Online Bommellezing ‘Marten Toonder en de dieren’

Zo lang de lockdown voortduurt, gaat neerlandicus Klaas Driebergen nog maar even door met het organiseren van online Bommellezingen. De eerstvolgende is op dinsdagavond 26 januari, samen met een andere Toonderkenner, Dick de Boer. De heren spreken over dieren in het oeuvre van Marten Toonder.

Olivier B. Bommel, Tom Poes, markies de Canteclaer, commissaris Bulle Bas en Wammes Waggel: het zijn allemaal dieren. Dieren spelen in het oeuvre van Marten Toonder een belangrijke rol. En niet alleen in de Bommelverhalen, maar ook in andere strips van Toonder zoals Thijs IJs en Panda. Ook maakte Toonder rond 1950 twee reeksen politieke dierencartoons voor Elseviers Weekblad en Haagse Post, waarmee hij de toenmalige actualiteit becommentarieerde. Daarmee sloot hij aan bij een veel oudere traditie van spotprenten met dieren.

Waarom gebruikte Toonder eigenlijk dieren in zijn verhalen? Wat voor soorten dieren gebruikte hij? En hoe zit het met de menselijke personages die ook in zijn verhalen optreden?

Dick de Boer en Klaas Driebergen stelden samen het boek Het leven der dieren (2019) samen, waarin Toonders dierencartoons zijn verzameld. In deze online lezing nemen zij je graag mee naar de bonte dierenwereld van Marten Toonder. Ze plaatsen daarbij genoemde dierencartoons in de geschiedenis van de dierencartoons en in de context van Toonders gehele oeuvre.

Je kunt deze lezing tegen betaling van een kleine bijdrage gewoon thuis volgen via je eigen pc, laptop of tablet. Deelname vereist geen specifieke software, het webinar wordt geopend in je internetbrowser.

Klik hier voor meer informatie en opgave.