Letterzetters? Puzzelen met schrijvers – uitslag & antwoorden

Kees Swarte [Wikimedia Commons]

Door Roland de Bonth

Bij temperaturen van boven de 35 graden Celsius is het verstandig om binnen te blijven en te genieten van een goed boek. Of om het cryptogram te maken met Nederlandse en Vlaamse schrijvers dat 23 juli op Neerlandistiek geplaatst is (het is hier te vinden). Het aantal inzendingen vlak voor het aflopen van de inzendtermijn lag dan ook opmerkelijk hoog. 

Een groot aantal inzenders had alle antwoorden goed. Sterker nog, tal van deelnemers hadden zelfs betere antwoorden! Bij het invoeren van de schrijversnamen om automatisch een leeg cryptogram te genereren had ik abusievelijk Ruyslink – zonder c – getikt. Bij 44 horizontaal was dus eigenlijk één vakje te weinig. Velen hebben er terecht eigenhandig een vierkantje bijgetekend om de c een plaats te geven. (Overigens heb ik beide antwoorden Ruyslink en Ruyslinck goed gerekend.)

Om dezelfde reden is ook – hoogst ongebruikelijk in een cryptogram – een apostrof terecht gekomen: ’t Hart is door het cryptogrammakerprogramma logischerwijs opgevat als zes tekens, de spatie niet meegerekend. Gelukkig leverde dit voor niemand problemen op: iedereen had deze opgave correct. 

Winnaar

Uit alle goede inzendingen heeft het lot Marjet van Cleeff als winnaar aangewezen. Zij kan de komende tijd nog meer cryptogrammen en andere puzzels oplossen met het prijzenpakketje. Van harte gefeliciteerd! 

Antwoorden

Horizontaal

4. Hooft; 5. De Moor; 9. Reve; 10. Bril; 11. Zwagerman; 13. Elsschot; 17. Tuinman; 18. Brakman; 19. Cats; 21. Bakker; 22. Brokken; 24. Roemer; 25. Mortier; 27. Hawinkels; 29. Van Eeden; 33. Komrij; 34. Peper; 36. Enquist; 37. Peppelenbos; 41. Vondel; 43. Kloos; 44. Ruyslinck; 45. Langendijk

Verticaal

1. ’t Hart; 2. Zonderland; 3. Kousbroek; 6. Coster; 7. Van Dis; 8. Perk; 12. Marsman; 14. Waterdrinker; 15. Van de Woestijne; 16. Biesheuvel; 20. Mak; 23. Couperus; 26. Februari; 28. Wolkers; 30. Nooteboom; 31. Hildebrand; 32. Springer; 35. Bervoets; 38. Benali; 39. Isik; 40. Minco; 42. Van der Meer