factie / fractie

Verwarwoordenboek Vervolg 176

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

factie / fractie

De woorden verschillen in betekenis.

factie              kleine, vaak radicalere groep binnen een politieke groepering; fictie gebaseerd op ware gebeurtenissen.

  • In de Colombiaanse vrijheidsbeweging is sinds kort een wel heel extreme factie actief.
  • Tegenwoordig wordt voor factie vaak de aanduiding ‘docudrama’ gebruikt.

fractie            groep volksvertegenwoordigers van dezelfde politiek partij, heel klein deel van een geheel

  • Uit hoeveel fracties bestaat de huidige Eerste Kamer?
  • Het duurde maar een fractie van een seconde voor hij doorhad dat het echt was.

Factie in de betekenis van op feiten gebaseerde fictie komt van de Engelse mengvorm ‘faction’ (fact+fiction). Factie in de andere betekenis komt van een Latijns woord dat ‘groep’ betekent. Fractie komt van een Latijns woord dat ‘breken’ betekent; denk aan ons woord breuk.

Wel verwarrend, want bij een fractie in bijvoorbeeld de Tweede Kamer denk je ook aan een groep. Maar bij fractie gaat het dan om een deel van een geheel, zonder de bijbetekenissen van ‘klein’ of ‘radicaal’. Beide woorden in één zin? Deze Kamerleden vormden steeds meer een lastige factie binnen de partij en werden uiteindelijk uit de fractie gezet.

Afbeelding van Wikimedia (CC BY-SA 4.0)