• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Word woordenschatgraver!

13 september 2020 door Roland de Bonth 1 Reactie

Fotograaf: Joop van Bilsen, Schatgraven in Egmond aan Zee (Nationaal Archief / CC0)
[bron: Wikimedia Commons]

Door Roland de Bonth

Elke woensdag bespreekt Ewoud Sanders in de NRC-rubriek ‘Woordhoek’ de herkomst van een woord dat in de actualiteit is. Het verbod om te knuffelen inspireerde hem in zijn column van 1 september 2020 op zoek te gaan naar de oorsprong van dat woord. Door de Dikke Van Dale kwam hij tot de opmerkelijke ontdekking dat knuffelen oorspronkelijk ‘ruw hanteren’ betekende, niet bepaald het tedere omhelzen dat we er nu mee aanduiden. Hoe deze vreemde betekenisverandering precies heeft plaatsgevonden, wordt volgens Sanders niet duidelijk verwoord in de door hem geraadpleegde vakliteratuur. 

Elke maand bespreken Hans Beelen en Nicoline van der Sijs in de Onze Taal-rubriek ‘Etymologie’ de herkomst van een woord dat in de actualiteit is. De sprinkhanen die sinds begin dit jaar grote delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië plagen, inspireerden hen in hun bijdrage aan het septembernummer op zoek te gaan naar de oorsprong van dat woord en naar de andere namen die aan dat springgrage insect zijn toegekend. Zo ontdekten zij onder meer dat in de oudste gedrukte Nederlandse bijbelvertaling uit 1477 niet wordt gesproken over sprink– maar over spelthanen, met een verwijzing naar de nu weer hippe graansoort.

Ik houd ervan om dergelijke stukken over etymologie te lezen. En het grote aantal populair-wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp laat zien dat ik hierin niet de enige ben. Speciaal voor kinderen verscheen onlangs nog het boek Waarom een zeemeermin geen zeemeerman heet, waarin vijftig heel gewone woorden met een ongewoon verhaal in de schijnwerpers worden gezet. Een boek waar ook volwassenen ongetwijfeld veel plezier aan kunnen beleven. 

Zelf onderzoek doen

Lezen over de herkomst van woorden is interessant, maar het verschaft nog meer genoegen als je zelf onderzoek doet naar woorden die jou opvallen en verwonderen. De vraag is hoe je zoiets aanpakt. Welke bronnen staan je ter beschikking? In deze bijdrage geef ik een aantal handvatten voor deze speurtocht. Daarbij beperk ik me tot de belangrijkste gratis online bronnen.

Etymologiebank

De aangewezen plaats om je onderzoek te beginnen is www.etymologiebank.nl. Hier vind je een grote verzameling van belangrijke etymologische publicaties over de Nederlandse woordenschat, onderverdeeld in Etymologische (standaard)werken, Uitleenwoordenboeken, Dateringen of neologismen en Overige werken. Met één druk op de knop vind je alle studies waarin het door jou gezochte woord wordt behandeld. Vooral het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (2003-2009) van M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs biedt een schat aan informatie en vaak ook verwijzingen naar (vak)literatuur waarin over dat woord is geschreven.

Historische woordenboeken 

Onder de zojuist genoemde categorie Overige werken vallen de vier grote historische woordenboeken van het Nederlands die het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) online heeft gezet: het Oudnederlands woordenboek (ONW), het Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW), het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) en het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Voor de meeste woorden zal vooral het laatste woordenboek uitkomst bieden. Het beschrijft namelijk de betekenis en de geschiedenis van honderdduizenden woorden uit het geschreven Nederlands van 1500 tot 1976. 

Delpher 

Door het raadplegen van bovengenoemde bronnen heb je waarschijnlijk al een aardige hoeveelheid gegevens over een woord bijeengesprokkeld. Maar deze informatie is over het algemeen vrij ‘technisch’ van aard: het oudste voorkomen, spellingvarianten, klankontwikkelingen en relaties met andere talen. Dit hangt uiteraard samen met de aard van en de beschikbare ruimte in (historische en etymologische) woordenboeken. 

Wil je nagaan hoe een woord daadwerkelijk gebruikt is, dan moet je zeker de historische krantendatabase van www.delpher.nl raadplegen. Zo kunnen liefhebbers van (het woord) frisdrank hun hart ophalen aan de prachtige advertentie in de Leeuwarder courant van 2 augustus 1956, op dit moment de oudste treffer in Delpher van dat woord.

