Neder-L, no. 0611.a

Subject: Neder-L, no. 0611.a
From:
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Thu, 16 Nov 2006 04:53:48 +0100
Content-Type:text/plain
                           *********************
*-Vijftiende-jaargang------ Neder-L, no. 0611.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0611.01: Evenementenagenda, met:                |
|          - Amersfoort: lezing Michiel van Kempen over Arions  |
|           'Dubbelspel', vr 17 november 2006          |
|          - Amsterdam: Lezing Hubert Slings: 'Waarom Nederland |
|           een (literaire) canon nodig heeft', do 30 november |
|           2006                        |
|          - Amsterdam: Een theatrale reading van 'Dubbelspel'  |
|           van Frank Martinus Arion, zo 3 december 2006    |
|          - Brussel: Homo Universalis: Joel De Ceulaer in    |
|           gesprek met prof. Hagoort, do 16 november 2006   |
|          - Brussel: Literaire avond 'Mots croises - Gekruist', |
|           do 23 november 2006                 |
|          - Gent: Concertlezing in de reeks: 'Onbegonnen Werk'. |
|           Cultuur en Maatschappij in de Zuidelijke Nederlanden|
|           in de 18e eeuw, do 23 november 2006         |
|          - Nijmegen: interview Michiel van Kempen in het kader |
|           van 'Nederland leest', do 16 november 2006     |
|          - Nijmegen: Oratie prof. dr. H. Bekkering: 'Cultuur  |
|           is een code'. Een reis door het oeuvre van Cees   |
|           Nooteboom, vr 8 december 2006            |
|          - Utrecht: Vier auteurs in gesprek met Martin Ros, di |
|           21 november 2006                  |
|          - Utrecht: Belle van Zuylenlezing door Hans Magnus  |
|           Enzensberger, do 14 december 2006          |
| (2) Vac: 0611.02: Promotieplaatsen 'Literair imperialisme?' Over de   |
|          literaire integratiepolitiek ten tijde van het    |
|          Verenigd Koninkrijk 1815-1830, aan de universiteiten |
|          van Amsterdam en Antwerpen (deadline: ma 20 november |
|          2006)                         |
| (3) Vac: 0611.03: Vacature bij het Huis van het Nederlands Brussel:   |
|          medewerk(st)er voor het project 'Taalondersteuning  |
|          Nederlands in het hoger onderwijs' (deadline: ma 27  |
|          november 2006)                    |
| (4) Vac: 0611.04: Vacature doctor-assistent bij de vakgroep Nederlandse |
|          literatuur, Universiteit Gent (deadline: di 28    |
|          november 2006)                    |
| (5) Vac: 0611.05: Vacature Adam Mickiewicz Universiteit te Poznan    |
|          (Polen): docent Nederlandse taalkunde (deadline:   |
|          vr 15 december 2006)                 |
| (6) Rub: 0611.06: Hora est!: Gepromoveerd: Julia Wysocka op 24 oktober |
|          2006 te Wroclaw (Polen)                |
| (7) Med: 0611.07: 'Kind van de toekomst' van Dekker en Baggerman    |
|          genomineerd voor Prijs voor Wetenschap en Maatschappij|
| (8) Med: 0611.08: 'Donderdagen van de poezie' (in Antwerpen): seizoen  |
|          2006-2007                       |
| (9) Med: 0611.09: Groningse Poeziemarathon, wo 24 en do 25 januari 2007 |
|(10) Ten: 0611.10: 'Helden in Beeld': tentoonstelling van illustraties  |
|          uit kinderboeken, vanaf 24 november 2006 in het    |
|          Letterkundig Museum te Den Haag            |
|(11) Ten: 0611.11: Expo 'Verre horizonten. Schrijvers zonder grenzen',  |
|          Antwerpen, t/m zo 31 december 2006          |
|(12) Web: 0611.12: Zeshonderd publicaties van en over Multatuli nu ook  |
|          beschikbaar via internet               |
|(13) Web: 0611.13: 'Levende piramides' van Van Ginneken opnieuw     |
|          gepubliceerd op internet               |
|(14) Lit: 0611.14: Pas verschenen: Nicoline van der Sijs, Jan Stroop en |
|          Fred Weerman (red). Wat iedereen moet weten van het  |
|          Nederlands en waarom. (Amsterdam 2006)        |
|(15) Lit: 0611.15: Pas verschenen: Jos Swanenberg. Houdoe! Taalgids   |
|          Noord-Brabant. (2006)                 |
|(16) Lit: 0611.16: Pas verschenen: Nicoline van der Sijs. Calendarium  |
|          van de Nederlandse taal. (Den Haag 2006)       |
|(17) Sym: 0611.17: Taal en Tongval - Symposium 'De systematische     |
|          woordenboeken van de Zuid-Nederlandse dialecten:   |
|          lexicale variatie als taaltheoretisch thema', Gent,  |
|          vr 17 november 2006                  |
|(18) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           -------wo-15-november-2006-*
                          *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 15 november 2006
From: F.Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061101.html
Subject: Rub: 0611.01: evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amersfoort, Openbare Bibliotheek, informatiecentrum Vathorst, Duisterweg 6A

Lezing Michiel van Kempen over ‘Dubbelspel’, vrijdag 17 november, 19.00 (aanvang buffet: 18.00 uur)

 • Lezing over ‘Dubbelspel’ tijdens Caribisch buffet, ter afsluiting van ‘Nederland Leest’. Voor meer info en aanmelding: Meer informatie is te lezen op de website: http://www.bibliotheekamersfoort.nl Voor aanmelding: info@dekamers.nl.

Amsterdam, P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134

Hubert Slings: Waarom Nederland een canon nodig heeft, donderdag 30 november 2006, 20.15 uur

 • Op 16 oktober overhandigde Frits van Oostrom het eindrapport van de commissie Nederlandse canon aan minister Van der Hoeven van OCW. De kern van de canon van Nederland bestaat uit vijftig onderwerpen (vensters) uit de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De canon moet leiden tot meer kader en verdieping van de kennis over ons verleden. De canon moet vooral fungeren als inspirerend fundament. Maar waarom had en heeft Nederland zo’n canon nodig? Daarover spreekt dr. Hubert Slings, secretaris van de commissie, na de algemene ledenvergadering van de LVVN op 30 november.
  Hubert Slings (1967) is verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij houdt zich bezig met (onderwijs)beleidsadvies, literatuurdidactiek en cultuureducatie. Voorts is hij hoofdredacteur van http://www.literatuurgeschiedenis.nl, http://www.bijbelencultuur.nl en van de schooleditiereeks ‘Tekst in Context’. In 2000 promoveerde hij op ‘Toekomst voor de Middeleeuwen: Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs.’
  Niet-LVVN-leden betalen EUR 5,-; voor wie zich opgeeft als lid is toegang gratis. Informatie en opgave: guido.leerdam@wolmail.nl

Amsterdam, Paradiso, Weteringschans 6-8

Een theatrale reading van ‘Dubbelspel’ van Frank Martinus Arion, zondag 3 december, 13.00 (extra voorstelling) en 16.00 uur

 • Na het grote succes van ‘De Tranen van Den Uyl’, presenteert Stichting John Leerdam op 3 december 2006 in Paradiso haar tweede productie: ‘Dubbelspel’. Net als ‘De Tranen van Den Uyl’ is de opvoering van ‘Dubbelspel’ in Nederland eenmalig en gaan de baten van de opvoering naar een goed doel. De theatrale reading van Dubbelspel vormt in zekere zin de bekroning van Nederland Leest; de nationale actie van het CPNB (20 oktober t/m 17 november 2006) ter bevordering van het lezen, waarin eveneens het boek Dubbelspel centraal staat.
  Aan Dubbelspel doet een keur van bekende Antillianen en Nederlanders mee. De rollen worden gespeeld door Mark Rutte, Paulette Smit, Raymi Sambo, Helen Kamperveen, Ed Gumbs, Joergen Raymann en Arthur Kibbelaar. Het stuk wordt muzikaal begeleid door optredens van zangeressen Izaline Calister, Denise Jannah, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Jeannine La Rose, Margi Martinus, Giovanca Ostiana en Leslie Vos. Zie verder: http://www.paradiso.nl, http://www.cultuurnet.nl/berichten/inhoud.asp?show=12579&page=1

Brussel, Vlaams-Nederlans Huis deBuren, Leopoldstraat 6

Homo Universalis: Joel De Ceulaer in gesprek met prof. Hagoort, donderdag 16 november 2006

 • Prof. dr. Peter Hagoort is een internationale autoriteit in het onderzoek naar taalvermogen bij de mens. Op een buitengewoon heldere manier is hij in staat om de bijzonder complexe mechanismen die aan deze typische menselijke eigenschap verbonden zijn te verduidelijken. Als oprichter en directeur van het F.C. Dondersinstituut in Nijmegen is hij erin geslaagd om een strategisch uitgekiende menging van vakgebieden samen te brengen, van psycholinguistiek tot neurobiologie. In korte tijd heeft dit instituut onder zijn leiding wereldnaam opgebouwd. Hiervoor en voor zijn onderzoek kreeg Hagoort in 2005 de Spinoza-premie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De toegang is gratis. Voor reserveringen: info@deburen.eu; zie verder: http://www.deburen.eu/rss_nl.php

Brussel, Passa Porta, Dansaertstraat 46

Mots croises – Gekruist, donderdag 23 november, 20.00 uur

 • Een literaire avond onder academici van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en de Academie de langue et de litterature francaise. Met Jacques Crickillon, Jacques De Decker, Frans De Haes, Mark Insingel, Yves Namur, Anne Provoost, Geert Van Istendael, Monika Van Paemel, Jean-Pierre Verhegghen, Liliane Wouters.
  In het Nederlands en het Frans Toegang: EUR 5 (EUR 4 voor studenten en werklozen) Reserveringen: tel. +32 (0)22260454 of via internet: http://www.passaporta.be/site/?page=reservatie&id=287 (Reserveren is niet noodzakelijk, wel aanbevolen)

Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18

Concertlezing in de reeks: “Onbegonnen Werk”. Cultuur en Maatschappij in de Zuidelijke Nederlanden in de 18e eeuw, donderdag 23 november 2006, 20.00 uur

 • Rudolf Dekker en Arianne Baggerman: “Een kinderdagboek als venster op de wereld”. Opvoeding en Verlichting in de late achttiende eeuw.
  Guy Penson: 18de eeuwse clavecinisten uit de Zuidelijke Nederlanden Programma: http://www.kantl.be/doc/lezingenreeks18e.pdf
  Info: http://www.kantl.be/doc/lezingenreeks18e_uitleg.pdf Toegang: gratis
  Reserveren is niet noodzakelijk, wel aanbevolen: secretariaat@kantl.be

Nijmegen, Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2

Oratie Prof. dr. H. Bekkering: ‘Cultuur is een code’ (Cees Nooteboom in de bergen van Nederland). Een reis door het oeuvre van Cees Nooteboom, vrijdag 8 december, 15.45 uur

 • Prof. dr. Harry Bekkering (Roosteren, 1944) is met ingang van 1 juni 2006 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Taal- en Cultuurstudies. Bekkering is sinds 1981 verbonden aan het Instituut Nederlands van de Radboud Universiteit Nijmegen. Op 8 december 2006 zal de heer Bekkering ter aanvaarding van het ambt van hoogleraar zijn oratie ‘Cultuur is een code’ uitspreken. Voor meer informatie: http://www.ru.nl/acw/actueel/agenda/cultuur_is_een_code/

Nijmegen, Selexyz Dekker v.d. Vegt, Marikenstraat 29

Interview Michiel van Kempen in het kader van ‘Nederland leest’, donderdag 16 november 2006, 20.30 uur

 • Noud Bles interviewt Michiel van Kempen – letterkundige, schrijver, journalist en kenner van de Caribische literatuur – in het kader van ‘Nederland Leest’. De lezing vindt plaats bij Selexyz Dekker v.d. Vegt in de Marikenstraat 29 te Nijmegen. Aanvang: 20.30 uur, reserveren gewenst. Website: http://www.dekker.nl

Utrecht, Stadhuisbrug

Vier auteurs in gesprek met Martin Ros, dinsdag 21 november 2006, 19.30 uur

 • In samenwerking met boekhandel Selexyz Broese te Utrecht organiseert ‘BOEK’ op dinsdagavond 21 november een literaire avond voor de lezers van ‘BOEK’. Te gast zullen zijn: Jan Siebelink, Esther Gerritsen, Rosita Steenbeek en Annelies Verbeke. Deze auteurs dragen voor uit eigen werk en gaan met gespreksleider Martin Ros in discussie over hun oeuvre en de hedendaagse literatuur. Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en uiteraard kunt u na afloop hun boeken kopen en laten signeren.
  U en uw leeskringleden kunnen aanwezig zijn bij deze unieke ontmoeting met vier van de meest aansprekende Nederlandstalige auteurs. De lezersavond vindt plaats bij boekhandel Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5 in Utrecht (op loopafstand van Hoog Catharijne, tegenover het stadhuis). De entree bedraagt 5 euro per persoon. Een kop koffie of thee en een drankje zijn inbegrepen.
  Zie ook de website van http://www.broese.net. Daar kunt u zich ook opgeven voor de avond. Of koop vanaf 1 oktober een entreebewijs bij de servicebalie van Selexyz Broese op de Stadhuisbrug 5 in Utrecht. Wees er wel snel bij, want er is slechts plaats voor 150 personen! Info: promotie.broese@selexyz.nl

