Online tentoonstelling over het Nederlandse lied

Afgelopen voorjaar zou de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken’ feestelijk geopend worden in Huis van het Boek in Den Haag. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. De tentoonstelling is voorlopig uitgesteld, maar er is nu wel een onlineversie te zien. In dit online songbook blader je door de rijke geschiedenis van het Nederlandse lied.

Dj en kunstenaar Ruud de Wild maakte een keuze uit bijna zeven eeuwen liedcultuur in handschriften, liedboeken, lied- en muziekbladen. In zijn zoektocht werd hij begeleid door twee deskundigen: liedonderzoeker Martine de Bruin van het Meertens Instituut en gastconservator Garrelt Verhoeven. De online tentoonstelling begint met een handschrift van Hadewijch, geeft uitleg over Nederlandse liedjes die bij iedereen bekend zijn (Alle eendjes zwemmen in het water, Daar was laatst een meisje loos, het Wilhelmus) en laat nog veel meer handschriften zien. Maar De Wild gaat ook in gesprek met hedendaagse artiesten als Roxeanne Hazes, Typhoon en Merol, waarbij hij hun liederen in de traditie van het Nederlandse lied plaatst.

Meer lezen?

Naaste de tentoonstelling verscheen ook een boek, waarover een recensie te lezen is op Neerlandistiek, geschreven door Marc van Oostendorp.

In de nieuwsbrief van het Meertens Instituut verscheen eerder dit jaar een interview met Ruud de Wild over het boek en de tentoonstelling.

Foto: Ruud de Wld, door Monique Kooijmans