kinderachtig / kinderlijk

Verwarwoordenboek vervolg (202)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

kinderachtig / kinderlijk                

De woorden verschillen in betekenis en gevoelswaarde.

kinderachtig             zoals van een kind: onaanvaardbaar bij een volwassene, niet flink, flauw

Doe niet zo kinderachtig, en ruim gewoon even die rotzooi op.

kinderlijk                  zoals van een kind: eenvoudig, oprecht, onschuldig, vol vertrouwen, argeloos 

Mijn vader heeft altijd heel kinderlijk van mijn moeder gehouden, hij zag haar tekortkomingen niet.

Het is verleidelijk om kinderachtig te zien als de negatieve variant van kinderlijk. Maar zo duidelijk is het niet. Kinderachtig kan ook ‘gering’ betekenen, zoals in: 400 euro voor een lezing van een half uur is geen kinderachtig bedrag. En kinderlijk kun je ook negatief gebruiken in de betekenis ‘niet passend bij een volwassene’ zoals in: Hij levert nog steeds op een kinderlijke manier commentaar op opvallende mensen. Onze taal! Al die nuances! Van kinds af aan heb ik in kinderlijke verwondering steeds beter leren zien dat de mogelijkheden van taal bepaald niet kinderachtig zijn. En ik hoop daarmee door te gaan tot ik kinds word.

Afbeelding van Dadion Gomez via Pixabay