Reclame voor frisdrank [bron: Delpher]

Houd er wel rekening mee dat niet alle gedigitaliseerde teksten handmatig gecorrigeerd zijn. Als je geïnteresseerd bent in de oosterse zelfverdedigingskunst karate tref je dat woord voor het eerst aan in de Oprechte Haerlemsche courant van 12 juni 1677, lang voordat deze krijgskunst vanuit Japan zijn intrede deed in Nederland. Het blijkt dan ook om een – nog niet gecorrigeerde – digitaliseringsfout te gaan: in het artikel staat op de aangegeven plaats komt een. 

DBNL & BNTL

Het verdient ook aanbeveling rond te neuzen in de DBNL. Je kunt daar naar woorden zoeken in teksten en de resultaten van die zoekopdracht worden in chronologische volgorde gepresenteerd. Als liefhebber van zelfstandige woorden die eindigen op het achtervoegsel –ette, heb ik met veel genoegen het artikel ‘Hoe vreemder hoe ‘schoner’’ van F.K.M. Mars over het woord wasserette gelezen, dat in de Nieuwe Taalgids(1966, p. 402-404) was gepubliceerd. Het stuk was een van de 106 zoekresultaten. Omdat de DBNL eveneens treffers uit literaire werken toont, kan het voor woordonderzoek handiger zijn om het woord ook op te zoeken in de BNTL, de Bibliografie van de Nederlandse taal- en literatuurwetenschap. Daar krijgen we weliswaar maar drie treffers, maar de eerste twee – waaronder het artikel van Mars – gaan wel specifiek over zelfbedieningswassalons. 

Voor de klas

Je kunt de bronnen die hier de revue gepasseerd zijn, uiteraard gebruiken om je eigen nieuwsgierigheid over een bepaald woord te bevredigen. Maar als docent kun je hiermee ook leerlingen uitdagen onderzoek te doen naar een woord dat hen aanspreekt en ze vervolgens de opdracht geven daarover een verslag of column te schrijven. Keuze te over. 

En waarom zou woordonderzoek niet een plaats kunnen krijgen binnen het vak onderzoek dat op veel middelbare scholen tegenwoordig aangeboden wordt? Vaak wordt dat vak gegeven door docenten uit de exacte hoek; dat lijkt mij een gemiste kans. Neerlandistiek laat zien dat neerlandici interessant en gedegen onderzoek doen, zowel fundamenteel als toegepast. Laat leerlingen daar al in het voortgezet/secundair onderwijs kennis mee maken. De Nederlandse taal in het algemeen en de Nederlandse woordenschat in het bijzonder biedt talloze aanknopingspunten om onderzoekend te leren. GoudDelphers en woordenschatgraverszijn pas echt rijke stinkerds. 

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel, Neerlandistiek voor de klas

Lees Interacties

Reacties

  1. dolfwagenaar zegt

    14 september 2020 om 09:15

    Leuk handig stukje, bedankt.
    Ik ben altijd van plan weer eens verder te gaan met mijn eerdere etymologisch speurwerk naar fantasiewezens uit (Nederlandse) sagen en mythen (zoals witte wieven en de boeman). Daarbij gebruikte ik vooral de WNT, maar ik had niet eerder gedacht om ook de DBNL en Delpher daarbij te gebruiken (sowieso benieuwd of dergelijke zaken ooit in kranten terecht zijn gekomen en op welke manier). Tijd om die hobby weer eens op te pakken!

    Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

E. du Perron • Reisverhaal

De ander, die dikwijls sprak over de dood,
roemde de natuur, doorzocht alle hoeken,
en ademde diep; de een las in boeken
gedachten van derden, zijn dagelijks brood.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

LEER DER PROPORTIËN

Het teentje maan dat gisteren te klein was
maar nu zo klein dat ik het op zijn plaats vind staan,
er is steeds minder nodig om het te bedekken,
steeds minder nodig om het te verstaan.

Bron: Het zinrijk, 1971

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

25 mei & 21 juni 2025: Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

25 mei & 21 juni 2025: Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

21 mei 2025

➔ Lees meer
21 juni 2025: J.H. Leopold-lezing

21 juni 2025: J.H. Leopold-lezing

19 mei 2025

➔ Lees meer
10 juni 2025: Lezingenmiddag Indische Letteren

10 juni 2025: Lezingenmiddag Indische Letteren

19 mei 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1903 Cornelis Stutterheim
1904 Leendert van Dis
sterfdag
2020 Hugo Ryckeboer
➔ Neerlandicikalender

Media

Van Hogwarts naar Zweinstein

Van Hogwarts naar Zweinstein

20 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Verschenen: Romanreuzen

Verschenen: Romanreuzen

15 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
25. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Néderlandisztika Napját

25. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Néderlandisztika Napját

15 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d