150 jaar P. C. Boutens gevierd met bloemlezing en podcast

Glanzende geheimenis gepresenteerd tijdens het Art Nouveau Festijn

Tijdens het Art Nouveau Festijn (10-14 juni) presenteert collectief het Feest der Poëzie in samenwerking met Uitgeverij HetMoet ‘Glanzende geheimenis’, een nieuwe bloemlezing uit het werk van de Zeeuwse/Haagse dichter P.C. Boutens. Het omslag van het bibliofiele boekje is ambachtelijk gedrukt op een Heidelberger drukpers en ontworpen naar de smaak van de Nieuwe Kunst van rond 1900. Het boekje is samengesteld door voordrachtskunstenaar en programmamaker Simon Mulder, artistiek leider van het Feest der Poëzie.

Première Feest der Poëzie Podcast

Het boekje wordt begeleid door de eerste Feest der Poëzie Podcast, in drie afleveringen van 12 t/m 14 juni. In deze podcast zijn oude en nieuwe opnamen van voordrachten en liederen naar Boutens’ teksten door Haagse componisten te verwachten, alsook de première van een nieuwe toonzetting door jazzzangeres Vita Pagie. De podcast zal te beluisteren zijn via alle reguliere podcast-apps en via de website van het Feest der Poëzie: www.feestderpoezie.nl

Over P. C. Boutens

Pieter Cornelis Boutens (1870-1943) groeide op in Middelburg en vestigde zich later in Den Haag. Zijn leven lang moest hij zijn homoseksualiteit verzwijgen. In zijn dichtwerk is hij beïnvloed door de filosofie van Plato. Zijn gedichten vieren de schoonheid van  de natuur, zijn godsbesef en de verheven liefde die boven leven en dood uitstijgt.  Boutens’ poëzie is verwant aan die van Herman Gorter en J. H. Leopold, maar vindt in zijn latere bundels zijn eigen weg, in een rijke, glanzende stijl, die voor de aandachtige lezer diepe geheimen ontvouwt.

Bezorgingsactie in Amsterdam en Den Haag

Het boekje, dat op 12 juni verschijnt, kan alvast voorbesteld worden bij het Feest der Poëzie, de boekhandel en Uitgeverij HetMoet. Er is ook een bezorgactie in Amsterdam en Den Haag waarbij de nieuwe bloemlezing gratis per fiets geleverd wordt voor 11 juni zodat u de podcast kunt luisteren met het boekje in de hand.

P.C. Boutens, Glanzende geheimenis, uitgeverij HetMoet,ISBN 9789083018379, paperback met omslag. 48 p., € 15,-