Het Wilhelmus – leer alles over het Nederlandse volkslied

Nederland heeft misschien wel het oudste volkslied ter wereld: het Wilhelmus. Sinds ongeveer 1570 wordt het gezongen, tegenwoordig vooral bij sportwedstrijden en op Koningsdag. Maar hoe klonk dit lied 450 jaar geleden? En zingen we nog wel hetzelfde? De tekst van het Wilhelmus gaat over heel veel onderwerpen, zoals religie, oorlog en leiderschap. We bekijken de tekst meer in detail op één van die onderwerpen, namelijk leiderschap. Het Wilhelmus had 450 jaar geleden dezelfde functie als veel sociale media nu. Dit lied moest Willem van Oranje aan ‘volgers’ in de Opstand tegen de Spaanse koning helpen. Maar hoe?

Deze documentaire is onderdeel van het project HowToWilhelmus en is tot stand gekomen in een samenwerking van Nationale Opera & Ballet, Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut, met financiële ondersteuning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en bijdragen van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Camerata Trajectina, Musick’s Monument Vocal Ensemble en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling.

De documentaire How To Wilhelmus is geproduceerd door Dyzlo Film. Personen en organisaties die menen rechten te kunnen ontlenen aan het gebruikte materiaal in de documentaire en op de website kunnen contact opnemen met Nationale Opera & Ballet. Voor alle vragen en opmerkingen: info@howtowilhelmus.nl.