Vondel was een Vrouw!

Vondel, Bredero, Hooft: het zijn de grote namen van het vroegmodern theater én het zijn alléén maar mannen! En dat terwijl vrouwelijke auteurs successen vierden in de Amsterdamse schouwburg in de 17e & 18e eeuw, maar wie kent nog de blijspelen van Catharina Questiers of de tragedies van Lucretia van Merken of Juliana de Lannoy? Stuk voor stuk toneelschrijvers die door hun tijdgenoten werden gezien als de nieuwe ‘Vondels’ van het toneel, maar in de 19e eeuw geen plek kregen in de literaire canon. In 2020-2021 stoft Theater Kwast zoveel mogelijk van hun stukken eenmalig af. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel! 

Spaensche Heydin 

Op 14 juni 1644 gebeurde er iets unieks in de Amsterdamse Schouburgh op de Keizersgracht. Voor het eerst ooit verscheen er een stuk op de planken, dat geschreven was door een vrouw. Deze Nederlandse toneeldichteres beukte door het glazen plafond, maar haar naam is bij velen onbekend. Geen straten of pleinen zijn naar haar vernoemd. Geen grote toneelprijzen eren haar uitzonderlijke daad. Zelfs het portret dat haar man van haar maakte is onvindbaar. Hoog tijd voor herwaardering. Op 20 september trapt Kwast Vondel was een Vrouw daarom af met Spaensche heydin van Catharina Verwers.

In dit uitbundige blijspel raakt de edelman Don Jan zijn jachtgezelschap kwijt. Op dat moment komt de beeldschone Preciose in beeld. Don Jan is verloren…. er is echter één probleem: Preciose leidt met haar familie een zwervend bestaan en staat te boek als heydin. Met een zigeunerin mag Don Jan niet trouwen, maar is Preciose wel wat zij denkt te zijn? 

Online-monument 

Vanaf half november 2020 verschijnt in samenwerking met het influencersduo Goeie Ouwe Koeien een serie podcasts. In iedere aflevering wordt een vergeten schrijfster geïntroduceerd. Zo ontstaat een blijvend online-monument voor deze vrouwen van formaat. Op 10 september 2020 verschijnt de eerste podcast over Catharina Verwers -bij wijze van voorproefje- vast online. 

Vereniging Hendrick de Keyser 

Voor Vondel was een Vrouw is Theater Kwast een unieke samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser aangegaan. Alle stukken worden opgevoerd in monumentale panden uit de 17e en 18e eeuw, op plekken die vaak voor het publiek gesloten zijn. Op 20 september strijkt Theater Kwast neer in de prachtige barokke tuin achter het Amsterdamse Gemeenlandshuis uit 1727.  

VwV: Spaensch Heydin 

Wanneer: Zondag 20 september 2020, 15.30 uur (OPEN LUCHT) 

Waar: Gemeenlandshuis, Diemzeedijk 27, Amsterdam 

Entree: €20,-  

Reserveren via: www.theaterkwast.nl

Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl