Morgen het Taalgala: hier zijn de kandidaten!

Door Marc van Oostendorp

Morgen is de Grote Taaldag – voor het eerst in de roemruchte geschiedenis van die dag helemaal online. Ik mag aan het eind het Taalgala presenteren, waar de AVT/Anéla-prijs voor het beste taalkundige proefschrift van het afgelopen jaar en de LOT-prijs voor het beste wetenschapscommunicatie-idee worden uitgereikt. De afgelopen week sprak ik alle kandidaten voor die prijzen. Hier zijn de filmpjes!

Dissertatie-prijs (alfabetische volgorde):

1. Eveline Boers, met haar proefschrift Learning To Use Space, over de problemen die sprekers van gesproken talen ontmoeten als ze een gebarentaal leren. In dit filmpje vertelt ze over haar onderzoek. Van dit filmpje zijn twee versies. In Nederlandse Gebarentaal:

En in het Nederlands:

2. Imme Lammertink, met haar proefschrift Detecting Patterns, over de vraag of kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis specifieke problemen hebben met statistisch leren.

3. Véronique Verhagen, , met haar proefschrift Illuminating Variation, over variatie tussen sprekers en in het taalgebruik van een individuele spreker waar het gaat om vaste combinaties in taal.

Populariseringsprijs (alfabetische volgorde)

1. Imme Lammertink doet onderzoek bij Kentalis naar taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Als zij de LOT Populariseringsprijs wint, wil ze het geld gebruiken om een stripboek te maken voor klasgenoten van kinderen met een TOS

2. Een team onderzoekers van het Project MIND onderzoekt meertaligheid voor jonge kinderen. Als zij de LOT Populariseringsprijs winnen, willen ze het geld besteden om een Toolbox te maken met informatie over meertaligheid.