Aangenaam, zeven podcasts bij de NTR over voornamen

Voornamendrift 60

Door Gerrit Bloothooft


Soms meldt zich iemand bij me die origineel en doortastend is. Edda Heinsman, die als freelancer voor de NTR werkt, is er een van. Ze is gefascineerd door voornamen en maakt daar podcasts over onder de titel ‘Aangenaam’. Ze schrijft er zelf over: ‘Zo gaan we op zoek naar de meest getatoeëerde naam van Nederland, en komen we er achter wat de onverwachte naam is van de meest gekuste vrouw ter wereld. Hoe ontstaat een hippe naam? Hoeveel Henk & Ingrids zijn er nu echt? Heeft iedereen een oom Herman? Hoe is het als niemand je bij je naam durft te noemen? En wat vinden de twee broers Henk er van dat ze hetzelfde heten?’

Edda weet interessante naamdragers te vinden, dus laat bijvoorbeeld Anne aan het woord, de dochter van Herman van Veen die over haar een liedje schreef.  Niet alleen kan ik Edda helpen met aantallen naamdragers en achtergrond gegevens, omgekeerd inspireert zij mij tot het doen van nader onderzoek. Zo vertelde ze me een keer dat ze iemand had ontmoet die als geboorteplaats in haar paspoort coördinaatwaarden had staan. Opmerkelijk natuurlijk, en misschien ook wel lastig bij grenscontroles. Ik kan dan analyseren hoe vaak dat gebeurt en waar. Het bleken geboorten aan boord van een schip te zijn (met als geboorteland vaak ‘Internationaal gebied’ of ‘Onbekend’, leg dat maar eens aan de douane uit), en het is interessant om te weten welke ‘ooievaar’schepen het dan betrof. Het komt in een volgende serie podcasts aan de orde.

Maar bekijk eerst eens de eerste serie over:
Herman
Anne
Mason
Uif
Dries
Hedwig en Michael
Cynthia

Omdat ikzelf voornamen tel en analyseer om sociaal-linguïstische processen te onderzoeken, zoals de verspreiding van mode, en daarbij juist abstraheer van individuele gevallen, is het een verademing en vaak verrassend als persoonlijke verhalen over een voornaam centraal staan (en wie heeft ze niet?). Die op hun beurt weer kunnen leiden tot onderzoek rond de vraag hoe vaak een omstandigheid voorkomt of een bijzondere keuze wordt gemaakt.