Struggle for life van literaire teksten. Hoe Max Havelaar kon overleven

Op 29 juni gaf Marita Mathijsen een zoom-college over ‘Struggle for life van literaire teksten. Hoe Max Havelaar kon overleven’. Het is een college in de reeks ‘Dit hebben wij in huis’ van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Mathijsen heeft het over de overlevingskansen van (literaire) boeken. Hoe worden ze een klassieker en zijn er algemene kenmerken te destilleren voor canonboeken? Kan de evolutietheorie van Darwin toegepast worden op literaire overlevers? ‘Survival of the fittest’, is dat toepasbaar op literatuur? Sterven de boeken niet uit die zich het meest kunnen aanpassen aan veranderende tijden ? Zij gebruikt tien erkende klassiekers om overeenkomsten te ontdekken en demonstreert vervolgens aan Multatuli’s Max Havelaar hoe die aansluit bij de grote canonwerken en daarmee een overlever is.

(Bekijk deze video op YouTube)