Studenten Nederlands slaan de vertaalslag in online webinar ‘Een boekje open’ op 29 januari

Wie denkt dat je met een studie Nederlands alleen leraar kunt worden, heeft het mis. Studenten van de master Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit van Amsterdam organiseren de online webinar ‘Een boekje open’ op 29 januari van 16.00 tot 17.00 uur. In deze webinar laten de studenten zien hoe veelzijdig de neerlandistiek is. Geïnteresseerden kunnen het evenement gratis en geheel vrijblijvend bijwonen via Zoom.

In een maand tijd hebben zes studenten een onderzoek bedacht en uitgevoerd voor een (fictionele) opdrachtgever. De webinar laat niet alleen de onderzoeksresultaten en de vertaalslag naar de praktijk zien, maar ook welke uiteenlopende mogelijkheden het vak Nederlands biedt.

Welke thema’s uit de historische en moderne letterkunde, de taalkunde en taalbeheersing komen aan bod?

  • Gijs Beets bespreekt zijn kritiek op literaire kritiek. Hij houdt een pleidooi voor een kritiek die de lezer zijn eigen directe gevoelsmatige band met het besproken werk laat ervaren.
  • Baran Doğan presenteert zijn literaire wandeling langs verschillende locaties in Amsterdam waar Bredero’s De Spaanse Brabander zich afspeelt en brengt hiermee de klucht tot leven voor middelbare scholieren.
  • Linda Kok verdiept zich in het gebruik van jargon op de werkvloer. Zij presenteert een onderdeel uit haar commerciële schrijftrainingen waarin zij adviezen geeft hoe effectief met jargon en de waardering daarvan op de werkvloer om te gaan.
  • Marco Krijthe bespreekt hoe de gemeente Haarlemmermeer het beste kan communiceren met statushouders. De verantwoordelijkheid voor de integratie van statushouders verschuift door de nieuwe Wet inburgering per 1 januari 2022 van het Rijk naar de gemeente.
  • Janne de Mol van Otterloo belicht  het proces van canonisering in een korte kennisclip voor scholieren. Ze illustreert dit proces aan de hand van de wisselende populariteit die Louis Couperus na zijn dood genoten heeft.
  • Jorieke van der Wal presenteert haar podcast waarin zij aan de hand van De Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart laat zien hoe oude teksten nog belangwekkend zijn in de huidige samenleving.                                                                       

Belangstelling? Het gratis webinar wordt gehouden op vrijdag 29 januari van 16.00 – 17.00 uur. Aanmelden via eenboekjeopen@gmail.com. Voorafgaand aan het online evenement ontvangt u de Zoomlink.