In memoriam Hans Henk Ekkel (1932-2020)

Dit in memoriam is geschreven door Lamberthe de Jong, journaliste en historica. Met hartelijke dank daarvoor van Sandrijn Ekkel en Laurens Ekkel.

De Neerlandicus Hans Ekkel publiceerde diverse dichtbundels en leerboeken voor het voortgezet onderwijs. Hans Henk Ekkel werd op 14 oktober 1932 geboren in Twello. Zijn vader had een wijnhandel ‘Wijnkooperij De kabouter’. In Deventer bezocht hij de Rijks HBS en de Rijkskweekschool en later behaalde hij in Utrecht zijn MO-A en -B Nederlands. Hij begon als onderwijzer op een lagere openbare school in Winterswijk, gaf les op het gymnasium en de MMS aan de Hofstraat in Deventer, en op het Alexander Hegius Lyceum. Daar was hij ook decaan. De laatste tien jaar van zijn onderwijscarrière tot 1989 werkte hij als rector van de scholengemeenschap Midden IJsel voor dag- en avondonderwijs voor volwassenen. 

Ekkel was met J.G. Zoetbrood auteur van -zeer succesvolle- leerboeken als Doel-bewust lezen 1967), Redekundige ontleding en taalkundige benoeming (1968), Spellen en ontleden (1977)  en Boekwerk & Werkboek 1-2-3 (1980-1982-1984). Met Aart van Zoest schreef hij Frans leren zonder studeren (2003). Net als zijn broer Frits (1938-2020) dichtte Ekkel, in eerste instantie vooral privé voor echtgenote Janneke Boers (yogalerares), maar later publiceerde hij ook drie bundels: Een oogopslag (2001), Tuinfeest (2006) en IJssel Balansact (2012). Evenals zijn broer had Hans contact met Rutger Kopland en A.L. Snijders. Hij was inspirator voor diverse mensen om te gaan schrijven, waaronder Christien Otten.

Met zijn gezin woonde hij sinds 1968 in Diepenveen waar hij vanaf 1998 tien jaar lang een actief bestuurslid was bij de net opgerichte Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.  Hij schreef samen met Wim A. Roetert  in 2000 de eerste publicatie van de Vereniging:  Bezit van het Vrouwenklooster Diepenveen. Oude erven op het platteland ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het vrouwenklooster van de Moderne Devotie.

Hij overleed op 15 juni 2020 in Diepenveen.

Het volgende gedicht ‘IJssel’ staat in de bundel IJssel Balansact (2012).

IJSSEL

Het maakt allemaal niets uit
of je nou aan de IJssel zit
of de Amazone of de Yang Tse,
tenminste om aan het werk te gaan

ik wilde als kind al de Andes zien het
Surinaamse woud, Vuurland, IJsland …
en ik ben gaan kijken maar het
komt steeds op hetzelfde neer

je loopt en je kijkt en je zit en je zit te kijken
en als je je eenmaal opgenomen voelt in
het landschap en het landschap zit in je

dan zit je goed dan begint
het te rommelen in mijn buik
en maak ik mijn eerste schetsen.