Nieuwe portretten in het Schrijverskabinet

Door Lieke van Deinsen en Ton van Strien

1560 euro. Dat is op een recente veiling betaald voor deze twee miniaturen uit het Panpoëticon Batavum. We schreven op deze plaats al vaker over de achttiende-eeuwse portrettenverzameling van schrijvers, dichters en geleerden uit de Nederlanden. Als geheel bestaat ze allang niet meer, maar van tijd tot tijd duiken er schilderijtjes op die er deel van uitmaakten. Afgelopen maand waren het er twee: op een Hilversumse veiling werden de beeltenissen aangeboden van Ysbrand Vincent (1641-1718) en Willem van der Pot (1704-1783). Inzet: 150 euro. Opbrengst, zoals gezegd: 1560 euro. En dat terwijl er met name op het portret van Vincent nauwelijks nog verf lijkt te zitten, maar dat is natuurlijk een lekenopmerking. Het is hoe dan ook goed om te weten dat moderne verzamelaars (we kennen de gelukkige niet, er waren diverse bieders) belangstelling hebben voor de restanten van deze unieke collectie uit de begintijd van de Nederlandse literatuurgeschiedschrijving.

Wie waren Ysbrand Vincent en Willem van der Pot? Voor het antwoord verwijzen we graag naar de site schrijverskabinet.nl. Die bevat inmiddels, sinds de site vier jaar geleden in de lucht ging, ruim 180 beknopte bio- en bibliografieën van destijds in `het Pan’ vereeuwigde Nederlandse auteurs, van wereldberoemde namen als Erasmus en Grotius tot bijna vergeten grootheden als deze twee. Graag grijpen wij deze recente vondst aan om vakgenoten en andere belangstellenden opnieuw uit te nodigen om een bijdrage te leveren over een van de Pan-auteurs die nog geen eigen lemma hebben. Zie verder: https://liekevandeinsen.wordpress.com/panpoeticon-batavum/ter-adoptie/.

We zijn over de helft, en het veilingresultaat laat wel zien dat de Pan-site met aandacht gevolgd wordt, niet alleen door neerlandici!