Neder-L, no. 9209.a

Subject:Neder-L, no. 9209.a
From:Ben Salemans <U216013@HNYKUN11>
Reply-To:Elektronische distributielijst voor de neerlandistiek <NEDER-L@HEARN>
Date:Tue, 8 Sep 92 10:20:49 MET
Content-Type:text/plain
                           *********************
*-------------------------- Neder-L, no. 9209.a --------------------------*
| Onderwerpen:                              |
| ===========                               |
| (1) Vra: 9209.01: Elektronische tijdschriften over/voor Humaniora    |
| (2) Rea: 9209.02: Inlichtingen over Usenet (nav Vra: 9208.06)      |
| (3) Rea: 9209.03: Eponiemen (reactie op Vra: 9208.09)          |
| (4) Vra: 9209.04: Informatie over vrijmetstelarij gewenst        |
|                                     |
| Neder-L 'mail'-tips:                          |
| ===================                           |
| Oude Neder-L berichten opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-berichten van juni '92 wordt gestuurd)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar neder-l@nic.surfnet.nl |
*--------------------------           --------------------------*
                           *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Date: Thu, 27 Aug 92 14:25 GMT+200
From: sh@maties.sun.ac.za
Subject: Vra: 9209.01: Elektronische tijdschriften over/voor Humaniora

Beste Ben, Neder-L-abonnees,

In de distributielijst voor neerlandistiek las ik over het bestaan van andere soortgelijke lijsten op het gebied van de humaniora. Kun je misschien een bericht maken waarover die lijsten informatie bieden, hoe je je erbij kunt aansluiten en hoeveel dat kost? (Onder humaniora versta ik taal- en letterkunde, geschiedenis en filosofie.)

Groeten:
Siegfried Huigen

Universiteit van Stellenbosch
Zuid-Afrika

Beste Siegfried,

Zoals je ziet heb ik je oorspronkelijk alleen aan mij gerichte mail naar Neder-L gestuurd. Geen bezwaren, hoop ik. Hopelijk willen Neder-L-abonnees hier hun favoriete elektronische humaniora-tijdschriften noemen of bekend maken. In het volgende bericht vind je wellicht al iets van je gading.

Groet van Ben.

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Date: Mon, 31 Aug 92 08:16 MET
From: Jaap Akkerhuis jaap@research.att.com
Subject: Rea: 9209.02: Inlichtingen over Usenet (nav Vra: 9208.06)

In Vra: 9208.06 wordt mij het volgende gevraagd:

2. Jaap, wil jij of iemand anders a.u.b. de Neder-L-abonnees wat meer vertellen over “soc.culture.netherlands”?

Er is geen autoriteit om deze vraag officieel te beantwoorden, maar ik zal het proberen, zo goed als ik kan. Vanwege het late uur, de weinige tijd en de uiterst slechte telefoonlijn die ik op dit moment heb ben ik bang dat er wat onduidelijkheden (en spelfouten) zullen insluipen. Maar als ik het nu niet doe komt er nooit wat van.

