemeen om zijn bereidheid om altijd en met gevaar voor eigen leven Nederland te dienen. De Ruyter is bovendien een ideale held omdat hij zo gewoon bleef, zich nooit op zijn heldendaden liet voorstaan.

Bezoek voor meer informatie de website van de tentoonstelling: http://www.held.nl
(N.B. In http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070809.html, het volgende artikel dus, krijgt u informatie over het pas verschenen boek ‘Held’, waarvan Gijs van der Ham de redacteur was.)

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 12 augustus 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070809.html
Subject: Lit: 0708.09: Pas verschenen: Gijs van der Ham (red.). Held. (Amsterdam 2007)

==============
Pas verschenen
==============

Gijs van der Ham (red.). Held. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam en Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2007. 172 blz.; EUR 25,00; ISBN 978-90-8689-025-5

Hoe wordt iemand een held en hoe gaan Nederlanders om met heldenverering? Dit boek laat op afwisselende wijze in woord en beeld zien hoe uiteenlopend onze helden zijn en hoe zij op allerlei manieren en om heel verschillende redenen worden vereerd.

Een groot aantal kunstwerken en voorwerpen, waarvan de meeste in de tentoonstelling ‘Held’ te zien zijn, brengt de heldenverering in beeld. Vijf prikkelende en verrassende essays gaan hier vanuit verschillende invalshoeken verder op in. Uit de afgelopen vier eeuwen zijn verder gedichten opgenomen die zelf een vorm van heldenverering zijn, zoals het Wilhelmus, Vondel over Frederik Hendrik, Multatuli over Michiel De Ruyter maar ook Lange Frans en Baas B over slachtoffers van zinloos geweld. Het hedendaags heldendom wordt vanuit hun persoonlijke invalshoeken neergezet door vier columnisten: Desanne van Brederode, Ramsey Nasr, Matthijs van Nieuwkerk en Albert Verlinde. Dit gevarieerde en toegankelijke boek vormt een bijzondere aanvulling en verdieping op de gelijknamige tentoonstelling die het Rijksmuseum met De Nieuwe Kerk presenteert, maar heeft los daarvan ook zelfstandig waarde.

Zie ook de website bij tentoonstelling: http://www.held.nl (N.B. In http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070808.html, het vorige artikel dus, vindt u eveneens informatie over de tentoonstelling ‘Held’, die van 11 augustus t/m 11 november 2007 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt gehouden.)

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 augustus 2007
From: Uitgeverij Het Spectrum <francoise@spectrum.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070810.html
Subject: Lit: 0708.10: Pas verschenen: Foekje Reitsma. Nederlands voor buitenlanders. De beste manier om snel Nederlands te leren. (Utrecht 2007)

==============
Pas verschenen
==============

Foekje Reitsma. Nederlands voor buitenlanders. De beste manier om snel Nederlands te leren. Utrecht, Het Spectrum, 2007. 404 blz.; EUR 49,95; ISBN 978-90-274-3204-9

Buitenlanders die Nederlands willen leren – bijvoorbeeld in het kader van de inburgering – kunnen dat snel en efficient doen met deze didactisch opgezette cursus. Het lesmateriaal is zeer toegankelijk, er is geen voorkennis nodig en u raakt snel vertrouwd met het Nederlands in zijn gesproken vorm.

De cursus bestaat uit een geillustreerd boek met 18 lessen en een audio-cd met dialogen in het Nederlands. U luistert naar de levendige Nederlandse dialogen op de cd en leest tegelijk mee met de tekst in het boek. Daarna luistert u weer naar de dialogen zonder met de tekst mee te lezen. U kunt de dialogen begrijpen met behulp van de woordenlijst waarin de vertaling van de Nederlandse woorden in zes talen, wordt gegeven: Engels, Frans, Duits, Spaans Turks en Arabisch.