Utrecht, Janskerk, Janskerkhof 26

Belle van Zuylenlezing door Hans Magnus Enzensberger, donderdag 14 december, 20.00 uur

 • Op 14 december is de befaamde Duitse dichter, essayist en uitgever Hans Magnus Enzensberger de eerste buitenlandse schrijver die de Belle van Zuylenlezing verzorgt. In de Janskerk, onder de veelbelovende titel ‘Im Irrgarten der Intelligenz’ (‘in de dwaaltuin van de rede’ – met Nederlandse ondertiteling). Toegang: 15 euro. Met korting: 11 euro Informatie over reserveren: zie de website van de SLAU: http://www.slau.nl (vanaf half november)

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 november 2006
From: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis <icg-fgw@uva.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061102.html
Subject: Vac: 0611.02: Promotieplaatsen 'Literair imperialisme?' Over de literaire integratiepolitiek ten tijde van het Verenigd Koninkrijk 1815-1830, aan de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen (deadline: ma 20 november 2006)

==================================================================
Vacatures Amsterdam / Antwerpen:
Promotieplaatsen ‘Literair imperialisme?’ Over de literaire integratiepolitiek ten tijde van het Verenigd Koninkrijk 1815-1830
==================================================================

Voor het door NWO/FWO gefinancierde programma ‘De Nederlandse literatuur en het literaire bedrijf in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1815-1830: interactie en differentiatie’ wordt gezocht:

Promovendus (v/m)

Het betreft een samenwerkingsproject, gefinancierd door het Vlaams- Nederlandse Comite voor Nederlandse taal en cultuur (VNC), tussen de Universiteit van Amsterdam (mevr. prof. dr. E.A. Kuitert) en de Universiteit Antwerpen (prof. dr. P. Couttenier). Elk van beide universiteiten zoekt een promovendus.

Taken: het onder begeleiding verrichten van onderzoek en voltooien van een dissertatie.

Vereisten: een voltooide onderzoeksmaster in Nederlandse letterkunde of een gelijkwaardige kwalificatie.

Aanstelling: 3 jaar voltijds of 4 jaar op basis van 0.75 fte, salaris conform de CAO NU en de Regeling promovendi van de Faculteit der Geesteswetenschappen van EUR 2.252 in het eerste jaar van de aanstelling tot EUR 2.472 in het laatste jaar. De ingangsdatum van de aanstelling is voorzien in de loop van 2007 en zal in overleg nader worden vastgesteld.

Sollicitaties dienen uiterlijk 20 november 2006 te zijn ontvangen door de directeur van het IC&G, p/a drs. P.J. Koopman, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam. Sollicitaties die na die datum ontvangen worden, worden niet meer in behandeling genomen.

Inlichtingen: meer informatie over het project is te verkrijgen bij mevr. Prof. dr. E.A. Kuitert, tevens voorzitter van de selectiecommissie, tel.: +31 (0)20-5254717, e-mail: e.a.kuitert@uva.nl en bij de coordinator van het IC&G, drs. P.J. Koopman, tel. +31 (0)20-5254433, e-mail: p.j.koopman@uva.nl. Verdere informatie is te vinden op de website: http://www.hum.uva.nl/ich/positions.cfm

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 november 2006
From: <philippe.vangeneugden@huisnederlandsbrussel.be>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061103.html
Subject: Vac: 0611.03: Vacature bij het Huis van het Nederlands Brussel: medewerk(st)er (80%) voor het project 'Taalondersteuning Nederlands in het hoger onderwijs' (deadline: ma 27 november 2006)

====================================================================
Vacature Brussel:
Vacature bij het Huis van het Nederlands Brussel:
medewerk(st)er (80%) voor het project ‘Taalondersteuning Nederlands in het hoger onderwijs’
====================================================================

Het Huis van het Nederlands Brussel vzw zoekt een medewerk(st)er (80%) voor het project ‘Taalondersteuning Nederlands in het hoger onderwijs’

I. Voorstelling Huis van het Nederlands Brussel

Het Huis van het Nederlands Brussel is een vzw die ertoe wil bijdragen dat meer Brusselse anderstaligen Nederlands leren en Nederlands spreken, daar waar dat nodig of wenselijk is. Het Huis ontplooit hiervoor een werking op drie pijlers.

Ten eerste werkt het aan een betere afstemming en coordinatie van het onderwijs Nederlands als tweede taal in Brussel en het onthaal, de testing en de orientatie van kandidaat-cursisten Nederlands. Met zijn tweede pijler richt het Huis zich op de inhoudelijke kwaliteitsondersteuning van taallessen, taalondersteuning en taalstimulering Nederlands in Brussel. De derde pijler van het Huis ten slotte streeft ernaar Brusselaars ervan te overtuigen dat Nederlands leren hen sterker kan maken en ondersteunt hen om hier werk van te maken.

Meer informatie vindt u op http://www.huisnederlandsbrussel.be.

II. Taakomschrijving

De medewerk(st)er zal deel uitmaken van het team van pijler 2, dat instaat voor een divers geheel van kwaliteitsondersteunende acties in uiteenlopende terreinen. Zo biedt pijler 2 ondersteuning aan socio-professionele inschakelingsorganisaties voor laaggeschoolden, aan taallesgevers van ouders in scholen, aan anderstalige studenten in het hoger onderwijs, aan taalstimulerende initiatieven, aan de Brusselse aanbieders van lessen Nederlands als Tweede Taal, enzovoort. Hierin komt steeds een combinatie voor van begeleiding van individuen en groepen, onderzoek en materiaalontwikkeling.

In het project “Taalondersteuning Nederlands in het Hoger onderwijs” werkt het Huis sinds twee jaar samen met Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs in Brussel om taalzwakke (eerstejaars)studenten te helpen bij het verbeteren van hun ‘academisch’ Nederlands. Anderstalige studenten of moedertaalsprekers van het Nederlands van wie de taalvaardigheid nog niet voldoet aan de talige eisen die een hogere studie vraagt, kunnen in een ondersteuningscentrum terecht voor gratis taalondersteuning op maat. Een ondersteuningscentrum is het aanspreekpunt voor iedereen die in het hoger onderwijs geconfronteerd wordt met zwak academisch Nederlands. Zowel studenten als docenten of studentenbegeleiders kunnen er terecht voor begeleiding en ondersteuning. Intussen zijn aan een aantal campussen ondersteuningscentra waar ze op vaste tijden terecht kunnen. Ook studenten en docenten van andere campussen kunnen er voor begeleiding terecht.