The term ”soc.culture.netherlands” is een aanplakbord op ”Usenet”. Usenet is een wereldwijd netwerk wat ouder is dan BITNET (Because It Is There NET) en verbindt op dit moment zo’n 50.000 verschillende computers en dus een veelvoud aantal gebruikers. De schattingen lopen vanaf 100.000 tot een paar miljoen. Dit hangt af van hoe strikt je definitie is van wat usenet is. Een definitie is: usenet is dat netwerk dat in ieder geval de berichten van net.announce bevat. En dat beperkt dan meteen het netwerk tot ”bulletin boards”, maar er zijn ook een flink aantal installaties die niet de bulletin boards ontvangen maar wel dezelfde mechanisnmes gebruiken om electronische post te versturen. Ook zijn er gedeeltes vam het net die alleen maar ontvangen en nooit wat wegsturen. De CIA en FBI doen dat bijvoorbeeld. Het medium waarover de hele handel werkt bepaald niet het netwerk. BITNET sites (en dus ook neder-l op surfnet) vereisen specifieke protocols. Usenet daarentegen gebruikt veelal niet aleen UUCP (een Unix to Unix Copy Protocol) als een ”storage and forward” protocol over gewone telefoonlijnen maar verder ook alles wat maar beschikbaar is. Zo kreeg ik zojuist een mail uit Sydney, welke, voorzover ik kon nagaan via UUPAS protocols naar mijn machine van een gateway kwam, vandaar via TCP/IP van een site ergens in Autralie, en waarschijnlijk via SUN-net (een australies protocol) van een andere gateway kwam. Voor Usenet maakt dat verder weinig uit. Het was alleen maar een antwoord op een briefje dat ik daar een paar uur daarvoor had weggestuurd. De eerste installatie die een Usenet verbinding had (en later via SARA ook een BITNET connectie) was het CWI in Amsterdam. Dat was lang voordat BITNET en SURFNET bestond. Hoewel het bewees dat wereldwijd netwerken levensvatbaar waren, was het nooit serieus genomen omdat het voornamelijk gerund werd door mensen, die, wars van officiele kanalen, gewoon de problemen probeerden op te lossen voordat de diverse commisies en advies bureaus daar ellenlange rapporten en rekeningen over presenteerden.

Kortom, het resultaat is dat bepaalde groepen op het net een tamelijk anarchistiche sfeer uitstralen. Er zijn natuurlijk de serieuze groepen die zich bezig houden met risico analyse van automatisering in het algemeen, het bouwen van compilers, computers, biotechnologisch onderzoek. Ook was het een van de media waarover Jeltsin z’n boodschappen stuurde gedurende de russische coup vorig jaar.

De hele opbouw van nieuws groepen (bulletin boards dus) is hierarchies. De soc.culture hierarchy heeft subgroepen die specifieke ”culturele” onderwerpen tot discussie hebben. Het juiste aantal weet ik niet, maar er is (s.n staat voor soc.culture) s.n.celtic, s.n.spanish, s.n.indian (echte, niet de amerikaanse) etc. Er is zelfs s.n.usa, hoewel veel mensen zich afvragen wat usa met culture te maken heeft. (What is the difference between Texas and yogurt? Yogurt has some culture.) En daar is dus ook s.c.n (oftewel soc.culture.netherlands). Dat is een verzamelplaats aan het worden van ”nederlanders in de vreemde”. Men (van Japan, Sweden, New Jersey tot Australie) praat er vrolijk van langs over zaken als:

wat noemt men boerenkool? (In USA: KALE) en waar is het te krijgen? (Alweer in USA: Hier wordt het beschouwd als minderwaardig. Als je er niet tegenopziet om in wijken te komen waar taxichauffeurs je niet naar toe willen rijden, ligt het in de lokale supermarkten).

Bier: american beer is like making love in a canoe.

Verder geeft iemand vanuit nederland regelmatig de voetbaluitslagen door (2de divisie of zo) en stuurt iemand in/vanuit Nijmegen de wekelijkse column van Rik Zaal (met toestemming van de Volkskrant) op het net. Ook komen er regelmatig opmerkingen van amerikanen die van nederlandse afkomst zijn en die een rudimentaire nederlandse woordenschat hebben en graag meer willen weten over nederland. In het algemeen is de voertaal nederlands, hoewel engels dus ook wel gebruikt wordt (overigens heb ik ook zweeds en japans gezien).

Vragen over Nederlands taalgebruik komen ook regelmatig op. Aangezien ik dacht dat neerlandici mischien daarop commentaar konden geven had ik de discussie over angstschreeuw etc. maar eens naar neder-l gestuurd.

De algemene sfeer is nogal informeel en er is geen centrale redacteur zoals op de neder-l distributie lijst. Vele distributie lijsten die over BITNET verstuurd worden, worden vaak ook verspreid via Usenet (en andersom). De informatie op s.c.n is waarschijnlijk niet interessant genoeg om direct naar neder-l te sturen, maar ik denk dat het misschien interessant kan zijn voor de s.c.n lezers om berichten van neder-l te lezen.

jaap

PS. Over netwerken.