Daarna maakt u de oefeningen en als u alles begrepen heeft, gaat u naar de volgende les. Binnen enkele weken heeft u zo al aardig wat Nederlands geleerd en bovendien al flink wat opgestoken van de Nederlandse cultuur.

Deze cursus is geschikt voor individuele studie, maar is ook uitstekend te gebruiken voor lessen in groepsverband.

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 5 augustus 2007
From: J.Noordegraaf <j.noordegraaf@let.vu.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070811.html
Subject: Lit: 0708.11: Pas verschenen: Voortgang, jaarboek voor de neerlandistiek, deel 25. (Amsterdam 2007)

==============
Pas verschenen
==============

Voortgang, jaarboek voor de neerlandistiek, deel 25. Amsterdam, Stichting Neerlandistiek VU Amsterdam, 2007. 422 blz.; EUR 25,00; ISBN 978-90-8880-001-06 of 978-3-89323-725-98

Bij de Stichting Neerlandistiek VU te Amsterdam is onlangs deel 25 verschenen van ‘Voortgang, jaarboek voor de neerlandistiek’. Dit deel bevat enkele zeer omvangrijke bijdragen.

De inhoud is als volgt:

 • Simon Smith, Een vermakelijk verhaal.Over humor in ‘Die Riddere metter Mouwen’
 • Willem Kuiper, ‘Die Destructie van Jherusalem’ in handschrift en druk
 • Heleen van Duijn, De ‘Sprachskepsis’ voorbij. Onderzoek naar de functies van taal in ‘Eva’ en ‘To the Lighthouse’
 • Sander Bax, ‘De elite van vandaag’. De schizofrene receptie van Menno ter Braak in het literaire tijdschrift ‘Tirade’
 • Jan Posthumus, De lexicografische activiteiten van de familie Calisch
 • L. van Driel, Nederlandse taalkunde in de negentiende eeuw þ een overzicht
 • Frank Vonk, Karl Buehlers nagelaten taaltheoretische manuscripten (1934-1938): taalhandeling en taalproduct
 • Cecile Portielje, Beste Bob, beste oom. Uit de briefwisseling tussen C.C. Uhlenbeck (1866-1951) en E.M. Uhlenbeck (1913-2003)
 • Joop Malepaard, Inverse disjuncties
 • Theo Janssen, Anticognitivisme in cognitieve linguistiek
 • Ina Schermer, Wat doet dat woord daar, zeg? Over het tussenwerpsel ‘zeg’
 • Wim Honselaar, Complementen met en zonder ‘met’ bij werkwoorden van ‘toenemen’ en ‘afnemen’
 • Saskia Daalder, Een blik in het verleden van een voegwoord: ‘mits’ in zijn functie van voorzetsel in ouder en nieuwer Nederlands

Het boek is te bestellen bij de Stichting Neerlandistiek VU Amsterdam, De Boelelaan 1105, NL-1081 HV Amsterdam (ISBN 978-90-8880-001-06) of bij Nodus Publikationen, Postfach 5725, D-48031 Muenster (ISBN 978-3-89323-725-98).

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 augustus 2007
From: NBV <NBV-L@NIC.SURFNET.NL>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070812.html
Subject: Lit: 0708.12: Pas verschenen: Anton Koch. Zwarte kunst in de Bisschopstraat. Boek en Druk te Deventer in de 15de eeuw. (Deventer 2007)

==============
Pas verschenen
==============

Anton Koch: Zwarte kunst in de Bisschopstraat. Boek en Druk te Deventer in de 15de eeuw. Deventer, Uitgeverij Corps 9 Publishers, 2007. 96 blz.; paperback editie: EUR 14,90; luxe gebonden editie: EUR 19,90.; ISBN 90-808932-5-0

Na dertig jaar ‘Zwarte Kunst in de Bisschopstraat’ van Anton Koch herdrukt!

