astrologie / astronomie

Verwarwoordenboek Vervolg (181)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

astrologie / astronomie        

De woorden verschillen in betekenis.

astrologie                  leer over de invloed van de hemellichamen op het leven van de mens

  • De astrologie is door al die vage horoscopen nogal in diskrediet geraakt.

astronomie                sterrenkunde

  • In de astronomie is weer een nieuw raadsel opgedoken: een zwart gat dat eigenlijk niet kan bestaan.

Vroeger vielen astrologie en astronomie samen. Maar sinds de opkomst van de moderne wetenschappen (rond 1600) wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen astrologie als ideeënleer of geloof en astronomie als wetenschap. Er bestaat een discutabel ezelsbruggetje om de juiste betekenis toe te kennen aan de l van -logie en de n van -nomie. Bij de l gaat het om loze beweringen. Maar dat ezelsbruggetje kunt u beter niet gebruiken bij het verschil tussen psychologie en psychonomie (over de meer wiskundige modellen voor de studie van menselijk gedrag).

Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay