J.J. Slauerhoff op muziek: Eléonor & Gerry De Mol – Geen van Allen Zorgen

Eléonor (Elly Aerden) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Het resultaat is een heel nieuw liedrepertoire op teksten van (en geïnspireerd door) Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 (de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie), maar met ‘Geen van Allen Zorgen’ is er nu al een zomers voorproefje. Voor hun liveoptredens krijgen ze versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Geen van Allen Zorgen (oorspronkelijk het gedicht “De Braziliaansche Kustpassagiers”) werd geschreven door J.J. Slauerhoff op een van zijn boottochten langs Brazilië. Het gaat over de hypocrisie van de elite aan boord van kustpassagiersschepen. Overdag doet die zich voor als preuts en ongenaakbaar, maar ‘s avonds laten ze hun lusten de vrije loop.

De melodie en de begeleiding (cavaquinho’s!) zijn door de passende Braziliaanse sfeer helemaal een met de tekst. Slauerhoffs ironische kijk op zijn passagiers (de man was scheepsarts) krijgt hier een dansbaar kantje.

Het doet je zo dromen over een verre vakantie – die voorlopig nog op zich laat wachten – in de Braziliaanse zon. Deze muziek werkt het best bij een caipirinha. Haal Brazilië in huis. Geniet!

De videoclip (die uitkomt op 18/06/2020) is gemaakt met beelden van mensen uit België, Brazilië, Noorwegen en Italië die tijdens de lockdown thuis dansen op het nummer. 

Je kan het nummer hier beluisteren. Meer informatie: www.eleonor.be