De Top 40 van de Gouden Eeuw op cd en als nieuw liedboek: steun de crowdfundingsactie

Gerard van Honthorst, Het concert, ca. 1626–1630, olieverf op doek, 168cm × 202cm. Galleria Borghese, Rome.

Al een aantal maanden verschijnt elke week een nummer uit de Top 40 van de Gouden Eeuw op Neerlandistiek. We zijn al bij nummer 16. Dat is mooi, maar we willen meer! Hoe schitterend zou het zijn als iedereen kan genieten van de muziek, maar ook dat wie dat wil zelf kan meezingen? Om die reden werken we nu aan opnames van de Top 40 en de uitgave van een nieuw liedboek.

Het Project

Voor de Top 40 van de Gouden Eeuw hebben we de veertig populairste melodieën uit de Nederlandse Liederenbank geselecteerd, die destijds in het Nederlandse taalgebied het meest gebruikt zijn. Bij deze melodieën hebben we mooie, ontroerende en verrassende liedteksten uit die tijd gezocht om Nederlandstaligen van nu in staat te stellen kennis te maken met de rijkdom van dit cultureel erfgoed. Iedereen kan nu met behulp van de muzieknotatie of de midi-files de liedjes leren zingen. En straks ook door naar de professionele zangvoorbeelden te luisteren. De zangeres, zangpedagoog en neerlandica, Margot Kalse, zal alle liederen inzingen.

Om de Top 40 van de Gouden Eeuw voor iedereen beschikbaar te maken, zijn we samen met het Leids Universiteits Fonds een crowdfundingscampagne gestart.

Help de Top 40 van de Gouden Eeuw tot leven te brengen

Om dit project te realiseren hebben we € 12.000 nodig. We zitten al op 47 %, maar we zijn er nog lang niet. Wilt u helpen? Doneer dan via steunleiden.nl van het Leids Universiteits Fonds. Ieder bedrag is welkom, al is het maar een Tientje voor de Top! Samen kunnen we een belangrijk aspect van de populaire cultuur uit de zestiende en zeventiende eeuw toegankelijk maken voor een hedendaags publiek en behouden we deze muziek voor volgende generaties. Op onze website kunt u meer over de geschiedenis van het lied in Nederland lezen, over de Top 40 in het bijzonder, en kunt u alle melodieën en liedteksten vinden.

Namens de Projectgroep Top 40 van de Gouden Eeuw willen we u bij voorbaat bedanken voor uw donatie.

Margot Kalse
Jos Leenes
Olga van Marion
Tim Vergeer
Kees de With