Een sonnettenkransenkrans over bureaucratie en middenmanagement

Problemen, dingen, zooi en tribulaties is een krans van sonnettenkransen: 211 aan elkaar gekoppelde gedichten die met behulp van een Excell-sheet geschreven zijn. Een sonnettenkransenkrans is het kruispunt van poëzie en mathematiek. Het thema van deze sonnettenkransenkrans is bureaucratie, middenmanagament, stippen aan de horizon, scrummen, agile, hands-on-mentaliteit, targets en bottom-up-beslissingen en ander managementspeak. Het geheel is een romantisch terugverlangen naar de tijd dat je iedere ochtend naar kantoor moest.

Samensteller Bas Jongenelen: ‘In totaal hebben 35 dichters meegewerkt aan deze bundel. Samen zo’n sonnettenkransenkrans schrijven is ook echt teamwork. En nu lijk ik wel een manager – precies waar Problemen, dingen, zooi en tribulaties over gaat.’ Doordat er 35 dichters aan meegeschreven hebben is de bundel zeer divers geworden. Het bureaucratische thema wordt hierdoor van allerlei kanten belicht, meestal op humoristische wijze. Maar soms ook op een bittere manier, omdat een dichter persoonlijke ervaringen heeft verwerkt.

Jongenelen: ‘Problemen, dingen, zooi en tribulaties is het perfecte cadeau voor je zwager met een bullshit-baan. Of voor zo’n andere kantoorpik in je kennissenkring. Nog nooit is er voor hen zoveel identificatie mogelijk geweest met een literair werk.’

Problemen, dingen, zooi en tribulaties is via ISBN 9789464183184 voor € 22,50 te koop bij iedere boekwinkel (bijv. bij deze boekwinkel).