Voor mensen die meer over Usenet en netwerken (niet zozeer technisch maar wel hoe ze gebruikt worden) in het algemeen willen weten raad ik als literatuur aan: “The Matrix: Computer Networks and Conferencing Systems Worldwide” door John Quarterman. De laatste keer dat ik in Scheltema in Amsterdam was hadden ze het daar liggen.

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Date: Thu, 03 Sep 92 18:50
From: Anna.Belsems@afacul.kun.nl
Subject: Rea: 9209.03: Eponiemen (reactie op Vra: 9208.09)

Beste Peter-Arno,

Ik kan je niet helpen bij je speurtocht naar de oorsprong van het waarschijnlijke eponiem ‘inbussleutel’. Ik sleutel vaak aan mijn Harley met dit handige werktuig. Ik dacht, totdat ik jouw bericht las, dat ‘inbussleutel’ iets te maken had met de ‘bus’-vorm daarvan: de bus die in een losse schroefkop past, die op zijn beurt weer om een moer past. Ik vermoed nu op basis van jouw bericht dat deze volksetymologische verklaring verworpen moet worden. Ik schrijf ‘inbussleutel’ overigens bewust niet met een hoofdletter I, omdat ik eponiemen waarachter je niet direct een persoonsnaam vermoed het mooist vind (je schrijft ook niet ‘Bintje’; ‘Masochisme’).

Omdat jij blijkbaar geinteresseerd bent in eponiemen, wil ik je attenderen op een niet zo lang geleden verschenen (woorden)boekje daarover. Ik heb het nog niet kunnen vinden in de UB –het boekje zal wel niet ‘kostendekkend’ zijn. Je kent het waarschijnlijk al, maar voor alle zekerheid:

 • Sanders, Ewoud. Eponiemen woordenboek. Woorden die teruggaan op historische personen. Nijgh & Ditmar [geen plaatsvermelding], 1990. NUGI 943 / ISBN 90-236-7918-0.

Ik spreek hier bewust van boekJE omdat niet alle eponimische (?) uitdrukkingen of woorden er in vermeld worden, zoals de auteur zelf ook aangeeft (de ‘kop van Jut’ staat er bijv. niet in). Verwacht dus geen zwaar naslagwerk. Maar ca. 600 eponiemen zijn in elk geval opgenomen. Alleraardigst. Een greep: ‘algoritme’, ‘baud’, ‘bakeliet’, ‘begijn’, ‘boycot’, ‘bintje’, ‘flikje’, ‘grog’, ‘guppy’, ‘jumbo’, ‘masochisme’ –als je daar een kick van krijgt, noemt Sanders je pervers–, ‘nicotine’, ‘pekelen’. De omschrijvingen van Sanders zijn in elk geval zeer lezenswaardig. Op zijn minst een leuk verjaardagscadeau/kado (prijs: fl. 29,95).

Ik vermoed overigens dat ‘Eponiemen woordenboek’ aaneen moet worden geschreven.

Groet,

Anne Belsems

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Date: Thu, 03 Sept 1992 20:03
From: u216013@HNYKUN11.BITNET (= Ben Salemans)
Subject: Vra: 9209.04: Informatie over vrijmetstelarij gewenst

Beste Neder-L-abonnees,

Ik zou graag iets meer willen weten over ‘vrijmetselarij’.

Kent iemand een goed introducerend boek over de (historische) ach- tergronden en gebruiken van de vrijmetselarij? Is vrijmetselarij per definitie illegaal, ‘maffioos’? Hoeveel ‘loges’ zijn/waren er in Nederland en Belgie? Hoe kun je lid van een loge worden? Is er bijv. in Nijmegen een loge?

Groet,

Ben Salemans

-Einde-------------------- Neder-L, no. 9209.a --------------------------