Op zondag 5 augustus, de dag van de Deventer Boekenmarkt, is de heruitgave verschenen van ‘Zwarte kunst in de Bisschopstraat. Boek en Druk te Deventer in de 15de eeuw’ geschreven door Anton Koch, die van 1949 tot 1984 bibliothecaris was van de Stads-of Athenaeumbibliotheek en tevens gemeentearchivaris van Deventer.

In ‘Zwarte Kunst in de Bisschopstraat’ schrijft Koch over de roemrijke beginperiode van de boekdrukkunst in de IJselstad. Deventer drukkers waren in de jaren 1454 tot 1500 verantwoordelijk voor de uitgave van 510 a 560 titels van de circa 1.860 titels die in deze periode in de Nederlanden zijn gedrukt. Daarmee bleven zij ver voor hun collegae in Antwerpen, Gouda, Delft en Zwolle.

De eerste druk van ‘Zwarte kunst’ verscheen in 1977, toen het 500 jaar geleden was dat het eerste gedateerde boek in Deventer van de pers kwam. Nu dertig jaar later is deze parel in het oeuvre van Koch opnieuw beschikbaar in de boekhandel. Het boek leest als een roman en tegelijkertijd is het een wetenschappelijk werk waarin de auteur put uit zijn grondige kennis van Deventer in het herfsttij der middeleeuwen. De tekst van Koch wordt voorafgegaan door een ‘Woord vooraf bij de heruitgave’ door Henk Nalis en een inleiding ‘Anton Koch en boekenstad Deventer’ door Otto S. Lankhorst.

Het boek is uitgegeven door Corps 9 Publishers te Deventer in samenwerking met Boekhandel Praamstra.

Voor Boekhandel Praamstra, zie: http://www.boekhandelpraamstra.nl Voor Uitgeverij Corps 9 Publishers, zie: http://www.corps9.nl

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 30 juli 2007
From: Gouden Eeuw-FGW <goudeneeuw-fgw@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/08/070813.html
Subject: Sym: 0708.13: International conference 'Myth and Reality of Anabaptist/Mennonite Women', Amsterdam, vr 31 augustus en za 1 september 2007

==============================================
International conference:
Myth and Reality of Anabaptist/Mennonite Women
==============================================

In both the past and present, Anabaptist/Mennonite women have stirred the imagination. During the sixteenth century, female martyrs were considered heroines of steadfast belief. In later eras, they were labeled as role models for their sobriety and piety, whereas the general public satirically criticized their sanctimoniousness.

During the conference, 26 distinguished scholars from six countries will examine the images of Anabaptist/Mennonite women from a variety of multi-disciplinary perspectives – a new approach for both gender history in general and the history of Anabaptism/Mennonitism in particular. Unlike previous approaches, the conference will not concentrate, for example, on the level of freedom that women achieved or the roles that they played within the movement. Instead, both the construction of images of women and the relevance of the stereotypes applied to them will form the nucleus, as studied within the broader context of society, church and culture. How and for what reasons did those images come into being, under what circumstances, and by whom? In what ways did the ‘typical’ Anabaptist/Mennonite women of the urbanized Low Countries differ from their ‘sisters’ in rural Germany, Switzerland or the Ukraine? Did those images become subject to change in the course of time, and if so, how and why?

Programme

All plenary sessions will take place in the Auditorium, the lecture hall on the first floor behind the registration desk. Parallel sessions will be held on Friday in the Auditorium and the Atrium room, and on Saturday in the Auditorium and the Agora room (follow the signs). The recreational event on Friday evening will take place in the Doopsgezinde Kerk, Singel 452, downtown.
(Note 1: Singel 452 is easy to find. From the VU main entrance head right and take streetcar 5 (not 51!), which takes you in 25 minutes to downtown (3 ‘strippen’); depart the streetcar at the ‘Koningsplein’ stop (near the Flower market); cross the streetcar tracks and walk 100 m. along the Singel canal.)