Het Huis zoekt een extra medewerk(st)er om het team te komen versterken. Hij/zij wordt contactpersoon voor een van de instellingen voor hoger onderwijs.

Het functioneren binnen het pijler 2-team en binnen het Huis vooronderstelt verder: intensief overleg met andere medewerkers, informatiedoorstroming naar de coordinator en naar relevante fora en partnerorganisaties, signaleren van nieuwe vragen en behoeften in het veld, aanleveren van schriftelijke rapportages, betrokkenheid bij opdracht van het Huis als geheel, enzovoort.

III. Profiel

De medewerker beschikt bij voorkeur over ervaring met het lesgeven van Nederlands aan anderstaligen op academisch niveau (hogescholen en universiteiten):

 • op (bijna)moedertaalniveau;
 • met aandacht voor algemene academische vaardigheden;
 • voor specifieke contexten.

De medewerker beschikt bij voorkeur over onderstaande ervaringen, kennis en vaardigheden:

 • vertrouwdheid met taalportfolio’s;
 • vertrouwdheid met recente didactische ontwikkelingen binnen het NT2, meer specifiek binnen het NT2-onderwijs op academisch niveau;
 • vertrouwdheid met didactisch materiaal voor anderstaligen die in het Nederlands hogere studies volgen;
 • ervaring met ontwikkelen van les- en toetsmateriaal voor verschillende niveaus/heterogene groepen in het hoger onderwijs.

De medewerker voert zijn of haar opdrachten uit met de volgende vaardigheden en attitudes:

 • Zelfstandig uitvoeren van afgesproken taken;
 • En tegelijk samenwerken in een team;
 • Helder schriftelijk en mondeling rapporteren.

De medewerker is bereid zich, indien nodig, op korte tijd in de problematiek van anderstaligen in het hoger onderwijs in te werken.

De medewerker beschikt over een talig of pedagogisch diploma, bij voorkeur van universitair niveau.

IV. Statuut en verloning

 • Contract van bepaalde duur van 1 januari tot 31 december 2007, met reele kans tot continuering in de toekomst.
 • 80 procent job: 30,4 uur per week (in de praktijk wordt 32 uur gewerkt, met 9,5 compensatiedagen op jaarbasis)
 • Verloning volgens barema L1 van PC 329

V. Procedure

Sollicitatiebrief met CV voor maandag 27 november 2006 sturen naar:

Huis van het Nederlands Brussel
t.a.v. Els Desle
Ph. de Champagnestraat 23
1000 Brussel

of naar: info@huisnederlandsbrussel.be

De eerste selectie gebeurt op basis van deze schriftelijke sollicitaties. Wie geselecteerd is, wordt uitgenodigd op een beslissend gesprek met de sollicitatiecommissie.

Het Huis van het Nederlands stimuleert diversiteit en gelijke kansen. Wij werven aan op basis van competenties, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht of handicap.

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 14 november 2006
From: Aagje Swinnen <a.swinnen@CGD.unimaas.nl
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061104.html
Subject: Vac: 0611.04: Vacature doctor-assistent bij de vakgroep Nederlandse literatuur, Universiteit Gent (deadline: di 28 november 2006)

=========================================================
Vacature Gent:
Vacature doctor-assistent bij de vakgroep Nederlandse literatuur, Universiteit Gent
=========================================================

Bij de Faculteit letteren en wijsbegeerte van de Universiteit Gent is volgend mandaat te begeven: het betreft een tijdelijke aanstelling voor een termijn van drie jaar die hernieuwbaar is.

LW10

Een betrekking van voltijds doctor-assistent bij de vakgroep Nederlandse literatuur (tel. 09-264 40 71) – salaris a 100 procent : min. EUR 29.069,73 – max. EUR 45.317,25 (thans uitbetaald a 140,02 %).

Profiel van de kandidaat:

 • diploma van doctor in de letterkunde of doctor in de taal- en letterkunde: Germaanse talen, Romaanse talen of Klassieke talen (aan de diplomavoorwaarden met voldaan zijn op datum van aanstelling);
 • een proefschrift op het gebied van de algemene en vergelijkende literatuurwetenschap;
 • publicaties in wetenschappelijke tijdschriften die een ruime verspreiding kennen en die een beroep doen op deskundigen voor de beoordeling van de ingezonden manuscripten;
 • mededelingen of voordrachten op wetenschappelijke conferenties strekken tot aanbeveling;
 • uitgesproken interesse hebben voor studentenbegeleiding in de academische en/of voortgezette academische opleidingen.

Inhoud van de functie:

 • verrichten van wetenschappelijk onderzoek in het domein van de algemene en vergelijkende literatuurwetenschap;
 • medewerking aan het onderwijs van de vakgroep;
 • medewerking aan de dienstverlening van de vakgroep;
 • minimum 70 procent van de tijd dient aan wetenschappelijk onderzoek besteed te worden.

De kandidaturen, met curriculum vitae, een afschrift van het vereist diploma en een overzicht van de behaalde studieresultaten (per jaar), moeten per aangetekend schrijven ingediend worden bij de Directie Personeel en Organisatie van de Universiteit Gent, Sint- Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent, uiterlijk op 28 november 2006.

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 november 2006
From: "Jerzy Koch" <jerzykoch@poczta.fm>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061105.html
Subject: Vac: 0611.05: Vacature Adam Mickiewicz Universiteit te Poznan (Polen): docent Nederlandse taalkunde (deadline: vr 15 december 2006)

=========================================================
Vacature Adam Mickiewicz Universiteit te Poznan Polen):
docent Nederlandse taalkunde (deadline: 15 december 2006)
=========================================================

Het Departement voor de Nederlandse en Afrikaanse Taal, Literatuur en Cultuur maakt deel uit van het Instituut voor Engelse Filologie aan de Adam Mickiewicz Universiteit te Poznan (Polen). Vanaf 1 oktober 2007 wordt aangevangen met de studie B.A. Nederlands. Per 1 oktober 2007 zoeken we een docent Nederlandse taalkunde.

Functie-eisen:

 • afgeronde studie Nederlandse taalkunde – de voorkeur wordt gegeven aan kandidaten die in het bezit zijn van een doctoraat of hun doctoraatsstudie afronden;
 • onderwijservaring en/of goede didactische vaardigheden;
 • belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek;
 • enthousiasme voor het vak;
 • goede sociale vaardigheden en bereidheid tot teamwork.

De vakken bestaan voornamelijk uit:

 • taalverwerving
 • inleiding in de taalkunde
 • beschrijvende (en later ook contrastieve) grammatica

De docent krijgt een contract voor 1 jaar aangeboden (vanaf 1 oktober 2007) dat aan het einde van het contractjaar mogelijk verlengd kan worden. De voorkeur wordt gegeven aan kandidaten die langer dan een jaar plannen te werken. De medewerker ontvangt een salaris (volgens de huidige barema’s geldig aan Poolse universiteiten); ziektekostenverzekering en andere voordelen zoals alle academici die aan de Adam Mickiewicz-Universiteit aangesteld zijn (bijv. 50 procent kortingskaart voor treinkaartjes).

