Tiecelijn 33. Jaarboek 13 van het Reynaertgenootschap

De komende week verschijnt Tiecelijn 33, het dertiende jaarboek van het Reynaertgenootschap. Het jaarboek is vanaf zondag 15 november integraal op www.reynaertgenootschap.be downloadbaar. De boekpresentatie is wegens corona helaas geannuleerd. De (kort lopende) tentoonstelling van de dertien vossencovers die Lies Van Gasse voor de dertien tot nu toe verschenen jaarboeken ontwierp, is te zien van 13 t/m 18 november in de bibliotheek in Sint-Niklaas, België.

De nieuwe Tiecelijn 33 is er een om duimen en vingers bij af te likken, 388 pagina’s lang. Frits van Oostrom opent en kondigt een nieuw Reynaertboek in 2023 aan, én hij diept ook nog een Reynaertbrief van Maartje Draak op. Paul Wackers presenteert een unieke Deense Reynaertdruk. Mark Nieuwenhuis gaat in op de middeleeuwse kijk op de merkwaardige en wonderlijke hyena. Wilt Idema vertaalde een dierenverhaal (met de vlieg en de mug in de hoofdrol) uit de Chinese literatuur. Rudi Malfliet publiceert twee bijdragen, een waarin hij een gewaagde/interessante stelling rond Madoc poneert; een andere handelt over ‘Botsaerts verbijstering’. Paul Thoen en Gilbert Tournoy vonden vossensporen in een vroeg-zestiende-eeuwse Latijnse tekst. Eveneens in Italië vond Jos Houtsma middeleeuwse vosseniconografie. Verder is er in Tiecelijn 33 fraai beeldend werk van Jozef de Beule, Karen Oger en Eline Janssens te bewonderen. Hans Rijns duikt in ‘De Fabeltjeskrant’ en ontdekt een vossig pamflet uit de tijd van Oliver Cromwell; Jan de Putter ontleedt de reynaerdieën van Menno ter Braak; Yvan de Maesschalck speurt naar vossen in het literaire werk van Kate Atkinson; en Rik van Daele blikt terug op VOSSEN van de Phoebus Foundation (2018). In een van de vele (o.a. van P. Bijl en Gert-Jan Van Dijk) boeiende recensies onthult Jef Janssens de echte namen van de fictieve personages uit de roman De zwarte koning van Mike Kestemont. Een van die figuren is Janssens zelf, die in het werk op p. 68 wordt vermoord. Yvan de Maesschalck bespreekt Lies van Gasses Een held. Lies, de huiskunstenaar van Tiecelijn, zorgde opnieuw voor een erg sprekende cover.

Dit jaarboek heeft iets van een afscheid. Rik van Daele brengt een in memoriam Marcel Ryssen (1927-2020), oud-voorzitter en medestichter van het Reynaertgenootschap, en verdiept zich in de geschiedenis van de Reynaertroute. In 2021 echter schakelt het Reynaertgenootschap over naar een nieuw format, Tiecelijn XS, en naar een nieuwe website (XL).

De papieren Tiecelijn 32 wordt vanaf 15 november 2020 gratis digitaal ter beschikking gesteld op www.reynaertgenootschap.be.

Tentoonstelling: Vossencovers. Beeldend werk van Lies Van Gasse voor Tiecelijn

vrij 13/11 tot en met wo 18/11/2020 – tijdens de openingsuren van de Bib (2de verdieping)

Lies Van Gasse is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze profileert zich met mengvormen van poëzie en beeld en publiceerde diverse dichtbundels en graphic poems (o.a. met Annemarie Estor en Peter Theunynck). Recent verscheen Een held. Gebaseerd op het verhaal van Heer Gawein en de Groene ridder. Sinds Tiecelijn 21. Jaarboek 1 van het Reynaertgenootschap in 2008 verscheen, pronkt het genootschap al dertien jaar met een kunstwerk op de cover van Tiecelijn. In deze fijne rondreizende tentoonstelling maken we kennis met het Reynaertoeuvre van een dubbeltalent dat ondertussen de Provinciale prijs voor poëzie van de provincie Oost-Vlaanderen en de Dirk Martensprijs (2016) op haar palmares mocht schrijven.  

Org. Reynaertgenootschap i.s.m. de Bib Sint-Niklaas.