FRIDAY, AUGUST 31

08.45-09.25: Registration at the Auditorium desk & coffee in the nearby foyer

09.30-10.30: General session – Auditorium
09.30: Els Kloek (NL): Mennonite women in Dutch historiography – an overview
10.00: Joep Leerssen (NL): An economy of virtues

10.30-10.55: Coffee (& tea) – foyer

11.00-12.20: Parallel session I: Art and culture – Auditorium
11.00: Martina Bick (G): ‘Gelobet sei Gott, Liebe Hausfrau und Schwester in dem Herrn’. Genderaspekte im Liedergut der fruehen Tauferbewegung
11.20: Wijnand Mijnhardt (NL): Mennonite women in Ceremonies et Coutumes Religieuses de Tous Les Peuples du Monde (1723-1733)
11.40: Christoph Wiebe (G): Frieda Friesen und Nomi Nickel. Mennonitische Frauenrollen im Spiegel der Literatur
12.00: discussion

11.00-12.20: Parallel session II: Church and community – Atrium
11.00: Mary S. Sprunger (USA): Deaconesses, fish wives and the burden of Mennonite respectability: Amsterdam women in a 17th-century congregation
11.20: Yme Kuiper (NL): ‘Sisters in Christ’. Images and practices of marriage,widowhood and piety in Harlingen during the 18th-century
11.40: Anna Voolstra (NL): Grumpy old women? The (self) image of the elderly sisters of the Mennonite ‘Oudevrouwenhuis’ in 19th-century Amsterdam
12.00: discussion

12.30-13.25: Lunch in a reserved area of the VU-Mensa restaurant (at your own cost)

13.30-14.00: General session – Auditorium
13.30: Gary K. Waite (C): Naked harlots or devout maidens? Images of Anabaptist women in the context of the iconography of witches in Europe

14.10-15.05: Parallel session III: Art and culture – Auditorium
14.10: Mirjam de Baar (NL): The stereotype of the sanctimonious ‘Menniste Zusje’ (Mennonite Sister) reconsidered
14.30: Piet Visser (NL): L’Honneste Femme – a French, Roman Catholic role model for Dutch Mennonite Sisters
14.50: discussion

14.10-15.05: Parallel session IV: Status within society – Atrium
14.10: Linda Huebert Hecht (C.): Anabaptist women and property. Cases from court records of 16th-century Tirol
14.30: John Staples (USA): Reflections of women in early tsarist Mennonite society (Ukraine)
14.50: discussion

15.05-16.30: Coffee (& tea) including visit to the exhibition at the VU Rare Book Department

18.00-21.30: Evening program ‘Art and food in the historic setting of one of the oldest Doopsgezind churches in the Netherlands (1608)’ at Singel 452
18.00: Mennonite hymns and other songs from the 16th- and 17th-centuries, performed by the ‘Camerata Trajectina’ company
18.35: Scenes from Jan Claasz of de Gewaande Dienstmaagd (Jan Claasz, or the maid-imposter), a dramatic comedy by Thomas Asselijn (1682), performed by ‘Act Fast’
19.00: Indonesian banquet (mild; includes drinks as well as vegetarian dishes) Note 2: For the sake of proper catering arrangements, registration in advance (admission EUR 45) is absolutely required – too late, no date!

SATURDAY, SEPTEMBER 1

08.45-09.25: Registration at the Auditorium desk & coffee in the nearby foyer

09.30-10.00: General session – Auditorium
09.30: Volker Manuth (NL): Rembrandt’s Catrina Hoogsaet (1657), a portrait of a remarkable Mennonite woman

10.05-11.00: Parallel session V: Church and community – Auditorium
10.05: Astrid von Schlachta (A): Frauen und ihre Repraesentationen. Tauferinnen in der konfessionelle Phase zwischen Schein und Sein
10.25: Marion Kobelt-Groch (G): Geldgierig, gewalttaetig und verlogen. Zum Image der Tauferin in Thomas Bircks Ehespiegel (1598)
10.45: discussion

