Online lezing ‘Grol en gloei’ – Toonder en de nonsens

Neerlandicus en Bommelkenner Klaas Driebergen organiseert momenteel een aantal ‘online Bommellezingen’. De eerstvolgende gaat over nonsenstaal en -poëzie bij Marten Toonder en vindt plaats op donderdagavond 7 januari aanstaande om 20:00 uur. Marten Toonder was bijzonder creatief met taal. Hij speelde niet alleen met taal, maar verzon ook nieuwe taal. Een aantal van door hem bedachte woorden en uitdrukkingen zijn gemeengoed geworden, tot in Van Dale aan toe.

In deze online Bommellezing zal Klaas een blik werpen op Toonders nonsenstaal. Nieuwgevonden woorden (neologismen) zijn te vinden in zijn Bommelverhalen, bijvoorbeeld in de taal van Kwetal, maar ook in zijn poëzie, die hij schreef op naam van de markies De Canteclaer. Bekend is Barlemanje: ‘’t Was grol en gloei / en slomig broei / in lure, slore stirren.’

Graag neemt Klaas je mee naar Toonders bizarre en komische taalwereld. We lezen zijn poëzie, en denken er met elkaar over na. Hoe onzinnig is het eigenlijk? Wilde Toonder er misschien toch iets mee zeggen? Hoe dacht hij over taal en betekenis? Deelname kost € 4,95. Inschrijven kan via deze pagina.

Klaas Driebergen is medesamensteller van Nu is de moen gevangen. Alle poëmen van Marten Toonder (2014).