De sollicitaties met uitgebreid curriculum vitae (inclusief werkervaring en twee aanbevelingen of referenties) tot 15 december 2006 sturen aan: Prof. Jerzy Koch: jerzykoch@ifa.amu.edu.pl. Voor eventuele vragen kunt u op hetzelfde adres terecht.

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 november 2007
From: Jerzy Koch <jerzykoch@poczta.fm>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061106.html
Subject: Rub: 0611.06: Hora est!: gepromoveerd: Julia Wysocka op 24 oktober jl. te Wroclaw

========================================================
Hora est!
Gepromoveerd: Julia Wysocka op 24 oktober jl. te Wroclaw
========================================================

Op 24 oktober behaalde Julia Wysocka met het proefschrift ‘Tekst als beeld. Relaties tussen literatuur en visuele kunsten in de romankunst van de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne Leroux (1922- 1989)’ de graad van doctor in de letteren aan de Universiteit van Wroclaw. Haar promotor was prof. dr. Jerzy Koch.

Julia Wysocka heeft zich in haar dissertatie ten doel gesteld het terrein waarop moderne literatuur en visuele kunsten elkaar ontmoeten te onderzoeken. Als studieobject dienden vier romans van de vooraanstaande Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne Leroux die tot de generatie ‘Sestig’ wordt gerekend. In de meeste gevallen werd tot nu toe de intelectuele lading van zijn prozawerken benadrukt terwijl de door de auteur toegepaste artiestieke strategieen minder vaak object van wetenschappelijke analyses werden. Julia Wysocka laat in haar proefschrift zien dat de gekozen boeken vanwege de visualiserende methode die Leroux gebruikt een specifieke leeshouding en onderzoekbenadering vereisen. Op grond van de geselecteerde theorieen en procedes die op het gebied van recente visual studies werden uitgewerkt en ook in de westerse traditie werden gehanteerd, bespreekt ze in vijf hoofdstukken de invloed van respectievelijk emblematiek, popkunst en filmkunst die in verscheidene niveaus van de verhaalstructuur zichtbaar zijn. Daarin wordt eveneens aandacht geschonken aan het onderscheid tussen ‘taal’ en ‘woord’ waarover een belangrijke discours in onze cultuur plaats vindt. De uitgebreide studie van de Poolse neerlandica plaatst veel facetten van Leroux’ oeuvre in een helder licht wat nieuwe perspectieven voor de verdere interpretatie van die Zuid-Afrikaanse schrijver opent.

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 november 2006
From: Uitgeverij Verloren <bestel@verloren.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061107.html
Subject: Med: 0611.07: 'Kind van de toekomst' van Dekker en Baggerman genomineerd voor de Prijs voor Wetenschap en Maatschappij

===================================================================
‘Kind van de toekomst’ genomineerd voor de Prijs voor Wetenschap en Maatschappij
===================================================================

Rudolf Dekker en Arianne Baggerman (EUR) zijn met hun boek ‘Kind van de toekomst’ genomineerd voor de Prijs voor Wetenschap en Maatschappij 2006. Dit boek is voorgekomen uit het egodocumentenonderzoek waaraan Rudolf Dekker al jarenlang werkt. Samen met Gert-Jan Johannes heeft hij de redactie gevoerd over de bij Uitgeverij Verloren verschenen reeks ‘Egodocumenten’. Een overzicht van de in deze reeks uitgegeven teksten is te vinden in de rubriek Diversen op de Nieuwspagina van de website van Uitgeverij Verloren. Zie: http://www.verloren.nl/artikel.php?artikel=15&PHPSESSID=5ea6087becdc 95acd64a8c4f4e7862e5.

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 14 november 2006
From: NOK via F. Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061108.html
Subject: Med: 0611.08: 'Donderdagen van de poezie' (in Antwerpen): seizoen 2006-2007

===========================================
Donderdagen van de poezie seizoen: 2006-2007
===========================================

Van november 2006 tot maart 2007 presenteert NOK vzw in samenwerking met Antwerpen Boekenstad en het Letterenhuis drie Antwerpse poezielezingen per maand.

Met dit initiatief wil de vereniging voor het tweede jaar op rij een opvolger in het leven roepen van de succesvolle Middagen van de Poezie. Vijf maanden lang worden op donderdag dichters geinterviewd en lezen zij voor uit eigen werk. De toegang is bijna overal vrij! In de Arenberg vragen we geld maar dat is symbolisch: dan kan je tenminste reserveren (een te grote stormloop het vorige seizoen) en je krijgt er nog een drankje bij ook!

In het Letterenhuis, de Permeke bibliotheek en in de Arenberg kan je ofwel ’s middags ofwel ’s avonds terecht voor poezie, elke eerste, tweede en derde donderdag van de maand (tot en met maart 2007). Zeg niet dat je het niet wist! In onze agenda sectie kan je alle data erop nalezen. Enkele namen van dichters: Bart Moeyaert, Erwin Mortier, Remco Campert, Ilja Pfeiffer … Doe eens een keer (iets) anders, en wip gewoon binnen.

Meer informatie: http://www.nok.be/

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 november 2006
From: Kantoor Poeziemarathon <passuit@xs4all.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061109.html
Subject: Med: 0611.09: Groningse Poeziemarathon, wo 24 en do 25 januari 2007

======================================
Poeziemarathon 24 en 25 januari 2007
======================================

Begonnen als de Groningse invulling van de Landelijke Gedichtendag is de Poeziemarathon inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere poeziefestivals in Nederland. In 2007 zal die Poeziemarathon plaatsvinden op woensdag 24 en donderdag 25 januari, op vele locaties in de stad Groningen.

Een aantal opmerkelijke programma-onderdelen lichten we er alvast uit:

De Gedignag

De opening van de Poeziemarathon. Een multidisciplinaire poezie- avond in de concertzaal van Vera. Met naast aandacht voor poezie ook muziek, dans en beeldende kunst. Vindt plaats op woensdagavond 24 januari en zal in elk geval optredens geven van Vitalski, The Lau en Carla Bogaards.

Herman Brood als dichter

Aansluitend bij de tentoonstelling in het Groninger Museum en de vele activiteiten rond Herman Brood zal de Poeziemarathon een minder bekend aspect van dit fenomeen centraal stellen: Herman Brood als dichter. Vier jonge Groninger dichters (Anneke Claus, Daniel Dee, Sieger M.G. en Jan Glas) zullen elk op hun eigen wijze een interpretatie geven van de poezie van Brood. Dit vindt plaats donderdag 24 januari om 15.30 in het Groninger Museum.

