opbergen / opruimen

Verwarwoordenboek vervolg (193)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

opbergen / opruimen          

De woorden verschillen in betekenis, maar er is een overlap.

opbergen                   op een daarvoor bestemde plaats leggen

  • Dit zijn van die handige onderschuiflaatjes om sokken etc. in op te bergen.

opruimen                   verwijderen, in orde brengen

  • Zullen we die oude troep nu eindelijk eens opruimen?
  • Nu is het jouw beurt om de tafel op te ruimen.

Eigenlijk is het wel logisch dat de woorden in sommige situaties door elkaar gebruikt kunnen worden. Als een kamer vol speelgoed ligt, kun je hetzelfde resultaat bereiken met Nu eerst het speelgoed opbergen en Nu eerst het speelgoed opruimen. Met opruimen maak je ruimte door iets te verwijderen van de plek waar het ligt en het te leggen op de daarvoor bestemde plek, opbergen. Maar er zijn andere situaties waarin het betekenisverschil wel degelijk een rol speelt: Bij onze jaarlijks zolderbeurt verschillen wij altijd over: bewaren of wegdoen, oftewel: opbergen of opruimen?

Afbeelding van AlkeMade via Pixabay