10.05-11.00: Parallel session VI: Marriage and family – Agora
10.05: Michael Driedger (C): Mennonites, marriage and the emergence of civil society in the Netherlands
10.25: Cor Trompetter (NL): Her mother’s mother. Maternal lines in mixed Mennonite / Reformed family trees
10.45: discussion

11.05-11.30: Coffee (& tea) – foyer

11.35-12.30: Parallel session VII: Martyrs and monsters – Auditorium
11.35: Marjan Blok (B): ‘Your mother in bonds’. The testament of Soetken van den Houte
11.55: Sylvia Brown (C): She-monsters of Muenster. Conjuring with Anabaptist women during the English Civil Wars
12.15: discussion

11.35-12.30: Parallel session VIII: Marriage and family – Agora
11.35: Mirjam van Veen (NL): ‘… polue et souillee
…’. The Reformed polemics against Anabaptist
marriages (1560-1650)
11.55: Mark Jantzen (USA): The trouble with marrying
Lutheran boys. How dogma and politics combined
to end exogamous marriages in the
Mennonite community in the Polish Vistula delta,
1713-1803
12.15: discussion

12.35-13.30: Lunch in the foyer (free of charge)

13.35-14.30: Parallel session IX: Marriage and family – Auditorium
13.35: Katharina Reinholdt (G): Herzliebe Hausfrau und Schwester. Idealbilder tauferischer Ehefrauen in Send- und Maertyrerbriefen der mennonitischen und hutterischen Tradition im 16. Jahrhundert
13.55: Steven D. Reschley (USA): ‘She would not permit that I should stay away from church’. The emotions of a Hausvater and Hausfrau in Europe and the New World, 1821-1868
14.15: discussion

13.35-14.30: Parallel session X: Martyrs of faith and fashion – Agora
13.35: Nicole Grochowina (G): Images of women in early modern martyrologies
13.55: Marieke de Winkel (NL): Sobriety and restraint in the Dutch Golden Age. The Mennonite dress code
14.15: discussion

14.35-15.00 Coffee (& tea) – foyer

15.05-15.35: Closing session – Auditorium
15.05: Piet Visser (NL): Man, those women! Pre-harvesting some conference images and impressions
15.20: Marion Kobelt-Groch (G): Farewell address: see you again, auf Wiedersehn, tot ziens

Organization

The conference is organized by: Doopsgezinde Historische Kring, Doopsgezind Seminarium & Faculteit der Godgeleerdheid Vrije Universiteit, Amsterdam (Mirjam van Veen, Piet Visser & Anna Voolstra), Faculteit Geesteswetenschappen Universiteit Utrecht, Instituut Nederlandse Geschiedenis & Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, The Hague (Els Kloek), and Mennonitischem Geschichtsverein e.V, Weierhof (PD Marion Kobelt-Groch [Historisches Seminar Universitaet Hamburg]), Germany.

Acknowledgements

In alphabetical order the following foundations, institutions and private persons, including an anonymous fund, have generously subsidized the conference, for which we owe them our sincerest gratitude: Doopsgezind Seminarium; Doopsgezinde Historische Kring; Dr. Wolfgang and Christel Schultz, Sueddeutsche Frauenarbeit; Elfriede Lichdi; Faculteit der Godgeleerdheid Vrije Universiteit; Fonds Oosterbaan; Hamburgische Stiftung fuer Wissenschaften, Entwicklung und Kultur Helmut und Hannelore Greve; Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen; Mennonitischer Geschichtsverein e.V.; Prins Bernhard Cultuurfonds (Welcker Fonds); Rainer Kuempers and Dr. h. c. Anneli Kuempers-Greve; Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam; VU Vereniging.

Registration

For more information about the conference and registration: http://www.godgeleerdheid.vu.nl/English/index.cfm/news_content.cfm/ newsid/5851F14E-F27B-7507-EF585D067B58D0FA

(14)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0708.a --------------------------*