De Slotmanifestatie

De grote slotavond van de Poeziemarathon zal weer plaatsvinden in het Grand Theatre aan de Grote Markt in Groningen. Optredens zullen er zijn van onder meer: Remco Campert, Ilja Leonard Pfeijffer, Willem Thies (winnaar C. Buddingh’-prijs) en John Schoorl. Bovendien wordt er op gepaste wijze afscheid genomen van de huidige stadsdichter Ronald Ohlsen, waarna zijn opvolger door de wethouder van cultuur bekend zal worden gemaakt. Muziek is er deze avond van de Groninger singer/songwriter Harry Niehof. Dit alles op donderdagavond vanaf half negen.

En verder

De Poeziefiets: Beeldend kunstenaar Twannie heeft een installatie ontwerpen waarbij het publiek al fietsend een gedicht kan produceren. Deze poeziefiets zal op verschillende locaties in de stad opduiken. Dichtersportretten: bijna alle dichters van Groningen zijn door een groep beeldend kunstenaars geportretteerd. Deze schilderijen zullen een week lang in de stad te zien zijn.

En verder zullen boekhandels, uitgeverijen, de Openbare Bibliotheek, de Rijksuniversiteit Groningen,cafes, OOG-radio en verschillende andere instellingen hun eigen activiteiten tijdens de Poeziemarathon organiseren. Het resultaat is dan Groningen meer dan 24 uur in het teken van de Poezie zal staan.

Informatie

Nadere informatie over de Poeziemarathon via Anton Scheepstra,
passuit@xs4all.nl of +31 (0)50-5271332.
Stichting Poeziemarathon, Postbus 216, 9700 AE Groningen

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 14 november 2006
From: Letterkundig Museum, via F. Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061110.html
Subject: Ten: 0611.10: 'Helden in Beeld': tentoonstelling van illustraties uit kinderboeken, vanaf 24 november 2006 in het Letterkundig Museum te Den Haag

====================================================================
‘Helden in Beeld’: tentoonstelling van illustraties uit kinderboeken
====================================================================

Van Paulus de Boskabouter, Kikker en Dikkertje Dap tot Madelief, Pinkeltje en Pippi Langkous. In de tentoonstelling ‘Helden in Beeld’ zie je de originele tekeningen uit meer dan 250 kinderboeken. Er wordt werk getoond van beroemde Nederlandse illustratoren als J.H. Isings, Hans Borrebach, Marit Tornqvist, Rien Poortvliet en Rie Cramer.

De tentoonstelling is een feest van herkenning voor jong en oud. Want wie is nu Joop ter Heul vergeten of Jantje, die eens pruimen zag hangen? Kinderen ontdekken de schatten uit de jeugd van hun (groot)ouders en staan oog in oog met hun eigen helden. In sfeervolle hoekjes liggen ook de boeken met de beroemde illustraties klaar om gelezen te worden. Bezoekers zien tekenaars aan het werk en kunnen zelf aan de slag. Een speurtocht voert langs Sinterklazen en Kerstmannen, dieren, sprookjes en oer-Hollandse wintertaferelen.

Gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Helden in Beeld’ brengt het Letterkundig Museum ‘Dutch Treats’. Deze expositie, die eind 2005 in New York te zien was, toont het werk van veertien Nederlandse illustratoren onder wie Fiep Westendorp, Annemarie van Haeringen en Dick Bruna.

Publicatie

Bij de expositie ‘Helden in Beeld’ verschijnt een catalogus met een keur aan illustraties en een inleidend essay van kunsthistoricus Saskia de Bodt. Titel: ‘Helden in Beeld. Illustraties uit kinderboeken.’ Uitgever: Letterkundig Museum in samenwerking met Uitgeverij Bas Lubberhuizen. ISBN: 9059371429 Omvang: 96 pagina’s, prijs: EUR 17,95

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 november 2006
From: Jan Stuyck <Jan.Stuyck@stad.Antwerpen.be>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061111.html
Subject: Ten: 0611.11: Expo 'Verre horizonten. Schrijvers zonder grenzen', Antwerpen, t/m zo 31 december 2006

=================================================
Expo: Verre horizonten. Schrijvers zonder grenzen
=================================================

Expo in het Letterenhuis – 01.10 t/m 31.12.2006

Schrijvers verkennen grenzen tussen het eigen ik en de anderen, tussen werkelijkheid en illusie, tussen gisteren en vandaag. De expositie ‘Verre horizonten’ toont hoe schrijvers omgaan met grenzen tussen culturen, tussen talen, tussen volkeren, tussen landen, tussen mensen en hoe literatuur het blikveld verruimt. Hoe kijken schrijvers aan tegen de nieuwe omgeving waar ze in terecht komen? Verandert het verblijf elders hun kijk op hun eigen achtergrond? Op welke manier is het exil in hun literaire werk terug te vinden?

De expo zoomt in op een aantal auteurs die gedurende korte of langere tijd in verre of nabije buitenlanden woonden, zoals Paul van Ostaijen (1896-1928) die in Berlijn zijn dichtbundels ‘Bezette stad’ en ‘De feesten van angst en pijn’ schreef. Het verblijf in de Duitse hoofdstad is voor Van Ostaijen een cruciale periode in de ontwikkeling van zijn denken en zijn literaire werk. De bezoeker van de expo kan in briefwisseling tussen Paul van Ostaijen, Peter Baeyens, Oscar Jespers en Stan van Ostaijen het ontstaan van ‘Bezette stad’ volgen. Van de bundel ‘De feesten van angst en pijn’ worden een aantal pagina’s uit het bijzondere manuscript getoond. Ook andere brieven en foto’s uit deze boeiende periode worden geintegreerd.

Een kort verblijf in Parijs gaf Willem Elsschot (1882-1960) inspiratie voor zijn eerste roman, ‘Villa des Roses’. De tentoonstelling biedt de unieke gelegenheid om het typoscript van Elsschots eersteling te bekijken. Verder zien we hoe Ary Delen zich als een soort literair agent avant la lettre inzet voor de publicatie en de promotie van ‘Villa des Roses’.

