‘Alles zonder ethisch of aesthetisch gelul’

Brief in een tijdschrift gevonden (Epiloog)

(Over Het Boek Van Violet En Dood van Gerard Reve)

Door Nico Keuning

Op 7 september 1994 stuurt Gerard Reve vanuit Machelen een brief plus het zevende hoofdstuk van wat later Het Boek Van Violet En Dood zal heten naar Bert de Groot, uitgever van L.J. Veen. Op dat moment denkt Reve nog aan Zelf kamperen, als titel voor de roman. Een eerdere titel is afgevallen: ‘Sex In Bomen is wel romantisch en padvinderkundig, maar toch iets te agressief voor het positief-christelijke volksdeel.’ Een week later is hij aan hoofdstuk acht begonnen. ‘Wat een ellende allemaal!’ schrijft hij aan zijn uitgever en diens vrouw Netty: ‘Wisten jullie dat ook Jean-Luc zijn graf, na vier (4) jaren, spoorloos verdwenen is?’ Het is op dat moment in werkelijkheid pas ruim twee jaar geleden dat Jean-Luc werd begraven. ‘Ook zijn vader, eerst onder een sober houten kruis en nu gewoon weg, wat natuurlijk beter is dan later niet te vinden.’