‘Onder professoren’ met Yra van Dijk

In de Mare-podcast ‘Onder professoren’ interviewt Cees van den Boom hoogleraren van Universiteit Leiden die zich bezighouden met zaken die buiten de academische grenzen reiken. In de derde aflevering: Yra van Dijk.

Zij is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden en maakt zich zorgen over de enorme ontlezing onder jongeren. Volgens haar moet het vak Nederlands op middelbare scholen interessanter worden. Het gebrek aan inhoudelijke diepgang zet namelijk ook het voortbestaan van de opleiding Neerlandistiek onder druk.

‘Het vak is heel erg saai’, zegt Van Dijk. ‘Mijn dochter in vwo 6 weet alles van DNA, maar niets over hoe ze heeft leren spreken.’ Volgens haar is het nog niet te laat om het tij te keren. ‘Ik doe iedere dag mijn best om geen cultuurpessimist te zijn.’