Imme Lammertink wint AVT/Anéla-dissertatieprijs; Project MIND de LOT Populariseringsprijs

Prijzen voor onderzoek naar taalontwikkelstoornissen en meertaligheid op de kinderopvang

(Persbericht organisatoren Grote Taaldag)

De AVT/Anéla-dissertatieprijs voor het best taalkundige proefschrift van het afgelopen jaar is gewonnen door Imme Lammertink voor haar proefschrift over de vraag welke leerproblemen kinderen met een Taalontwikkelstoornis (TOS) precies hebben. De LOT-prijs voor het beste wetenschapscommunicatieproject op het gebied van de taalwetenschap is gewonnen door de onderzoekers van het Amsterdamse project MIND voor hun plan om een ‘toolbox meertaligheid’ te maken die pedagogisch medewerkers in staat stellen beter met meertalige kinderen in de kinderopvang om te gaan. De genomineerden voor beide uitgereikte prijzen leggen hier meer uit over hun idee of proefschrift.

Dit jaar viel Imme Lammertink in de prijzen met haar proefschrift Detecting Patterns dat gaat over de vraag of kinderen met een TOS specifieke problemen hebben met statistisch leren, dat wil zeggen of zij het moeilijker vinden om terugkerende patronen te herkennen. Het bleek dat kinderen dat inderdaad wel lastig vonden om in zinnen regelmatigheden, zoals woorden die aan het eind van elke zin kwamen te staan, te ontdekken, maar dat zulke problemen zich niet voordeden als ze visuele patronen moesten ontdekken. De Anéla/AVT dissertatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste taalkundig proefschrift dat het afgelopen jaar aan een Nederlandse universiteit is verdedigd.

De onderzoekers van het project MIND willen met het geld dat zij krijgen in samenwerking met allerlei kinderopvangorganisaties recente wetenschappelijke inzichten over meertaligheid bij jonge kinderen in de vorm van teksten en video’s ter beschikking stellen aan pedagogische medewerkers van de kinderopvang. De LOT populariseringsprijs is de taalkundige tegenhanger van het Beste Idee van Nederland en gaat naar een project dat taalkundige expertise wil inzetten voor de samenleving.

De prijzen werden uitgereikt aan het eind van de goedbezocht online editie van de jaarlijkse Grote Taaldag, de jaarlijkse conferentie van de drie grote taalkundige organisaties die Nederland rijk is: Anéla (de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap), AVT (de Nederlandse Vereniging voor Algemene Taalwetenschap) en LOT (de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap). Met om en nabij de 250 deelnemers is het mogelijk zelfs de best bezochte editie ooit!

Taal zit overal en dat bewezen de presentaties die gaan van het verhogen van interactie in online onderwijs tot de uitgave van de nieuwe Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS), de effecten van het 22q11.2 deletie syndroom en de toepassing van de laatste taalkundige inzichten op het Kipsigis, een taal gesproken in Kenia. Veel van de presentaties hebben ook een filmpje dat je online kan terugkijken (korte samenvattingen en bij veel praatje ook powerpointpresentaties en filmpjes vind je via deze link).