Gijsbreght van Aemstel, de lockdown-editie

Nu spelen voor publiek rond de jaarwisseling verboden is, komt Theater Kwast op zondag 3 januari 2021 met een hoorspel-editie van de Gijsbreght van Aemstel live vanuit de oude Schouburgh. Om zo voor het vierde jaar op rij het nieuwe jaar te openen met Vondels beroemdste toneelstuk. Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het chique Hotel The Dylan. De afgelopen jaren heeft Theater Kwast op deze plek de Gijsbreght nieuw leven in geblazen. Met de Lockdown-editie wordt een gekoesterde theatertraditie voortgezet.

Juist nu wil Theater Kwast de traditie voortzetten. Ruim 380 jaar al trekt deze kaskraker van Joost van den Vondel volle zalen en spreekt het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en de Haarlemmers tot de verbeelding. Een treurspel dat generaties aan het denken heeft gezet over noodlot, voor- en tegenspoed en het kiezen tussen liefde en plicht, eigen of algemeen belang. Een stuk met een morele en artistieke boodschap, die met de benadering van Kwast die teruggaat op de 17e-eeuwse theaterpraktijk, niets aan zeggingskracht verloren heeft. Een benadering die het stuk interpreteert volgens de theatrale werkelijkheid waarvoor Vondel schreef. Geen klassiek toneel; maar een 17e-eeuws treurspel vol zang, actie en spektakel.

Theater Kwast & The Dylan

De samenwerking tussen hotel The Dylan en Theater Kwast zorgt voor een unieke entourage. In de hoorspelversie worden luisteraars vanaf deze bijzondere plek meegenomen door Vondels meesterwerk en is het stuk na 383 jaar thuis te beluisteren vanaf de plek waarvoor het geschreven is.

Livestream

Op zondag 3 januari 2021 is de Gijsbreght van Aemstel via een livestream te beluisteren. Na de première blijft het stuk twee weken online beschikbaar. Voor meer info zie www.theaterkwast.nl

Cast en meer informatie: www.theaterkwast.nl