Marnix Gijsen (1899-1984) – in het echte leven dr. Jan Albert Goris – verblijft in New York van 1940 tot 1964. Naast zijn drukke baan als vertegenwoordiger van Belgie, begon Gijsen in New York ook aan zijn carriere als romancier. ‘Het boek van Joachim van Babylon’ (1947), kon in Vlaanderen op een gemengd onthaal rekenen. Niet alleen als auteur werd Gijsen bekend in Vlaanderen. Na de Tweede Wereldoorlog verzorgde hij als ‘Stem uit Amerika’ een radiorubriek waarin hij zijn landgenoten vertelde over verschillende aspecten van het reilen en zeilen in de Verenigde Staten. In 1954 vertrekt Jef Geeraerts (þ1930) als bestuursambtenaar naar het toenmalige Belgisch Kongo. Zijn leven in de kolonie zal zijn schrijven sterk bepalen: in de literatuur zet hij zijn Afrikaanse avontuur af tegen de toenmalig dominante Westerse waarden en normen. De ophefmakende Kongo-romans komen in de expo ruim aan bod. Diverse manuscripten en typoscripten tonen hoe Geeraerts zijn kritische visie opbouwt. Originele speren, een amulet, boog, mes en nijlpaardtand zijn maar enkele van de voorwerpen uit Geeraerts’ prive-collectie die in de expo worden gepresenteerd.

Tom Lanoye (1958) maakt in 1994 de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika mee. Deze ervaring staat aan het begin van de bijzondere relatie die Lanoye ondertussen met het land heeft uitgebouwd. Zuid- Afrika is uitgegroeid tot het tweede thuisland van de auteur. Het Letterenhuis nodigde collega-auteur David van Reybrouck (1971) uit om een gesprek te voeren met Lanoye over Zuid-Afrika en Vlaanderen, over afstand en inspiratie, over schrijven hier en elders. Het resultaat wordt een documentaire die tijdens de tentoonstelling bekeken kan worden.

Praktisch:

Letterenhuis – Minderbroedersstraat 22 – 2000 Antwerpen
T: 03 222 93.20 – F: 03 222 93 21 – E: amvc.letterenhuis@stad.antwerpen.be – W: http://www.letterenhuis.be

Tentoonstelling: 1 oktober t/m 31 december 2006 – di t/m zo, 10-17 uur (tickets tot 16.30 uur) – gesloten op 1 en 2 november, 25 en 26 december
Toegang: EUR 4 (EUR 3 / gratis)
Rondleidingen door een museumgids: Letterenhuis (T: 03 222 93 20 – E: amvc.letterenhuis@stad.antwerpen.be) – 3 weken vooraf reserveren Groepsbezoek: reservatie nodig

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 15 november 2006
From: Koninklijke Bibliotheek via F. Petiet <f.petiet@uva.nl >
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061112.html
Subject: Web: 0611.12: Zeshonderd publicaties van en over Multatuli nu ook beschikbaar via internet

=====================================================
Multatuli-publicaties nu ook beschikbaar via internet
=====================================================

Het Geheugen van Nederland, Metamorfoze en het Multatuli Museum hebben de handen ineengeslagen. Vanaf 4 november zijn 600 publicaties van en over Multatuli online te zien op http://www.geheugenvannederland.nl, de digitale schatkamer van het Nederlands verleden.

Er is geen twijfel mogelijk: Multatuli is de grootste Nederlandse schrijver van de negentiende eeuw þ misschien zelfs wel onze grootste auteur aller tijden. Met zijn kritische Indie-roman ‘Max Havelaar’ verwierf hij wereldfaam, en veroverde hij, zo bleek onlangs, zelfs een felbegeerde plek in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Maar Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, was meer dan romanschrijver alleen. Hij produceerde in de loop van zijn leven ook talloze pamfletten, toneelstukken, gedichten en maatschappelijke verhandelingen. Douwes Dekker ontpopte zich bovendien als een waar romanticus, vrijmetselaar, wereldburger en onvermoeibare strijder tegen onrecht. Zijn ideeen hadden immense invloed op de laat-negentiende-eeuwse arbeiders- en vrouwenbewegingen.

Vanaf november 2006 zullen zo’n 600 brochures van en over de roemruchte Multatuli online beschikbaar worden gesteld. De documenten, in het bezit van het Multatuli Museum in Amsterdam, werden onlangs gedigitaliseerd met subsidie van Metamorfoze, het landelijke programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Op http://www.geheugenvannederland.nl kunnen de gedigitaliseerde publicaties van kaft tot kaft worden doorgebladerd. Te zien zijn onder meer afleveringen uit Multatuli’s beroemde ‘Ideen’, en schermutselingen op papier tussen de schrijver en zijn criticasters.

Bekijk de collectie nu op http://www.geheugenvannederland.nl/multatuli.

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: Wed, 15 Nov 2006 17:16:33 +0100
From: Gerard Kempen via <P.A.Coppen@let.ru.nl>,
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061113.html
Subject: Web: 0611.13: 'Levende piramides' van Van Ginneken opnieuw gepubliceerd op internet

===============================
Levende piramides gerestaureerd
===============================

In 1917 schreef Jac. van Ginneken zijn bekende “Roman van een kleuter”, waarin hij de structuur van kindertaalzinnen met “levende piramides” weergaf. Deze illustraties met bijbehorende tekst waren al eerder op het internet gezet door Gerard Kempen, maar ze zijn onlangs opgeknapt en opnieuw gepubliceerd. Ze staan nu op het volgende adres: www.gerardkempen.nl/pages/VanGinnekenPages/TitelVanGinneken.html

(14)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 15 november 2006
From: F.Petiet <f.petiet@uva.nl >
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061114.html
Subject: Lit: 0611.14: Pas verschenen: Nicoline van der Sijs, Jan Stroop en Fred Weerman (red). Wat iedereen moet weten van het Nederlands en waarom. (Amsterdam 2006)

==============
Pas verschenen
==============

Nicoline van der Sijs, Jan Stroop en Fred Weerman (red). Wat iedereen moet weten van het Nederlands en waarom. Amsterdam, Bert Bakker, 2006. [208] blz.; EUR 15,00; ISBN90-351-3083-9

Op vrijdagmiddag 3 november ontving dr. Marlies Philippa bij haar afscheid van de Universiteit van Amsterdam het aan haar opgedragen boek ‘Wat iedereen moet weten van het Nederlands en waarom’. Aan het einde van een zeer druk bezocht symposium ontving zij uit handen van een van de redacteuren, prof. dr. Fred Weerman, een bundel waarin 26 taalkundigen gezamenlijk een overzicht presenteren van inzichten en feiten waar iedereen weet van zou moeten hebben. ‘Een canon van de Nederlandse taal’, aldus de redacteuren ‘om misverstanden te voorkomen en beter gefundeerde opvattingen over allerlei zaken die met het Nederlands te maken hebben tenminste mogelijk te maken.’

(15)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 november 2006
From: Ans Castelein <info@inboekvorm.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061115.html
Subject: Lit: 0611.15: Pas verschenen: Jos Swanenberg. Houdoe! Taalgids Noord-Brabant. (2006)

==============
Pas verschenen
==============

Jos Swanenberg: Houdoe! Taalgids Noord-Brabant. In Boekvorm Uitgevers, 2006. [120] blz.; EUR 14,50; ISBN 90-77548-408.

