Lichtpuntjes van het Nederlands

Lichtpuntjes van het Nederlands

Nu de dagen zo donker zijn en het coronavirus onze fysieke mogelijkheden tot ontmoeting en uitwisseling ernstig beperkt, trakteert de 40-jarige Taalunie alle Nederlandstaligen in de wereld op 10 online lunchlezingen over het Nederlands van een half uur.

De sprekers zijn neerlandici die verbonden zijn aan universiteiten binnen en buiten het taalgebied en die elk iets over hun eigen onderzoek en expertise zullen komen vertellen voor een breder publiek. Hiermee wil de Taalunie de neerlandistiek in haar volle breedte in de schijnwerpers stellen als boeiende en bloeiende wereldwijde wetenschappelijke discipline die onze volle aandacht verdient.

De webinars vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag van de eerste drie weken van december en duren steeds een half uur; ze worden uitgezonden via YouTube (de link volgt), waar ze ook later kunnen worden teruggekeken. De presentatie is in handen van Marc van Oostendorp (Meertens Instituut / Radboud Universiteit).

De lezingen zijn allemaal hier te volgen.

Programma

Dinsdag 1 december 2020 – 12u30
Kila van der Starre MA (Universiteit Utrecht): Poëzie buiten het boek

Woensdag 2 december 2020 – 12u30
Dr. Jan Rock (Universiteit van Amsterdam): Lezen is geen erfgoed

Donderdag 3 december 2020 – 12u30
Prof. dr. Orsolya Réthelyi (Eötvös Loránd Universiteit Boedapest):Riskante relaties in de Koude Oorlog: Nederlandse literatuur van buitenaf bekeken

Dinsdag 8 december 2020 – 12u30
Dr. Wyke Stommel (Radboud Universiteit Nijmegen): “Zijn de wondjes goed genezen?” Communicatie in de spreekkamer versus een videoverbinding

Woensdag 9 december 2020 – 12u30
Dr. Anne-Sophie Ghyselen (Universiteit Gent): Het einde nabij? Over de toekomst van het Standaardnederlands in Vlaanderen

Donderdag 10 december 2020 – 12u30
Dr. Freek Van de Velde (KU Leuven): Mannentaal en vrouwentaal: een evolutionaire blik

Dinsdag 15 december 2020 – 12u30
Sita Doerga Misier, MA (Anton de Kom Universiteit, Paramaribo): Wint het Nederlands steeds meer terrein bij jongeren in Suriname?

Woensdag 16 december 2020 – 12u30
Prof. dr. Jelica Novakovic (IVN / Belgrado): De sexappeal van het Nederlands


Donderdag 17 december 2020 – 12u30
Dr. Ninke Stukker (Rijksuniversiteit Groningen): Verhalen in stijl

Donderdag 17 december 2020 – 14u00
Prof. Dr. Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen): De verloren boeken. Een schatting van de verloren Middelnederlandse ridderromans met methodes uit de ecodiversiteit.