Liefde: de Beatrijs

De KB staat in het teken van Liefde en vriendschap. Ed van der Vlist, Conservator middeleeuwse handschriften, bespreekt speciaal voor dit thema drie iconische werken uit de collectie van de KB. Dit is de tweede video uit het drieluik en gaat over de Beatrijs.

Eén van de mooiste Nederlandse boeken uit de veertiende eeuw is van Brabantse oorsprong. Het begint met een tekst van Jan van Boendale en eindigt met een dichtwerk van Jacob van Maerlant. Daartussenin schuilt een kort Mariamirakel op rijm. Dat gaat over de non Beatrijs, die haar klooster verlaat om met haar jeugdliefde te kunnen zijn. Naar die tekst, dat in geen enkel ander handschrift voorkomt, heet dit boek ‘de Beatrijs’.

Op de website van de KB is nog veel meer te lezen over de Beatrijs en kun je het digitaal doorbladeren.