Vanaf 16 november ligt de Noord-Brabantse taalgids ‘Houdoe!’ in de boekwinkel. In deze kleurrijke gids vindt u alles over de dialecten in Noord-Brabant: van liedteksten en spreekwoorden tot grammatica en een lijst met 100 bijzondere Noord-Brabantse woorden. De gids is geschreven door streektaalfunctionaris Jos Swanenberg.

Jos Swanenberg heeft ervoor gekozen de provincie Noord-Brabant in te delen in vier taalgebieden. Je kunt immers niet spreken van het Noord-Brabants – in het westen van de provincie zijn vaak heel andere dialectwoorden in gebruik dan in het oosten. En het dialect in Midden-Brabant klinkt weer heel anders dan dat van Land van Cuijk.

De onderscheiden gebieden zijn: Midden-Brabant, West-Brabant, Oost- Brabant, Land-van-Cuijk en Kranendonk – gebieden die in talig opzicht net zoveel met elkaar overeenkomen als van elkaar verschillen.

‘Houdoe!’ is een handzame en toegankelijke gids voor iedereen die geinteresseerd is in de dialecten van Noord-Brabant.

In ‘Houdoe!’ vindt u poezie, proza en portretten van personen als Pater Piet Heerkens, Jacques van Ginneken, Jan van Nassau en vele anderen die voor het Noord-Brabantse dialect van belang zijn geweest. Een lijst met honderd mooie woorden in deze bijzondere taal vormt het sluitstuk van ‘Houdoe! Taalgids Noord-Brabant’.

Auteur Jos Swanenberg (Gemert, 1968) is sinds 1995 als taalwetenschapper werkzaam aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 2004 is hij bovendien streektaalfunctionaris voor Noord- Brabant namens Stichting het Brabants. In het verleden werkte hij onder andere als redacteur aan het Woordenboek van de Brabantse Dialecten. Naast zijn wetenschappelijke activiteiten is Swanenberg redacteur van het tijdschrift ‘Brabants. Kwartaaluitgave over Brabantse taal, literatuur, muziek,dialect- en naamkunde’ en medewerker aan het Omroep Brabant-programma Brabant leeft. Verder geeft hij les aan de Seniorenacademie Brabant.

‘Houdoe! Taalgids Noord-Brabant’ is deel 4 in de serie taalgidsen van In Boekvorm Uitgevers. De eerder verschenen Drentse en Groningse gidsen werden begin 2006 genomineerd voor de ‘Dagblad van het Noorden Streektaalprijs’.

(16)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 10 november 2006
From: Tindemans, Yvonne <Y.Tindemans@sdu.nl>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061116.html
Subject: Lit: 0611.16: Pas verschenen: Nicoline van der Sijs. Calendarium van de Nederlandse taal. (Den Haag 2006)

==============
Pas verschenen
==============

Nicoline van der Sijs. Calendarium van de Nederlandse taal. Den Haag, Sdu Uitgevers, 2006. [344] blz.; EUR 25,95; ISBN 90-12-11737-2

Op 6 november 2006 ontving Nicoline van der Sijs, etymoloog en lexicograaf, de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen. Sdu Uitgevers feliciteert haar van harte met deze prestigieuze, driejaarlijkse prijs, die wordt toegekend aan wetenschappers die over hun vak publiceren op een voor een breed publiek toegankelijke wijze.

Speciaal om de toekenning van deze belangrijke prijs te vieren verschijnt een nieuwe titel van Nicoline van der Sijs: een prachtig uitgegeven Calendarium van de Nederlandse taal.

Hoe ontwikkelde het Nederlands zich in de twaalfde eeuw? En tijdens de Tachtigjarige Oorlog? Wat gebeurde er op taalgebied in uw geboortejaar? Wanneer is ‘Klein, klein kleuterke’ voor het eerst in druk verschenen?

Het antwoord op deze en duizenden andere vragen vindt u in dit calendarium: het eerste boek waarin de belangrijkste taalfeiten van het Nederlands in chronologische volgorde zijn samengebracht. Hierdoor worden tal van historische ontwikkelingen en verbanden duidelijk, zoals de opkomst van woordenboeken, spellinggidsen en grammatica’s, het debuut van platte volkstaal in de Nederlandse literatuur, en de invloed van maatschappelijke en technische veranderingen op onze taal. Door de brede opzet biedt dit boek niet alleen een chronologisch overzicht van het Nederlands, maar geeft het ook een cultuurhistorisch kader bij andere ontwikkelingen in het Nederlandse taalgebied, zoals de rederijkerstijd, de eerste aandacht voor straattaal aan het eind van de zeventiende eeuw, en de opkomst van Sinterklaas vanaf circa 1850.

Dit calendarium beschrijft de geschiedenis van het Nederlands, niet alleen in Nederland, maar ook in Zuid-Nederland (later Belgie) en de overzeese kolonien en rijksdelen. Ook het Fries en het Afrikaans komen aan bod.

Over de auteur: Nicoline van der Sijs staat te boek als een van de belangrijkste hedendaagse historisch-taalkundigen. http://www.nicolinevandersijs.nl/over.html

(17)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 november 2006
From: KANTL <agenda@kantl.be>
URL artikel: http://www.neder-l.nl/bulletin/2006/11/061117.html
Subject: Sym: 0611.17: Taal en Tongval - Symposium 'De systematische woordenboeken van de Zuid-Nederlandse dialecten: lexicale variatie als taaltheoretisch thema', Gent, vr 17 november 2006

====================================================================
Taal en Tongval – Symposium
De systematische woordenboeken van de Zuid-Nederlandse dialecten:
lexicale variatie als taaltheoretisch thema
====================================================================

Vrijdag 17 november 2006
Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningsstraat 18, 9000 Gent

Programma

13u30: ontvangst met koffie
14u00 – 14u45: Jacques Van Keymeulen && Magda Devos (Universiteit Gent): Recurrenties in lexicale dialectgeografische patronen
14u45 – 15u30: Joost Zwarts (Radboud Universiteit Nijmegen): Vogelnamen in Brabantse dialecten: Semantische kaarten en conceptuele structuren
15u30 – 15u50: koffie- en theepauze
15u50 – 16u35: Dirk Geeraerts && Dirk Speelman (Katholieke Universiteit Leuven): De structuur van lexicale onzekerheid
16u35 – 17u20: Folkert de Vriend, Roeland van Hout && Lou Boves (Radboud Universiteit Nijmegen): Data driven clustering van de gegevens uit het Woordenboek van de Brabantse Dialecten op basis van lexicale afstanden
17u20: Receptie

Voor meer informatie: http://www.kantl.be/main.php?page=agenda&sub=nov

(18)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0611.a --------------------------*